ACTUALITATE Acum 6 ore, 11 minute

Obiecte inedite donate viitorului muzeu al comunismului din Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 206 vizualizări

Peste 50 de persoane din judeţul Covasna, dar şi din afara acestuia, au donat diverse obiecte pentru viitorul muzeu al comunismului, aflat în curs de amenajare în incinta fostei Fabrici de ţigarete din municipiul Sfântu Gheorghe, printre cele mai inedite numărându-se o ladă cu conserve fabricate în 1987 şi un aparat de supraveghere mascat într-un pachet de ţigări.

Viitorul muzeu se va întinde pe o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi în clădirea fostului depozit de tutun, iar, potrivit autorităţilor locale, va fi inaugurat în vara anului viitor.

Expoziţia, desfăşurată pe trei etaje, va prezenta interactiv, pe perioade distincte, cele mai marcante momente ale secolului XX din Europa Centrală şi de Est, punând accent pe deceniile de socialism de stat. În luna mai a anului trecut, autorităţile locale au lansat un apel de donaţii, cu scopul de a colecta obiecte şi documente care să evoce perioada 1948-1989. (...) Primul donator a sunat chiar în ziua lansării apelului: o doamnă din Bucureşti. De atunci, colecţia a crescut considerabil, dar mai sunt necesare multe obiecte pentru a reda fidel epoca, se arată într-un apel postat pe site-ul Primăriei Sfântu Gheorghe.

Potrivit sursei citate, muzeul are deja o colecţie consistentă de mobilier din anii '70-'80, radiouri, pelicule de film, radiatoare electrice, reviste şi cărţi din epocă, maşini de cusut, valize, râşniţe, patine, insigne şi alte decoraţii, casetofoane, sobe, măşti de gaze, inscripţii, precum şi o maşină de scris donată de o persoană din Galaţi.

Printre cele mai interesante descoperiri se numără o ladă plină cu borcane de conserve sigilate din 1987, care au supravieţuit miraculos trecerii timpului. De asemenea, muzeul a primit cutii originale de detergent Dero şi un aparat de fotografiat de supraveghere mascat într-o cutie de ţigări cu filtre false. Fiecare obiect are o poveste, inclusiv o stemă a Republicii Socialiste România, care a decorat primăria din Ozun. Aceste steme erau produse în serie din ghips alb şi livrate nevopsite. În 1982, primarul de atunci a aflat că preotul ortodox dintr-un sat vecin avea talent artistic şi i-a cerut să o picteze, se menţionează în materialul menţionat.

Autorităţile locale au precizat că muzeul mai are încă nevoie de diverse obiecte pentru a recrea atmosfera epocii comuniste, cum ar fi tapiserii, afişe, feţe de masă croşetate, ceasuri, uniforme şcolare, de pionieri, muncitoreşti sau militare, jucării, produse de igienă şi cosmetică, copii după acte de expropriere, fotografii de la evenimente publice, înregistrări video şi altele.

Cu siguranţă, mulţi dintre dumneavoastră îşi amintesc cum era viaţa în anii '60, '70 şi '80. Cum era societatea, cum se trăia în comunitate, cu toate contradicţiile şi absurdităţile acelei epoci - ce însemna să stai ore întregi la cozi, să cumperi pâinea pe cartelă, să obţii portocale doar pe sub tejghea. Noi am crescut în acel sistem şi considerăm că este datoria noastră să îl prezentăm copiilor noştri. De aceea, am imaginat Muzeul Comunismului, care va fi amenajat în fostul depozit de tutun al fabricii de ţigarete, unde vom ilustra perioada socialismului de stat, organizată pe epoci. În urmă cu un an, am început o colectă pentru sălile de expoziţie ale muzeului şi adunăm orice obiect sau document caracteristic acelei perioade. Vă rugăm să contribuiţi la îmbogăţirea colecţiei - cu siguranţă, în casele dumneavoastră există fotografii, piese de mobilier, articole de uz casnic, cărţi sau jucării care evocă anii 1948-1989, a scris primarul Antal Árpád pe pagina sa de Facebook.

Viitorul muzeu al comunismului este realizat printr-un proiect finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru care autorităţile locale au obţinut 11,3 milioane de euro.

Sursa foto: Antal Árpád/Facebook

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.