O nouă taxă în Sfântu Gheorghe!?
Conform unui proiect al municipalităţii, ar urma să plătim separat încă 4 lei pe lună de persoană pentru lucrările de întreţinere a spațiilor verzi și deszăpezire
După taxa pe cățel sau taxa de salubrizare achitată direct către angajații Tega care vor bate la ușile oamenilor din două în două luni, cetățenilor din Sfântu Gheorghe li se pregătește o nouă taxă: taxa specială pentru întreținerea spațiillor verzi, grădinilor publice și deszăpezire.
Încă 4 lei lunar de persoană
Potrivit proiectului de hotărâre referitor la noua taxă, aceasta ar fi percepută pentru serviciile de întreținere a spațiului verde din scuare, rondouri precum și din jurul blocurilor, pentru curățarea suprafețelor de deșeuri și frunze, tunderea gazonului, irigarea la nevoie a acestuia, toaletarea arbuștilor și a gardurilor vii, curățarea terenurilor de joacă, respectiv curățarea trotuarelor de zăpadă și gheaţă pe timpul iernii. Proiectul prevede că taxa, în valoare de 4 lei lunar de persoană, se va aplica tuturor cetățenilor din Sfântu Gheorghe (cu excepția celor din localitățile aparținătoare Chilieni și Coșeni). De această taxă ar fi scutiți copiii sub 6 ani și persoanele de peste 70 de ani, handicapații, veteranii de război și beneficiarii de ajutor social. Proiectul prevede că taxa se achită prin Direcția Finanțelor Publice locale sau la societatea Tega. În plus, se consideră dat acordul persoanelor fizice pentru plata taxei speciale ca urmare a necontestării hotărârii Consiliului Local în 15 zile de la publicarea acesteia în presa locală.
Noua taxă, asemănată cu „lupul cel rău”
Cum a apărut însă noua taxă, nimeni nu prea vrea să spună. Cert este că proiectul de hotărâre ar fi trebuit să intre pe ordinea de zi a Ședinței de Consiliu de astăzi, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat pentru că a fost amânat în Comisia juridică, în vreme ce Comisia economică nici nu l-a dezbătut. Directorul SC Tega SA (societatea care ar urma să încaseze de fapt banii), Toth Birtán Csaba, s-a arătat iritat de faptul că așa un subiect interesează. Toth nu a vrut să spună a cui a fost ideea acestei noi taxe, argumentând că „nu ar trebui să ne speriem de lup, că poate lupul nici nu vine până la urmă”. Șeful Tega a mai spus că va oferi declarații abia după ce taxa va fi aprobată.
Despre această nouă taxă s-a vorbit foarte puțin și aproape nimeni nu știa de ea, chiar dacă autoritățile locale susțin că au organizat o dezbatere publică pe marginea subiectului. Cert este că valoarea taxei, de 4 lei, adăugată taxei lunare deja existente de 7 lei pentru salubritate, duce la o taxă lunară de 11 lei pentru fiecare persoană. Un calcul simplu arată că o familie formată din doi membri ar urma să plătească 264 de lei anual numai pentru „întreținerea spațiilor verzi” și salubritate. Ceea ce, adăugat facturilor curente și altor taxe (precum cea pe clădire, de exemplu), încarcă cheltuielile în mod serios, mai ales dacă luăm în calcul salariile celebre pentru cât sunt de scăzute în Sfântu Gheorghe – ceea ce implică și o putere slabă de cumpărare a omului de rând.
Sătui de taxe, oamenii spun că n-au nevoie de încă una
Bineînțeles că oamenii nu văd cu ochi buni încă o taxă și nici nu consideră că 4 lei încasați lunar de la fiecare persoană se justifică. O pensionară din Sfântu Gheorghe ne-a spus că îi face plăcere să aranjeze chiar ea florile în fața blocului și că nu are nevoie de nimeni să facă această treabă în locul ei.
„De obicei aduc eu răsaduri și le plantez în fața blocului. Au mai adus și de la grădinăria orașului câteva flori, dar le îngrijim noi, nu avem nevoie nici de TEGA, nici de altcineva să amenajeze fața blocului în locul nostru. Femeia de serviciu mătură și în fața blocului, așadar nu ne trebuie o altă taxă, și nici serviciile oferite” – ne-a spus aceasta.
„Mi se pare bătaie de joc să mai adauge o taxă, lipsește să taxeze și faptul că respirăm. Am înțeles că Primăria, TEGA sau cine o fi, are nevoie de bani, dar să găsească o modalitate mai convenabilă decât să ia pielea de pe noi” – ne-a spus László András, un bărbat din Sfântu Gheorghe.
De aceeași părere este și Tóth István, comerciant în oraș. „Și așa plătim mai mult pentru salubrizare decât cei de la sate, ceea ce nu mi se pare corect. Nu vrem nicio taxă nouă, e de ajuns cât plătim și acum” – spune acesta.
Printre taxele din Sfântu Gheorghe se numără taxa pentru câini (valabil localnicilor care stau la bloc), în valoare de 7 lei, taxa (nefirească) de intrare în stațiunea Șugaș Băi în valoare de 3 lei sau taxa de parcare în zona centru, în valoare de 2 lei pe oră (printre cele mai mari din ţară). Aceste taxe se adaugă celor obligatorii, cum ar fi impozitele pe locuință, teren sau mijloc de transport.