ACTUALITATE 22 octombrie 2019

O inițiativă covăsneană modifică Legea Educației în favoarea elevilor

de Iulia Drăghici - Taraș | 2422 vizualizări

Curtea Constituțională le-a dat dreptate Liceului „Nicolae Bălcescu” și juriștilor de la IȘJ Covasna 

Decontarea navetei școlare doar pe bază de abonament este neconstituțională, a decis joi, 17 octombrie, Curtea Constituțională a României. Toți elevii navetiști din țară ar putea beneficia în urma acestei decizii, la baza căreia a stat o inițiativă dusă în justiție în numele Liceului „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului, de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna. 

Curtea Constituțională a României a admis, joi, în unanimitate, ca decontarea navetei școlare doar pe bază de abonamente este neconstituțională.

Sesizarea de la Curtea Constituțională, scrie presa națională, a pornit de la situația invocată de Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului, care a cerut instanței „să nu se mai prevadă doar abonamentul în Legea educației, la decontare, ca să nu mai fie restricționată decontarea navetei de un anumit tip de legitimație de călătorie”.

Nu putem spune că este meritul nostru, pentru că cel care a făcut toată treaba este domnul jurist Szilágy János, de la IȘJ. Dumnealui, de când s-a declanșat procesul în instanță a făcut tot ce s-a putut legislativ să demonstreze că decontarea pe bază de abonament este neconstituțională. Școala noastră doar a răspuns unor solicitări, deci am pus la dispoziția dumnealui toate documentele care ne-au fost cerute. Dar ceea ce s-a înaintat spre instanță este toată munca dumnealui”, a declarat luni, pentru Observatorul de Covasna, directoarea Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului, Georgeta Coman, care a punctat că procesul a început în urmă cu câțiva ani. 

Unitatea școlară din Întorsura Buzăului, asemenea tuturor instituțiilor de învățământ din oraș, are elevi nu doar din localitate, ci și din comunele învecinate, Sita Buzăului, Barcani, Vama Buzăului sau chiar și Teliu. Iar situații similare nu sunt doar în tot județul Covasna, ci în toată țara. 

Este o veste bună pentru toți elevii din România. Poate altfel se bucură și părintele dacă pot fi decontate chiar și biletele, nu numai abonamentele, pentru că transportatorii, de cele mai multe ori nu puteau emite abonamente”, ne-a mai spus directoarea Liceului „Nicolae Bălcescu”. 

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Covasna nu au putut fi contactați luni pentru a oferi un punct de vedere cu privire la această veste. 

EduPedu.ro mai scrie totuși că decizia a fost luată pornind de la cazul unei familii căreia școala nu îi putea deconta biletele de transport pentru naveta școlară, pentru că legea educației prevede decontarea doar a abonamentelor. 

Astfel, în urma deliberărilor, CCR a constatat că sintagma „pe bază de abonament” din Legea educației „este neconstituţională”. Decizia este definitivă și obligatorie. 

În ziua de 17 octombrie 2019, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit. lit.d) din Constituţia României şi al art.11 alin.(1) și al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituționalitate a dispoziţiilor art.84 alin.(3) din Legea educației naționale nr.1/2011, având următorul cuprins:

‘Elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă‘.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma ‘pe bază de abonament‘ cuprinsă la art.84 alin.(3) din Legea educației naționale nr.1/2011 este neconstituţională.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat Curtea de Apel Braşov.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”, arată comunicatul de presă, publicat joi pe site-ul Curții Constituționale a României. 

Birocrația nu s-a terminat 

Totuși, deocamdată decizia CCR nu va produce nicio schimbare reală, scrie EduPedu.ro, pentru că situația se va reglementa prin OUG 51/2019, în Parlament. „OUG 51/2019 a trecut de Senat și urmează să meargă din nou în Parlament pentru a se vota legea de adoptare a ordonanței”, arată aceeași sursă. 

Consiliul Elevilor salută decizia CCR 

Se pare că nu doar covăsnenii au contestat legislația privind transportul școlar, ci și Federația Elevilor din România, care, în iulie 2019, a cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la Ordonanța care afectează transportul școlar. 

Pe ordinea de zi a ședinței Curții Constituționale a figurat joi și Ordonanța de urgență a Guvernului nr.51/2019, care a scos transportul județean din sfera serviciilor publice. Judecătorii CCR au amânat, însă, discutarea OUG 51, pentru care au fost sesizați de Avocatul Poporului. Elevii au acuzat în repetate rânduri că odată cu OUG 51 «reducerile pentru elevi și alte categorii dezavantajate sunt eliminate, iar transportatorii vor opera numai pe rutele profitabile»”, mai scrie EduPedu.ro.  

Consiliul Național al Elevilor a emis la scurt timp o reacție la decizia anunțată de CCR și susține, printr-un comunicat de presă, că „datorită hotărârii definitive adoptate de către Curtea Constituțională elevii al căror transport zilnic este realizat în baza biletelor de călătorie devin, pe această cale, eligibili pentru a beneficia de decontul navetei, iar acest factor va avea un impact pozitiv, determinând scăderea ratei abandonului școlar și eliminarea unor cheltuieli pe care mulți elevi nu și le permit din cauza bugetului redus al familiei”.

Totodată, reprezentanții elevilor solicită „noului Guvern al României să monitorizeze îndeaproape implementarea acestei facilități prin întocmirea unui plan concret de acțiune cu aplicabilitate locală”, pentru ca toți elevii din România să beneficieze de decontarea cheltuielilor aferente navetei, potrivit EduPedu.ro. 

Președintele Consiliului Național al Elevilor, Antonia Pup a mai declarat că „fiecare elev are dreptul la educație, iar statul este obligat atât din punct de vedere legal, cât și din punct de vedere moral să asigure acest aspect”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.