O covăsneancă, invitată de onoare a Festivalului „Crizantema de Aur“
Elvira Gocz va susține medalionul „50 de ani cu romanța prin lume“
Elvira Gocz, supranumită „Privighetoarea Ardealului“, un om care, în peregrinările sale pe mapamond, a purtat cu sine romanța românească și dorul de țară, este invitată de onoare a Festivalului „Crizantema de Aur“ din Târgoviște. Acolo, în seara de 21 octombrie, covăsneanca va prezenta medalionul muzical „50 de ani cu romanța prin lume”. Totodată, Elvira Gocz își va lansa și cartea autobiografică „Misterioasa femeie de la Covasna“, scrisă cu ajutorul lui Gyila Sandor.
„Sunt foarte emoționată, așteptam de 50 ani această Crizantemă de Aur, despre care am auzit la Paris“, spune Elvira Gocz. Covăsneanca a participat anul acesta la preselecția pentru festivalul de la Târgoviște, unde, pe lângă cântece în mai multe limbi, ca franceza și araba, a interpretat și melodia „Mă întorc la tine, România“, al cărei text l-a compus ea însăși. După ce a participat la preselecție, Elvira Gocz s-a întors la Covasna. Peste două săptămâni, a primit vizita Alinei Mavrodin, laureată a Festivalului Mamaia 1987 - când a reprezentat județul nostru - și, în prezent, director artistic al Festivalului „Crizantema de aur“. „Mi-a dat o carte despre Crizantema de Aur și mi-a scris acolo ‘Vă așteptăm pe scenă’. Am fost foarte impresionată (...). Am întrebat-o dacă sunt selecționată și mi-a răspuns: „Nu, sunteți invitata noastră de onoare că ați purtat în suflet România peste tot“.
Absolventă a Școlii Medicale de la Moscova, Elvira Gocz a decis să lase în urmă o existență precară și un soț violent, și, de mână cu băiatul ei de trei ani, a plecat spre Occident. După o perioadă dificilă, a ajuns să fie asistenta medicală a unor personalități ca fostul președinte al Franței, François Mitterrand, fostul secretar general ONU, Javier Pérez de Cuéllar Guerra, sau actrița Sophia Loren. Deși s-a ocupat de îngrijirea medicală, nu și-a abandonat pasiunea pentru muzică. „Am fost angajată 10 ani la familia regală din Kuwait. În fiecare lună aveam un spectacol unde prezentam țările din Est, limbile pe care le știu. Prima oară cântam în limba țării în care mă aflam - în cazul acesta, araba - pe urmă în română, franceză, engleză, maghiară, rusă, italiană. Pe lângă șansonete frumoase, întotdeauna cântam romanțe și muzică populară românească“, povestește Elvira Gocz. „Dumnezeu m-a ajutat întotdeauna, fiind departe de țară, să pot să trăiesc de parcă aș fi în România, dar numai cu romanțele și cu cântecele populare pe care le-am purtat mereu cu mine (...). Altfel nici nu aș fi putut să trăiesc. Mi-era atât de dor de țară - acest cuvânt, dor, nici nu se poate traduce, omul trebuie să-l simtă în suflet. Degeaba eram în palate, aveam de toate, dar îmi lipsea aerul din România”, adaugă artista. „Orișiunde am umblat / Pe Maria am cântat / Dor de România mea / Mi-a zdruncinat inima / Mi-a zdruncinat inima”, sunt patru dintre versurile cântecului „Mă întorc la tine, România“. „Cântecul acesta l-am scris într-o noapte în Kuwait, în 2003. Dumnezeu m-a trezit și mi-a dictat patru strofe. Am scris „Mă întorc la tine, România“ și eu habar nu aveam că vin acasă (...) în 2008. Nu mă gândeam că mai ajung acasă și nicidecum că o să ajung la Crizantema de Aur. Sunt așa de fericită”, spune, cu emoție, Elvira Gocz. „O cunosc pe Elvira Gocz de acum 45 de ani, când am întâlnit-o la Paris (...). Avea o voce minunată și ar fi putut face o mare carieră muzicală“, a scris interpretul Gheorghe Zamfir despre covăsneancă.
Tot în seara de 21 octombrie, în foaierul teatrului „Tony Bulandra“ din Târgoviște, Elvira Gocz își va lansa la un CD de melodii, precum și ediția română a cărții „Misterioasa femeie de la Covasna“. Este cel puțin încurajator faptul că o fetiță orfană de mamă de la 5 ani, cu un tată alcoolic și violent, cu un ghinion fantastic în a-și găsi un soț bun și înțelegător, trecând prin multe peripeții care i-au pus viața în pericol, are un final fericit. (...)
Acest lucru este un îndemn și un imbold pentru toți cei care nu am dispus, la rândul nostru, de resurse economice sau de condiții prielnice dezvoltării personale ori am pierdut părinții la vârste fragede. Totuși, dacă Elvira a reușit, nu se poate să nu reușim și noi prin cinste, corectitudine, bun simț, modestie, educație, perseverență, curaj și un caracter puternic”, se arată în prefața semnată de Daniela Matei.
Festivalul „Crizantema de Aur”, aflat la ediția cu numărul 49, se va desășura la Târgoviște, între 20 și 22 octombrie. Festivalul va fi transmis în direct pe TVR3, în fiecare seară, începând cu ora 18. „Pentru ediţia jubiliară de anul viitor îi provoc deja pe covăsneni să se pregătească foarte temeinic şi să vină la preselecţii pentru concursul de interpretare, iar în acest an să o susţină pe doamna Elvira Gocz din Covasna, care va avea nişte momente foarte frumoase”, ne-a declarat Alina Mavrodin, director artistic al festivalului.