O asociație vine în ajutorul câinilor fără stăpân
„Amy, asociația câinilor fără stăpân“, va ajuta câinii din adăpostul TEGA și nu numai. Tratamentul pentru un singur câine bolnav costă peste 800 de lei, iar TEGA și Consiliul Local nu fac față cheltuielilor. Motiv pentru care patru iubitori de animale au avut inițiativa înființării Amy și acum așteaptă, în cel mult două săptămâni, hotărârea judecătorească.
„Amy a fost o cățea care a murit la adăpost și în memoria ei am ales numele acesta. Cei de la adăpost sunt foarte bine tratați, dar unii au probleme de sănătate. Toți suntem sau am fost voluntari la adăpost, toți avem câini adoptați de acolo“, a spus o reprezentantă a asociației, Pora Kinga.
„Am făcut asociația ca să ajutăm și prin fonduri și prin donații, tot ce se poate. Am încercat și fără, e adevărat că s-au strâns bani, dar prea puțini ca să facem un lucru mai mare. Încercăm să salvăm cât mai mulți câini", a mai spus reprezentanta asociației. Amy se va ocupa nu numai de tratarea câinilor bolnavi, ci și de prinderea câinilor fără stăpân.
Asociația a primit în comodat sediul de la TEGA, după cum a declarat directorului acestei societăți, Tóth-Birtan Csaba. El a adăugat că Amy se va ocupa și cu contractele de voluntariat la adăpost, care în trecut reveneau în sarcina TEGA.
TEGA oferă câteva sfaturi deținătorilor de câini
Reprezentanții TEGA au oferit câteva sfaturi proprietarilor de câini care nu sunt de rasă, pentru a preveni înmulțirea câinilor fără stăpân. „Toți cei care dețin câini de de companie, care nu sunt de rasă, ar fi bine să îi sterilizeze“, a declarat un responsabil cu funcționarea adăpostului TEGA, directorul tehnic Bardocz Erno. Cu această ocazie, medicul implantează și un microcip câinelui, cel mai bun ajutor pentru identificarea patrupedului în cazul în care acesta se pierde. Totodată, câinii ar trebui vaccinați măcar o dată pe an, a mai zis reprezentantul TEGA.
El a subliniat că măcar femelele ar trebui sterilizate. În cazul în care cățeaua nu a fost sterilizată și a fătat, Bardocz recomandă stăpânilor să aștepte între șase și opt săptămâni până să aducă la adăpost cățeii. „Nu le putem da biberoane la fiecare cățeluș și nu le putem da laptele. De asta mor puii. Unii vin contaminați cu parvoviroză, pană la șase-opt săptămani nici nu se pot vaccina, sau dacă-i vaccinăm, tot mor“, a subliniat Bardocz. „Să nu dea drumul la câine în perioada februarie-martie, când sunt în călduri, normal că se înmulțesc, se împerechează, ajung să facă pui“, a mai recomandat Bardocz Erno.
El a adăugat că toți cei care doresc să adopte un cățel din adăpost îl vor lua cu carte de sănătate, cu cip, sterilizat și vaccinat, totul pe cheltuiala TEGA.