ACTUALITATE 1 septembrie 2013

O asociație clujeană contestă Raportul de mediu pentru fabrica de la Reci

de Monica Vrânceanu | 501 vizualizări

Asociația consideră că resursele și timpul acordate pentru realizarea evaluării sunt mult sub limita rezonabilă pentru o evaluare corespunzătoare

Asociația Transilvania Verde din Cluj Napoca a depus o contestație la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, documentul vizând Raportul de Mediu pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) – Fabrică de debitare şi prelucrare a lemnului propus de Holzindustrie Schweighofer în Comuna Reci, judeţul Covasna. Contestația este semnată de președintele Asociației, Kovács Zsolt Csongor, iar potrivit acestuia, respectivul Raport este contestabil numai și prin prisma faptului că „a fost elaborat în patru zile de două persoane”. Astfel, Asociația consideră că resursele și timpul acordate pentru realizarea evaluării de mediu și pentru întocmirea Raportului sunt mult sub limita rezonabilă pentru o evaluare corespunzătoare.

„Acest fapt evidenţiează dorinţa investitorului de a pune în funcţiune noua fabrică cât mai repede, cu orice preţ, chiar şi cu bagatelizarea şi batjocorirea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului cerută de directivele Europene şi legislaţia Română”, arată Kovács, care consideră că Raportul a fost întocmit superficial.

Astfel, Asociaţia Transilvania Verde a contestat Raportul de Mediu şi a cerut neacordarea avizului de către APM Covasna.

„Prin Raportul de Mediu, investitorul respinge orice responsabilitate privind integritatea pădurilor, afirmând că fabrica nu va doborî niciun copac, buştenii vor fi aduşi şi cumpăraţi la poartă. Fabrica de cherestea Schweighofer planificată la Reci necesită aprovizionarea cu 800.000 metri cubi de lemn anual. Această cantitate reprezintă aproximativ 5% din cantitatea de lemn exploatată anual din toată ţara. Este evident că o astfel de fabrică consumatoare de buşteni ar creşte substanțial exploatările de pădure (legale şi ilegale) în judeţul Covasna şi în întreaga regiune. Este de notorietate deja faptul că în România „mafia lemnului” a ajuns să fie una dintre cele mai bine organizate şi aproape imposibil de demascat din cauza implicaţiilor sale în sfera politică şi la nivelul instituţiilor publice. (...) Având în vedere că necesitatea de materie primă a uzinei nicidecum nu poate fi satisfăcută din comuna Reci, planul are efecte semnificative pe plan judeţean şi regional”, se arată în contestație, susținându-se că ar trebui organizate dezbateri publice și în alte localități care ar putea fi afectate de investiție, ceea ce ar susține seriozitatea investitorului și buna credință a APM Covasna.

În contestație se mai face referire la faptul că zona industrială ar urma să fie amplasată peste resursele de apă potabilă ale localnicilor, urmând a fi racordată la sistemul de apă potabilă, ceea ce ar putea să lase sătenii fără debit de apă și ar putea duce la inundații în condiţii de precipitaţii abundente din cauza celor 70 de hectare de teren betonate şi canalizate către pârâul Beşeneu aflat în amonte de zona locuită a comunei Reci.

Contestația se mai referă la faptul că „studiul de impact ignoră cea mai importantă şi cea mai frecventată destinaţie turistică din judeţul Covasna”, adică Dealul Pivniţele Mari, unde anual se organizează diverse evenimente cu implicații turistice și la faptul că „datele prezentate la descrierea situaţiei actuale privind calitatea aerului, aşa cum menţionează şi recunoaşte chiar Raportul de mediu, nu sunt statistic interpretabile, deci sunt irelevante şi insuficiente”.

„În concluzie considerăm că Raportul de Mediu nu este adecvat, nu tratează corespunzător toate aspectele şi că, în multe cazuri, subapreciază impactul negativ de mediu cert şi/sau potenţial al propusului plan. Solicităm APM Covasna să evalueze cu seriozitatea şi responsabilitatea cuvenită acest plan şi să nu acorde avizul de mediu pentru titularul Schweighofer pe baza acestuia”, arată președintele Asociației, Kovács Zsolt Csongor.

Președintele APM Covasna, Gheorghe Neagu, ne-a confirmat depunerea contestației și a arătat că inițiatorul acesteia a fost informat deja de faptul că va primi răspuns în termen de 30 de zile, Agenția având în această perioadă un volum mare de lucru, inclusiv soluționarea altor contestații pe aceeași temă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.