ACTUALITATE 23 februarie 2024

O ambulanţă SMURD, achiziţionată printr-un parteneriat public-privat, a intrat în dotarea ISU

de Agerpres | 1477 vizualizări

O ambulanţă SMURD în valoare de aproape 180.000 de euro, achiziţionată printr-un parteneriat public-privat, a intrat, vineri, în dotarea Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna.

Comandantul ISU Covasna, col Adrian Simtea, a precizat că aceasta este echipată pe linie medicală cu echipamente de ultimă generaţie.

„Această ambulanţă nouă va participa la intervenţiile de acordare de prim-ajutor împreună cu celelalte echipaje de pompieri, la intervenţii de accidente rutiere, intervenţii de arsuri, de intoxicaţii, de incendii (...) Deci, această ambulanţă poate participa atât individual la intervenţii, cât şi în colaborare şi cooperare cu celelalte tipuri de echipaje de pompieri sau ambulanţe ale SAJ”, a declarat şeful ISU Covasna, cu prilejul ceremoniei de preluare a autovehiculului.

În judeţ sunt cinci puncte de unde pornesc ambulanţele SMURD - la Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Întorsura Buzăului, Baraolt şi Breţcu, fiecare dintre aceste puncte având şi o rezervă.

„Deci, sunt cinci operative şi cinci în rezervă. Aş vrea să vă spun că în toţi aceşti ani de când funcţionează SMURD, în judeţul Covasna au fost mai mult de 30.000 de intervenţii, iar ambulanţele noastre, cele zece, au în total 800.000 de kilometri rulaţi. Anul trecut am avut 3.700 de intervenţii şi kilometri rulaţi vreo 85.000 şi vechimea totală a ambulanţelor este de 85 de ani. Deci, o ambulanţă nouă vine cu un real folos pentru îmbunătăţirea timpilor de răspuns”, a arătat col Adrian Simtea.

Acesta a mai spus, printre altele, că în dotarea ISU Covasna au intrat în ultima perioadă şase autospeciale de stingere cu apă şi spumă achiziţionate prin PNRR.

Noua ambulanţă este dotată cu aparatură de ultimă generaţie şi materiale pentru acordarea primului ajutor calificat, fiind prevăzută, printre altele, cu aparat de monitorizare a funcţiilor vitale ce poate fi folosit şi ca defibrilator, aspirator de secreţii, un injectomat şi cu o geantă de soluţii perfuzabile, materiale medicale, precum şi cu un rucsac medical care cuprinde toate materialele necesare pentru prim ajutor calificat, începând cu branule şi ace perfuzoare, până la glucometru, prese sterile, feşe şi garou pentru hemoragii masive.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, a precizat că instituţia pe care o conduce a contribuit cu aproape jumătate din sumă, diferenţa fiind acoperită de compania HS Timber Production, care deţine o fabrică de cherestea în localitatea Reci şi a mai ajutat şi în trecut cu sute de mii de euro sistemul medical din judeţ.

Directorul tehnic al Timber Production, Radu Adrian, a menţionat că firma doreşte să continue parteneriatul cu autorităţile locale şi să sprijine comunitatea locală.

„Noi tot timpul am fost focalizaţi să acordăm mare atenţie sănătăţii şi educaţiei. Pe sănătate sperăm că am adus aportul nostru destul de important în zonă, iar pe educaţie, e clar că dacă îi ajutăm pe copii să se mişte, atunci aceştia se vor dezvolta altfel şi asta oferă o perspectivă optimistă pentru viitor. Sperăm să mergem în continuare la fel”, a declarat Radu Adrian.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.