Numărul porcilor sacrificați la Sfântu Gheorghe, ajuns la aproape 130
Măsura a fost luată pentru a opri extinderea Pestei Porcine Africane
Întreg efectiv de porci deținuți de locuitorii cartierului Örkő a fost eliminat în acțiunea de prevenire a extinderii Pestei Porcine Africane. Acțiunea de ucidere preventivă și ecarisare s-a desfășurat pe durata a două zile, respectiv luni și marți. În prima zi au fost uciși peste 70 de porci. În perioada următoare, pe lângă dezinfectarea zonei, autoritățile vor desfășura și un recensământ al porcilor din Sfântu Gheorghe și localitățile învecinate.
„Având în vedere greutățile de organizare, în cartierul Őrkő ieri nu s-a putut finaliza acțiunea de ucidere preventivă și ecarisare. De aceea acțiunea s-a continuat și în cursul zilei de azi. Au fost anunțate noi gospodării cu porci. Ieri și azi au fost uciși și îngropați un număr de 127 porci.
Cu aceasta, acțiunea în cartierul Őrkő s-a terminat. Efectivul întreg de porci din zonă a fost asanat. Acele persoane care până azi nu și-au declarat porcii, în cazul îmbolnăvirii acestora, nu mai primesc despăgubiri.
Serviciile veterinare au efectuat primele dezinfecții, urmând ca în perioada următoare să se facă alte serii de dezinfecție a zonei.
Atragem atenția că pe teritoriul cartierului Őrkő, timp de cel puțin 60 zile este strict interzisă introducerea de porci și purcei! Cei care nu se conformează riscă amendă contravențională.
Despre ridicarea restricțiilor vă vom anunța prin mass-media”, a anunțat, marți seara, prin intermediul Facebook, directorul DSVSA Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor.
Acesta a adus și o serie de recomandări, dar și mulțumiri celor care au cooperat.
„Atragem atenția proprietarilor de porci asupra faptului că în cazul în care se îmbolnăvesc porcii, să anunțe imediat medicul veterinar! Dacă porcul Dvs. moare, să nu-l îngropați sau aruncați! Aceasta este considerată faptă penală. Nu cumpărați porci de la samsari! Pot difuza boala! Dacă ați cumpărat porci de la geambași, anunțați imediat medicul veterinar!
În zilele care urmează, inspectorii DSVSA vor efectua un recensământ al efectivelor de porcine în mun. Sf. Gheorghe și localitățile apropiate.
Mulțumim populației pentru înțelegere și sprijin! Ne-a fost de mare ajutor!”, a mai spus directorul DSVSA.
Primul caz de Pestă Porcină Africană din județul Covasna a fost confirmat vineri, 1 februarie, după probele preluate de la două cadavre de porci găsite la o groapă de gunoi de la marginea municipiului Sfântu Gheorghe. După realizarea unei analize de risc epidemiologic, Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Covasna, întrunit în ședință extraordinară în data de 4 februarie a hotărât că e necesară uciderea preventivă a porcinelor din zona afectată.
Alți 17 porci au fost uciși marți la Valea Crișului, în gospodăria unde a fost de asemenea confirmată boala mortală pentru porci.