ACTUALITATE 24 martie 2020

Numărul covăsnenilor izolați la domiciliu crește la aproape 2.000

de Iulia Drăghici - Taraș | 1391 vizualizări

Redăm integral informarea de presă transmisa de Prefectura Covasna  marți, 24 martie, ora 13:30

Până în acest moment, la nivelul județului nostru se află  în carantină instituționalizată 36 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a se depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 1969 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

De asemenea, 29 de persoane, datorită faptului că prezintă o stare de sănătate bună și au respectat recomandările autorităților, au ieșit din perioada de autoizolare.

În ultimele 24 ore, în misiunile MAI pentru combaterea efectelor COVID-19 au fost implicate  toate efectivele Inspectoratului Județean de Poliție Covasna, Inspectoratului Județean de Jandarmi Covasna , Gruparea Mobilă de Jandarmi Brașov și Poliției locale, cu mijloacele de mobilitate de care dispun. Prezentăm în mod sintetic câteva dintre activitățile acestor structuri, astfel :

  • au fost executate 307 misiuni pentru fluidizarea circulației, escortarea convoaielor și a coloanelor auto, misiuni de verificare prin mijloace specifice, a respectării interdicțiilor impuse persoanelor aflate în izolare/carantină;
  • s-au efectuat verificări cu privire la modul respectării interdicțiilor impuse asupra a 1156 persoane aflate în izolare/carantinare;
  • au fost identificate 4 persoane că nu respectă măsurile de izolare;
  • au fost verificate un nr. de 15 S.C./PFA privind modul de respectare a interdicțiilor impuse pe timpul stării de urgență.

 Facem în continuare apel la cetățenii jud. Covasna să aibă în vedere prevederile Ordonanței Militare nr. 2 din 21.03.2020, privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19, privind restricționarea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei.

Începând de aseară de la ora 22.00 s-a restricționat circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei. În fiecare noapte, în intervalul orar 22.00-06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele :

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  • deplasarea din motive justificate , precum îngrijirea /însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
  • deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

Potrivit art.5 din Ordonanța Militară nr.2/21.03.2020, pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

De asemenea, pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte , la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere , completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii , adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Fac excepție de la aceste prevederi personalul din cadrul Administrației Prezidențiale, Parlamentului României, Guvernului României, Ministerului Public, instituțiilor sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, corpului diplomatic și personalul care asigură serviciile de utilitate publică.

Declarația pe propria răspundere poate fi completată integral olograf („de mână”), cu preluarea tuturor elementelor prevăzute în modelul declarației pus la dispoziție.

  Declarația pe propria răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate și va fi pusă la dispoziția  reprezentanților Poliției Române, Jandarmeriei sau Poliției locale la momentul legitimării persoanei.

Reprezentanții Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției locale pot efectua fotografierea documentelor ( declarație pe propria răspundere și act de identitate) la momentul legitimării persoanei.

Menționăm faptul că, potrivit Ordonanței Militare nr.2 din 21.03.29020, obligația completării declarației pe propria răspundere s-a instituit începând cu ora 22.00 a zilei de 23.03.2020.

Modelul de declarație poate fi descărcat de pe site-ul web al Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne, precum și de pe site-ul celorlalte instituții cu atribuții în domeniu.

Sursa: Prefectura Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.