ACTUALITATE 23 noiembrie 2018

Noutăți în plata despăgubirilor la pagubele provocate de vânatul mare

de Iulia Drăghici - Taraș | 913 vizualizări

Problematica va urma să fie rezolvată la nivelul Consiliilor Județene

Camera Deputaților, cameră decizională, a adoptat miercuri un nou cadru legislativ în ceea ce privește despăgubirile pentru pagubele provocate de vânatul mare. Actul normativ prevede că plata despăgubirilor va fi făcută direct prin Consiliile Județene. Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, a punctat joi, într-o conferință de presă, că schimbarea este una așteptată și binevenită.

Noua lege aduce, potrivit președintelui CJ Covasna, îmbunătățiri prin eficientizarea mecanismului de despăgubire și îl extinde și asupra atacurilor soldate cu rănire sau cu deces.

„Pe noi ne interesează o siguranță sporită și o metodă de despăgubire mult mai eficientă. (...)Astfel, Consiliile Județene vor putea pre-finanța costul de despăgubire dacă au acord inter-instituțional cu Ministerul de resort, urmând să își recupereze banii de la Guvernul României. De altfel, aceste mecanisme sunt în funcționare, de pildă în PNDL. La fel funcționează. (...) Se știe foarte bine că de ani de zile ne lălăim și suntem într-o „mlaștină” în ceea ce privește pagubele cauzate de vânatul mare. (...) Așteptăm din partea Guvernului să își formuleze normele de aplicare ca să intre în practică. Pot să vă asigur că noi, Consiliul Județean Covasna, suntem pregătiți și pentru a prelua încă o atribuție în spinare pentru că este în interesul cetățenilor ca să rezolvăm cât mai rapid”, a declarat Tamás Sándor.

De asemenea, legislația prevede acum că se vor acorda despăgubiri de spitalizare, dar și pentru veniturile nerealizate în perioada în care victima a fost în incapacitate temporară de muncă. „Dacă era angajat, atunci salariul, iar dacă era șomer, venitul minim pe economie. În cazul tragic al unui deces statul va acoperi cheltuielile de înmormântare,  iar familia va primi compensație reprezentând salariul avut al victimei sau dacă acesta nu a fost salariat, salariul minim pe economie lunar, până când victima ar fi atins vârsta de pensionare. V-am spus, așteptăm cu nerăbdare și normele de aplicare în acest sens”, a mai spus președintele Consiliului Județean Covasna, care a punctat că inițiativa privind acest cadru legislativ a fost propusă de UDMR.

Din 2013 încoace, atacul urșilor a crescut exponențial în județul Covasna, mai ales în ceea ce privește pagubele provocate la ovine. Potrivit unor date furnizate de Agenția pentru Protecția Mediului, doar în august – septembrie 2018 au avut loc atacuri la 109 ovine, aproape jumătate cât au fost în tot anul 2017. În perioada ianuarie – august 2018 și lupii au produs stricăciuni în gospodăriile covăsnenilor, în 7 cazuri: 22 de ovine în 6 cazuri și 2 caprine într-un alt caz.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.