ACTUALITATE 4 aprilie 2016

Noul șef al Poliției covăsnene, Silviu Stoenescu, își prezintă obiectivele

de Sever Ioan Miu | 1677 vizualizări

Noi indicii în cazul furturilor din Sfântu Gheorghe

Pe 15 martie Silviu Stoenescu, pe atunci adjunctul inspectorului șef IPJ Covasna, Ion Popa, a anunțat alături de acesta și de adjunctul Jakab Albert Toth că se pensionează. Pe 16 martie am aflat că și-a retras raportul de pensionare și a fost împuternicit la conducerea IPJ. Aflat încă din august 1989 în slujba covăsnenilor, noul inspector șef mi-a povestit cum a evoluat criminalitatea în județ și mi-a dat detalii despre furturile petrecute timp de o săptămână de februarie în mai multe locuințe din Sfântu Gheorge. De asemenea, mi-a prezentat obiectivele sale pe termen scurt și lung și mi-a explicat de ce a renunțat la pensie.

„E dificil să vii din afară“

Când am aflat că cei trei fruntași ai poliției covăsnene se retrag, i-am contactat pe toți trei pentru un interviu. Singurul care m-a refuzat, pe un ton calm, dar ferm, a fost Silviu Stoenescu, care mi-a zis că vrea să se retragă „în liniște“. Când ne-am văzut, la sediul IPJ, i-am reamintit declarația sa. Răspunsul său a venit cu un ușor zâmbet: „Și nu am avut liniște“.

Fiind însărcinat la conducerea IPJ, Stoenescu a devenit inspector șef, în grad de comisar șef. „Nu funcția de inspector m-a determinat să renunț la pensie. Întotdeauna avem nevoie să se asigure continuitatea conducerii. E dificil să vii din afară sau să promovezi personal fără minim de experiență“. El a adăugat că „știe cu ce se mănâncă“ această meserie.

Din 1989, în slujba cetățeanului

Într-adevăr, Silviu Stoenescu este în această profesie din august 1989, după ce a absolvit Școala Militară de Ofiţeri Activi a Ministerului de Interne. Tot de atunci este în județul Covasna. În 1992, a părăsit biroul judiciar al Poliției Municipiului Sfântu Gheorghe, pentru a deveni ofițer specialist în cadrul Serviciului judiciar al IPJ Covasna. Între 1992 și 1997 a fost șef Serviciu Investigații Criminale al IPJ, iar din 2001 până în martie 2016, adjunct al Șefului Inspectoratului. În planul educației, Silviu Stoenescu a absolvit în 1996 Facultatea de Drept a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, în 1997, cursul postuniversitar Genetica criminalistică, sub egida Institutului de medicină legală „Mina Minovici”, iar între 1999 și 2000 a urmat studii postuniversitare în domeniul Știintelor Penale, în cadrul Academiei de poliție A.I. Cuza din București.

„Lucrurile vin repede“, sau despre obiective

„Port o stimă deosebită colegilor care s-au pensionat. Sunt polițiști de excepție, care și-au făcut datoria. Sunt obligat să le duc munca mai departe, să ating performanțele din perioada anterioară, tot ce înseamnă indicatorii noștri statistici, iar unde indicatorii au suferit scăderi să îi îmbunătățesc“, spune Stoenescu, care nu îmi poate dezvălui care sunt indicatorii care au suferit scăderi. „Obiectivele mele pe termen lung  sunt cele ale Poliției Române. Vorbim de siguranța cetățeanului și siguranța în școli. De asemenea, diminuarea riscului rutier, cu reducerea cu 50% a numărului de accidente, combaterea criminalității economico-financiare și combaterea criminalității transfrontaliere“. Dacă aceste aspecte vor fi urmărite pe termen lung, noul șef al poliției covăsnene are și obiective pentru următoarele trei luni. „Trebuie să asigur integrarea și încadrarea în colectiv a celor care au promovat concursul de trecere din corpul agenților în cel al ofițerilor. De asemenea, va trebui să asigur tot procesul de selecție a celor care doresc să se încadreze din surse externe în rândul polițiștilor și integrarea acestora în noua meserie, un proces destul de greu.

Totodată, mă voi ocupa de asigurarea celor mai bune condiții pentru desfășurarea în siguranță și ordine a alegerilor locale“, spune Stoenescu despre obiectivele pe termen scurt, și adaugă: „Lucrurile vin repede, unul mai important ca altul“.

Cele mai multe fărădelegi, în anii ‘90

Fiind de peste 25 de ani la noi în județ, l-am întrebat cum a evoluat criminalitatea în această perioadă. „Criminalitatea a avut perioade de creștere și de scădere. În anii ‘90-’95 aveam 20-30 de tâlhării pe an. Venea pe un trend ascendent, care s-a menţinut până în 2000. Acum avem un omor pe an, 2-3 tâlhării. Criminalitatea cu violență a scăzut în mod semnificativ, la fel s-au diminuat și furturile, accidentele rutiere, iar tendința e de scădere“.

Mai multă prevenție, mai puține infracțiuni

Îl întreb ce a determinat această reducere a infracțiunilor în județ. „Explicația comportă multe componente, sociale, economice, juridice. Ce ține de acțiunea poliției: au apărut noi concepte, metode. De unde se mergea mult pe constatare, am dezvoltat mai mult latura preventivă, o relație mai apropiată cu cetățenii. Poliția de proximitate concepe și pune în aplicare programe de prevenție. Colaborăm cu administrația publică locală și celelalte instituții abilitate pentru prevenirea și menținerea ordinii. Desfășurăm și o activitate destul de importantă în școli pentru prevenirea infracțiunilor și siguranța copiilor“, îmi răspunde Stoenescu. „Un polițist în uniformă în timpul zilei sau nopții, aflat pe stradă, creează o zonă de siguranță“, adaugă el.

Ce șoferi produc cele mai multe accidente

Cum, ca adjunct, a avut în subordine poliția rutieră, i-am cerut detalii în acest domeniu. „A scăzut numărul accidentelor cu victime din 2014 în 2015. Vorbim de accidente grave, cu morți sau răniți. La nivel național, în județul Covasna e cel mai mic risc rutier. Ține și de mărimea relativ redusă a rețelelor rutiere, două drumuri naționale și europene, și trama stradală destul de redusă. Dar n-ar fi acestea principalele motiv, ci acțiunea poliției și disciplina participanților la trafic, pietoni, automobiliști, bicicliști“. Mă așteptam ca, ținând cont de traficul relativ redus, cele mai multe accidente să le producă șoferii aflați în tranzit, dar Silviu Stonescu mă contrazice: „Cele mai multe accidente, abaterile cele mai frecvente le comit șoferii din județ, ai noștri. N-ar fi o problemă că sunt ai noștri conducătorii auto, cei cu căruțe, bicicliștii, problema e cu victimele, iar cele mai multe victime sunt din județ“.

Furturile din februarie: toți suspecții sunt din județ

Printre cazurile care așteaptă o soluționare se numără înlocuirea drapelului românesc de la Monumentul Ostașului Român, petrecută pe 30 noiembrie 2015. Dacă fostul inspector-șef Ion Popa declara, în februarie, că există un cerc de suspecți, Silviu Stoenescu spune că nu mai are nimic de adăugat. „Nu e greu de bănuit că există indicii pentru fiecare infracțiune. Problema e de identificare a probelor, ca indiciile să fie transformate în probe, iar bănuitul să fie transformat în suspect. Uneori nu se ajunge așa repede la transformarea indiciilor în probe, cu toate că știm cine e“, a precizat Stoenescu.

Alte cazuri în care populația așteaptă să fie prinși făptașii sunt furturile petrecute în luna februarie în mai multe zone din Sfântu Gheorghe, printre care cartierul Simeria. „În cartierul Simeria, precum și pe străzile Fânului și Bisericii au avut loc într-o săptămână mai multe spargeri. Sunt trei zone, cu modalități de operare diferită. În Simeria a fost același autor la spargerile din circa cinci locuințe, cu un mod de operare. Pe celelalte două străzi a fost spartă câte o locuință, cu câte un autor diferit și alt mod de operare“. Îl întreb cum de s-au întâmplat în numai o săptămână spargeri în trei zone ale orașului și îmi răspunde că e vorba de o coincidență. „Avem suspecți în toate cele trei cazuri, urmează să trecem la încadrarea din punct de vedere juridic ca suspecți ai autorilor. Toți suspecții sunt din județ“, încheie noul șef al poliției covăsnene.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
lili, 6 aprilie 2016
Da, in politie varsta pensionarii este de 50 de ani iar pensiile sunt uriase mai ales la functii de conducere! Diferite sectoare au beneficiat de legi ultrafavorabile, dupa cum Ministrul respectiv a citeste integral
alex, 5 aprilie 2016
Un om si un profesionist deosebit! In sfarsit ajunge un profesionist la carma inspectoratului! Nu a mai fost un meserias adevarat de cand a fost dl.col.Ardeleanu, D-zeu sa-l ierte! Cat despre primul citeste integral
R, 5 aprilie 2016
1989-2016 deci vroia sa plece la pensie dupa 27 de ani in cimpul muncii si la virsta de 50 de ani ??
lili, 5 aprilie 2016
"de ce a renunțat la pensie": probabil ca nu a stiut de intentia de pensionare a sefului si de perspwectivade a deveni sef! Ca-n politica, adica nu-i greu de vazut ca explicatiile lui sunt citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.