ACTUALITATE 17 iulie 2023

Noile borduri din Sfântu Gheorghe: între cheltuială inutilă și oportunitate de neratat

de Diana Pantelimon | 2432 vizualizări

Lucrările de reabilitare a străzilor din Sfântu Gheorghe produc în continuare nedumeriri în rândul populației, mai ales când vine vorba de schimbarea bordurilor. De ce să înlocuiești ceva ce e bun? Asta e întrebarea la care mulți nu au răspuns. Primarul Antal Árpád a venit cu explicația prin intermediul Facebook, acolo unde, de altfel, se poartă multe dintre aceste dezbateri.

Printre cei care au deschis o dezbatere online pe subiect se numără și senatorul AUR de Covasna, Ionuț Neagu.

„Stimați cetățeni ai municipiului Sfântu Gheorghe,

Ce părere aveți despre înlocuirea vechilor borduri cu unele noi din granit? După cum bine știți toate aceste tipuri de lucrări sunt susceptibile de a avea o componentă importantă de influență politică! În acest sens, am trimis o cerere către primărie privind costurile de execuție ale acestor lucrări și cum sunt defalcate acestea pentru materiale, manoperă și alte costuri conexe. De asemenea, am cerut și o listă cu firmele care execută lucrările și furnizează materia primă, existând suspiciuni rezonabile că în tipul de afaceri cu borduri, acestea sunt firme de casă ale facțiunii care monopolizează politic județul! Oare nu considerați că erau mai importante reabilitarea aleilor/drumurilor dintre blocuri, acestea la momentul actual arătând deplorabil? Afară vopsit gardul, înăuntru leopardul”, arată postarea senatorului Ionuț Neagu, pe Facebook.

Un alt semn de întrebare îl ridică și vicepreședintele USR Covasna, Radu Matei. Acesta este de părere că s-au înlocuit niște borduri care erau în condiție foarte bună.

„Din păcate, prin montarea noilor borduri s-a ratat oportunitatea de a reconfigura circulația din oraș, de a rezolva măcar parțial problema mobilității urbane. Majoritatea bordurilor au fost amplasate în aceeași poziție cimentând pe termen lung ineficiența circulației din oraș. Ele, bordurile, sunt frumoase, cel mai probabil din labradorit, dar reprezintă o cheltuială a banului public neeficientă, chiar imorală, ținând cont că au înlocuit niște borduri perfect bune”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Radu Matei.

La rândul său, primarul Antal Árpád a ieșit în spațiul public, tot online, cu explicațiile oficiale.

„De ce se înlocuiesc bordurile? - se întreabă mulți oameni despre renovarea drumurilor din Sfântu Gheorghe. 

Considerăm că este important să subliniem că nu înlocuim borduri în oraș, ci reparăm străzile, ceea ce include și înlocuirea bordurilor.

Străzile pe care se întâmplă aceste lucrări – ca un prim pas! – (bulevardul Grigore Bălan, străzile Stadionului sau Nicolae Iorga) fac parte dintr-un pachet mai complex de dezvoltare (care include şi străzile Ciucului, Fabricii, Lunca Oltului şi Păiuş David), iar renovarea lor nu poate fi rezolvată decât cu ajutorul fondurilor europene. Este important de reținut că înlocuirea bordurilor este, în cele mai multe cazuri, prima etapă a unei renovări mai ample, urmată de modernizarea trotuarelor şi a carosabilului”, a transmis locuitorilor, primarul Antal Árpád, într-o postare pe Facebook.

Acesta a mai explicat că unele străzi necesită o reabilitare completă, iar altele doar modernizarea trotuarelor și a suprafețelor de drum. În ceea ce privește bordurile, s-a optat pentru înlocuirea lor, în toate cazurile, cu unele din granit, de calitate mai bună.

„În unele locuri, bordurile sunt inexistente, în altele sunt vechi de zeci de ani, iar unele au o vechime de 10-12 ani. În toate cazurile, am optat pentru înlocuire, în primul rând pentru că şi bordurile în stare mai bună erau din beton și aveau cel puțin 10 ani vechime, în al doilea rând pentru că oricum ar fi fost deteriorate de lucrările de renovare ulterioare, iar înlocuirea lor după aceea ar fi fost mult mai costisitoare, și în al treilea rând pentru că acum avem posibilitatea – în mare parte datorită finanțării UE – de a amplasa pe aceste străzi aglomerate borduri de mai bună calitate, din granit, cu o durată de viață mult mai lungă, la standarde UE și ecologice”, a explicat primarul.

Lucrările din oraș se desfășoară concomitent deoarece există niște termene pentru fiecare proiect, iar întârzierea ar însemna și pierderea unor finanțări importante, spunea edilul-șef cu alte ocazii. Acum, a făcut din nou apel la înțelegerea locuitorilor orașului. 

„În urmă cu câțiva ani, cu ocazia lucrărilor de pe strada 1 Decembrie 1918, am decis să nu înlocuim bordurile pentru că fuseseră montate în același timp cu cele de pe străzile Grigore Bălan și Nicolae Iorga, dar s-a dovedit a fi o decizie proastă pentru că acestea s-au deteriorat după o intervenție minoră (înlocuirea stratului de uzură). De aceea, am decis acum să înlocuim toate bordurile de pe străzile în cauză.

La fel cum atunci când renovăm o casă, de obicei înlocuim toate ferestrele sau ușile interioare vechi, de proastă calitate, cu unele mai noi, de mai bună calitate (mai ales dacă primim finanțare pentru acest lucru), la fel și în oraș, dacă avem ocazia să înlocuim ceva cu ceva mai bun, mai durabil, mai nou, o facem, pentru că întotdeauna gândim pe termen lung, chiar dacă asta înseamnă un inconvenient temporar. Din aceste motive, cer încă o dată înțelegerea și răbdarea locuitorilor din Sfântu Gheorghe. Am rezolvat deja multe probleme: orașul nostru este mai frumos, mai locuibil și mai modern decât era acum zece ani și, deși mai este mult de lucru, cu fiecare an va fi un loc mai bun”, a adăugat primarul municipiului.

Ce se întâmplă cu bordurile vechi?

Subiectului bordurilor din Sfântu Gheorghe a mai fost abordat în ziarul Observatorul de Covasna și pe covasnamedia.ro și la începutul lunii mai, când au început lucrările și, implicit, îndepărtarea bordurilor. Viceprimarul Tóth-Birtan Csaba explica atunci că o parte din acestea vor fi reutilizate, iar cele care nu mai pot fi folosite, vor fi concasate, adică sfărâmate cu ajutorul unui utilaj, și astfel pot avea o utilizare ulterioară. De exemplu, materialele de construcții rezultate în urma concasării pot fi folosite la reamenajarea unor drumuri nemodernizate. 

Sursa foto: Observatorul de Covasna și Antal Árpád/Facebook

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad , 17 iulie 2023
ieftin ca braga la 125 de lei bucata !!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.