ACTUALITATE 19 februarie 2013

Noi semnale de alarmă legate de cheltuirea banilor publici în Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 848 vizualizări

Omul de afaceri Ioan Țițeiu ridică noi semne de întrebare despre modul în care se intenționează cheltuirea banilor colectați din impozite de către Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, atrăgând atenția în special asupra proiectului privind „parcul industrial” pe care municipalitatea dorește să-l construiască la Câmpul Frumos, precum și parcarea subterană o orașului.

Țițeiu spune că a înțeles din presă că primăria intenționează să-l execute silit pentru dările locale pe care pentru moment refuză să le achite, spunând că preferă să știe că Primăria i-a luat acești bani, şi nu că i-a dat de bunăvoie pentru a susține proiecte care nu sunt fezabile și care nu aduc beneficii reale comunității.

Banii noștri vor finanța peste 60% din valoarea parcului industrial

Dintre acestea, patronul societății ARCON s-a referit cu precădere la parcul industrial. „Am mai spus și în alte rânduri că în aceste vremuri în Ungaria parcurile industriale zac neocupate, iar în România multe asemenea parcuri au un grad scăzut de ocupare. Singurele care funcționează bine sunt rezultatul unor investiții private. Nu știu dacă nu există mijloace mai eficiente de a cheltui 15.052.460,28 lei (aprox. 3.421.000 de euro) pentru a crea locuri de muncă. Este un alt subiect despre care comunitatea și oamenii de afaceri locali nu au fost consultați, deși e vorba de un proiect în valoare totală de 5,6 milioane de euro. Constatăm acum că acest proiect necesită o cofinanțare de circa 61% din valoarea totală, deși  în ieșirile sale din presă primarul Antal făcea referire la cote mult mai mici, sub 15%. Suma este considerabilă pentru un oraș precum Sfântu Gheorghe,  dar totuși, nu a fost prezentat mediului de afaceri niciun plan de eficiență, nu știm în câți ani se va recupera această investiție. Banii noștri vor finanța un proiect mort din fașă!” a declarat Țițeiu.

Proiectul Parcului Industrial de la Câmpul Frumos

Reprezentantul societății ARCON a mai ținut să sublinieze faptul că proiectul, în faza actuală, nu include construcția de hale pentru parcul industrial ci doar decontaminarea terenului, parcări, o clădire de birouri și infrastructură. În felul acesta, parcul ar mai avea nevoie de timp și multe alte investiții ulterioare, pentru a putea funcționa normal, probabil peste 4 ani.

Toate acestea în condițiile în care primăria are încă o serie de terenuri ce are putea fi concesionate unor eventuali investitori, clădiri în zona industrială incomplet exploatate etc., soluții pentru investitori se pot găsi și în afara unui parc industrial.

Făcând apel la niște calcule matematice simple, omul de afaceri covăsnean a atras atenția asupra faptului că valoarea investită de municipalitate din propriile venituri este mult prea mare. Pornind de la un salariu mediu lunar net de 1.200 de lei, suma alocată de Primărie ar putea acoperi integral timp de patru ani veniturile a 100 de oameni, cu toate dările aferente.

Parcarea subterană – „tichia de mărgăritar” a orașului

Referitor la parcarea subterană unde Primăria nu a putut atrage niciun fel de finanțare externă, valoarea de 11 milioane de lei (2,5 milioane de euro) nu se justifică la un oraș de 60.000 de locuitori în care aceeași instituție a Primăriei a rezolvat deja, în mare, situația locurilor de parcare, declară patronul Arcon. Acea parcare subterană va presupune și costuri anuale de întreținere considerabile, despre care nu vorbește nimeni. „Cer presei locale de limba română și maghiară o verificare a acestor informații și o analiză a modului în care comunitatea sprijină sau nu un proiect care nu cred că este necesar și care va transforma din nou centrul orașului într-un șantier. Parcarea subterană e un fel de „tichie de mărgăritar” a orașului”, susține Țițeiu.

Peste 4.500 de lei pe an – contribuția medie a unei familii la bugetul local, numai din impozitul pe salarii și taxele pe terenuri, clădiri și autovehicule

„Locuitorii trebuie să înțeleagă că dau în fiecare an primăriei, în medie pe o familie cu două persoane salariate, numai din impozitele pe salarii și taxe anuale, peste 4.500 de lei, bani pe care apoi municipalitatea îi investește fără să consulte real comunitatea asupra oportunității anumitor proiecte. Nu știe nimeni cât exact e costul, în cât timp se amortizează investiția, care sunt beneficiile reale. Comisia economică a Primăriei are mulți membri tineri sau total lipsiți de experiență antreprenorială, de calificarea necesară pentru a face asemenea planuri de investiții”, a mai spus Țițeiu.

ARCON nu intenționează momentan să-și mute afacerile, dar nu exclude această variantă

De menționat că de curând, primarul Antal Árpád spunea în presa maghiară că demersul ARCON este inutil acum, ar fi trebuit să se facă în luna decembrie, și că în acest context va recurge la executare silită pentru a recupera contribuțiile la buget ale ARCON. Pe de altă parte însă, tot mai multe societăți comerciale din oraș și-au exprimat susținerea față de punctul de vedere al directorului ARCON, acuzând o împovărare fără fundament pe care Primăria o aduce întreprinzătorilor locali. Ioan Țițeiu a declarat că momentan nu intenționează să-și mute afacerile în alte localități, în ciuda propunerilor primite de la alți edili locali, manifestându-și atașamentul pentru o comunitate în care a investit sume ample timp de 20 de ani. Totuși, a mai adăugat omul de afaceri, dacă politicul își va continua intruziunea în economic, dacă antreprenorii locali nu vor fi lăsați să își construiască afaceri performante, iar primăria va continua să cheltuiască discreționar banii comunități, chiar și varianta unei relocări complete a afacerilor ARCON poate fi luată în calcul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, 20 februarie 2013
Multumim inca odata primare "secui-de-Rupea".....esti genial,incet incet dar sigur reusesti impreuna cu mustaciosul tau Tamas sa distrugeti de tot orasul asta.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.