ACTUALITATE 28 noiembrie 2020

Noi măsuri de limitare a pandemiei luate de CJSU

de David Leonard Bularca | 2207 vizualizări

În mai multe localități covăsnene se impun noi restricții

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna a luat vineri o nouă Hotărâre cu privire la anumite localități covăsnene, pentru a limita răspândirea virusului SARS-COV-2. Astfel, vizate de Hotărârea 78/2020 a CJSU sunt localitățile Filia, Moacșa, Baraolt, Racoșul de Sus, Zoltan, Coșeni, Pachia, Poian și Vâlcele. În timp ce în cazul unor localități intră în vigoare noi restricții, pentru altele se elimină anumite interdicții.

Localitățile care au intrat începând de sâmbătă, 28 noiembrie,  sub o nouă serie de restricții sunt Filia și Moacșa, unde rata de incidență a coronavirusului a depășit 3 cazuri la mia de locuitori, se arată în decizia CJSU cu numărul 78 din 27 noiembrie a.c., iar aici trebuie respectate măsurile transpuse în Hotărârea CJSU Covasna cu numărul 71/2020.

Pentru localitățile Baraolt, Racoșul de Sus și Zoltan aceleași măsuri se prelungesc, începând din 28 noiembrie, pentru o perioadă de încă 14 zile. Și aici restricțiile impuse sunt cele prevăzute în Hotărârea CJSU Covasna cu numărul 71/2020.

Iar pentru localitățile Coșeni, Pachia, Poian și Vâlcele restricțiile prevăzute de Hotărârea 68/11.11.2020 se încheie, începând cu 28 noiembrie, localitățile nemaiavând o rată de infectare de peste 3 cazuri la mia de locuitori.

Printre altele, Hotărârea CJSU cu numărul 71 din 15 noiembrie 2020 prevede o serie de reguli, în context pandemic, legate de procesul electoral pentru alegerile parlamentare, de manifestările de Ziua Națională a României, dar și faptul că „organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţe/localităţi este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori”. Aceleași reguli se aplică și în cazul restaurantelor, barurilor, cafenelelor, operatorilor economici licențiați în jocuri de noroc, unde la peste 3/1000 de locuitori se interzice activitatea la interior. 

Pe lângă acestea, sunt în vigoare, peste tot, și măsurile instituite deja la nivel național: portul obligatoriu al măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise, indiferent de rata de incidență, toate școlile şi grădinițele din țară au cursuri exclusiv online, au fost oprite activitățile piețelor și târgurilor din spații închise, circulația între orele 23.00 și 5.00 este interzisă – cu câteva excepții, moment în care este nevoie de declarație pe proprie răspundere sau adeverință de la angajator, magazinele sunt obligate să închidă la ora 21.00 – cu excepția farmaciilor şi a firmelor de livrare la domiciliu, iar angajatorii (firme și instituții) trebuie să organizeze munca de la domiciliu sau munca în ture.

Conform datelor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna rata de incidență a coronavirusului la nivelul întregului județ, fără focare, era, vineri, de 2,91/1.000 de locuitori.

În același timp, 22 de localități covăsnene au depășit rata de incidență de 3/1.000 de locuitori, fără focare.  Acestea sunt: Sfântu Gheorghe, Alungeni, Aninoasa, Arcuș, Baraolt, Belin, Brateș, Calnic, Chilieni, Comandău, Covasna, Filia, Hăghig, Ilieni, Întorsura Buzăului, Martănuș, Moacșa, Racoșul de Sus, Sâncraiu, Telechia, Zagon și Zoltan.

Potrivit aceleași surse, 31 de localități din județ au rata de infectare, fără focare, între 1,5 și 3/1.000 de locuitori și 27 de localități au incidența cumulată, fără focare, de sub 1,5/1.000 de locuitori. Totuși, 43 de localități nu au nici un caz pozitiv de SARS-COV-2.

Hotărârile CJSU Covasna pot fi consultate pe site-ul Prefecturii, la categoria „Situații de Urgență”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.