ACTUALITATE 17 august 2015

Noi măsuri ale TEGA pentru o reciclare responsabilă a deșeurilor

de Mirela Cara Dragu | 963 vizualizări

În lupta pe care o duce pentru o salubrizare din ce în ce mai bună a orașului, dar și a întregului județ, TEGA caută noi metode prin care să îi determine pe cetățenii din cât mai multe zone să recicleze selectiv și să conștientizeze importanța colectării responsabile a deșeurilor de orice tip.

16 primării din județ manifestă dezinteres față de deșeuri

Cu acest scop, reprezentanții TEGA și-au propus să își lărgească baza de clienți însă, în prezent, se confruntă și cu un refuz tacit din partea anumitor administrații publice locale. „Aici ne este necesar ajutorul administrațiilor publice locale care să contribuie cu acea taxă specială pentru cei care beneficiază de serviciile noastre fără contract. Aici avem colaborare bună cu cele două orașe și 20 de comune, dar la 16 dintre comune nu prea funcționează”, a declarat directorul TEGA, Toth Birtan Csaba, care a precizat că toți cetățenii care locuiesc într-o comună produc deșeuri și ar fi normal ca toată lumea să plătească pentru colectarea deşeurilor, nu doar cei care au contracte. „Cei care beneficiază de serviciile noastre în mod direct sunt cei care expun în fața porții, dar și ceilalți depun undeva deșeurile. Deci la un moment dat primăria va trebui să colecteze deșeurile de pe domeniul public sau din locuri în care cetățenii depun ilegal deșeurile. Probabil că prin noi și va trebui să plătească primăria respectivă”, a mai spus directorul TEGA, care a adăugat că și primarii comunelor ar trebui să se implice în a-i determina pe oameni să încheie contracte de salubrizare.

Facturi mai mici pentru cei atenți cu gunoiul

Tot în scopul păstrării curățeniei, TEGA și-a propus să determine populația din județ să colecteze selectiv mai mult. În acest sens, a fost finalizată caravana „Colectăm selectiv” care s-a desfășurat în fiecare an de câtva timp încoace și care presupune ca cei care colectează deșeurile selectiv să predea nominal ceea ce au de aruncat, în felul acesta beneficiind de anumite reduceri la factura de salubrizare.

Rezultatele se îmbunătățesc treptat

Măsurile de până acum ale TEGA nu au rămas fără ecou, deși munca de convingere a cetățenilor este una anevoioasă. Colectarea selectivă a înregistrat anul acesta o creștere semnificativă a cantității la nivel de județ, devenind aproape dublă la plastic și deșeuri din echipamente electrice și electronice, față de anul trecut. La sticlă și hârtie, cantitățile reciclate în acest an se situează la aproximativ același nivel cu cele din anii precedenți. „S-a diminuat din valoarea facturilor de salubritate în total pe toată zona asta 41.567 de lei. Deci cu atât o să plătească mai puțin oamenii la salubritate”, a precizat directorul TEGA.

8% reducere pentru cetățenii care își selectează corespunzător deșeurile

În Sfântu Gheorghe nu se face caravană. În schimb, deșeurile se preiau de către centrul de preluare, dar și aici se aplică acei coeficienți de micșorare a facturii. În cazul în care echipa TEGA se deplasează pentru preluare la domiciliul cetățenilor, banii respectivi nu se mai acordă deoarece ei sunt folosiți pentru plata transportului. „În Sfântu Gheorghe, din iulie am inițiat încă o acțiune. La casele particulare preluăm deșeurile colectate selectiv în saci. Cei care scot acești saci în fața porții în ziua de colectare au 8% reducere la factura de salubritate. În iunie, cam 13% din clienții noștri care locuiesc în case particulare au scos saci conținând deșeuri colectate selectiv, în iulie aproape 15%”, a mai spus Toth Birtan Csaba.

Din august, amenzi de până la 150 de lei pentru cei care înșeală TEGA

Eforturile TEGA nu sunt însă apreciate de toți locuitorii orașului, între care unii pun greșit gunoiul în sacii de colectare selectivă. „Destul de mulți oameni, aproape 10% din ce care au scos deșeuri selective în saci, ne-au dat altceva decât ce scria pe sacul respectiv. Au pus deșeuri menajare la plastic de exemplu. Pe acești cetățeni vrem să îi anunțăm că de la sfârșitul lunii august o să mergem cu gardienii noștri să vedem dacă deșeurile corespund. După părerea mea este vorba și de o înşelăciune, pentru că ei preiau o reducere de 8% pentru care n-au făcut eforturi”, a mai spus directorul TEGA care a adăugat că cei depistați că nu colectează gunoaiele corespunzător vor fi amendați cu sume între 50 și 150 de lei, conform prevederilor regulamentului local.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.