Noaptea stelelor căzătoare va fi trăită pe viu lângă Sfântu Gheorghe
Perseidele, Luna, Saturn și Jupiter vor fi „vedete” la Observatorul Vega
Noaptea magică a stelelor căzătoare va fi marcată și anul acesta la Observatorul Vega, din Câmpul Benedek. Pasionații de astronomie vor putea astfel admira, în noaptea din 12 spre 13 august, perseidele și, cu ajutorul telescopului, Luna, Saturn și Jupiter, dar și să afle totodată, informații interesante de la specialiștii din cadrul Observatorului.
„Evenimentul este unul organizat anual, cam pe la aceeași dată, adică 12-13 august. În noaptea dinspre 12 spre 13 august ajungem la maximul curentului de meteori pe care îl numim „Perseide”. În seara asta, dacă sunt condiții adecvate, atunci putem vedea și zeci de meteori pe oră, poate chiar și mai mulți. Anul acesta o să ne deranjeze puțin Luna, aproape de fază plină, astfel ne așteptăm la cca 20-30 de meteori pe oră spre punctul maxim al nopții adică pe la ora 2-3. În afară de meteori, publicul prezent va avea șansa să se uite prin telescop la planetele Jupiter și Saturn, respectiv la Lună, și o să ne adaptăm la cerințe, dacă publicul va fi interesat de alte curiozități ale cerului o să le prezentăm și pe acestea”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, unul dintre organizatorii evenimentului, Csere Mihály.
Recomandări importante
Importante de luat în seamă sunt recomandările specialiștilor, care îi învață pe cei interesați cum să se pregătească pentru a beneficia cum se cuvine de acest eveniment ceresc impresionant.
„Le recomandăm oamenilor să se îmbrace adecvat, adică pantaloni lungi și un pulover pentru că temperatura pe parcursul nopții va scădea sub 20 de grade. În altă ordine de idei, parcarea se va face jos, la intrarea în tabăra de pe Câmpul Benedek, deci să nu vină cu mașina până sus la observator. Ochiul uman se adaptează la întuneric în circa 40 de minute noaptea și o lumină puternică distruge adaptarea. De aceea recomandăm să nu se folosească nicio lumină puternică în cadrul evenimentului, participanții să pună și iluminarea telefonului la minim. Vor fi meteori slăbuți ca luminozitate, iar cine nu este adaptat nu îi va vedea. Cu o adaptare corectă probabil se vor vedea dublul meteorilor preconizați”, ne-a mai dezvăluit Csere Mihály.
Evenimentul este gratuit. Organizatorii mai transmit celor interesați să urmărească pagina de Facebook „Vega Csillagvizsgáló - Observatorul Vega” pentru a fi la curent cu toate detaliile, pentru că în caz de vreme rea, evenimentul va fi amânat.
Observatorul Vega a luat ființă în 2011. De atunci, aici se organizează diverse evenimente astronomice.