ACTUALITATE 18 aprilie 2012

Nici confecțiile nu mai sunt ce-au fost

de Székely Emőke | 53 vizualizări

Persoanele disponibilizate de la Fabrica L-RO din Sfântu Gheorghe nu vor să muncească la alte fabrici de confecții. Ele se plâng de condițiile grele de muncă și preferă să nu beneficieze nici de ajutor de șomaj, decât să fie trimise la alte fabrici de pantaloni.

A trecut vremea în care a munci în una din fabricile de confecții din județ a fost o onoare pentru familie, fiind astfel asigurat un trai decent. Știrile despre femeile care muncesc într-un ritm mai mult decât alert pentru a putea face față cerințelor angajatorilor sunt din ce în ce mai dese. Situația ne-a fost prezentată de către directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), Kelemen Tibor. El a declarat că o parte dintre foștii angajați de la L-RO și-au găsit de lucru la Transilvanian Trousers Company (TTC), o altă fabrică de profil din Sfântu Gheorghe. Aici însă croitoresele au dat de alte condiții de muncă. Sistemul de la TTC este după spusele lui Kelemen unul capitalist, în care angajatele sunt presate să lucreze cât mai mult, salariile fiind în funcție de rezultatul muncii. „Din cele 163 de persoane disponibilizate de la L-RO, 63 s-au angajat la TTC, iar 6 în alte unități de profil. Restul de aproape 100 de persoane nu s-au prezentat pentru a putea fi luate în evidența AJOFM” – a declarat Kelemen Tibor.

100 de oameni “în aer”

Sunt așadar 100 de foști angajați care sunt „în aer”. O parte dintre ei și-au depus CV-ul la Autoliv, însă această societate a angajat până acum mai puțin de 100 de persoane. Kelemen Tibor este de părere că motivul principal pentru care acești foști angajați refuză să se înregistreze este acela că nu doresc să lucreze la altă fabrică de confecții. În cazul în care o croitoreasă de exemplu se înregistrează la AJOFM, ca fiind persoană în căutarea unui loc de muncă, iar la Agenție sunt depuse oferte de joburi în domeniu, croitoreasa în cauză trebuie să accepte postul propus, în caz contrar va pierde indemnizația de șomaj. Regula nu se aplică acelor persoane care nu sunt din oraș și nu au cu ce să se deplaseze acasă când ies din schimbul de noapte, de exemplu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.