ACTUALITATE 22 septembrie 2022

Neonatologia din Sfântu Gheorghe, secția în jurul căreia se nasc intrigi dubioase (3)

de Iulia Drăghici - Taraș | 4342 vizualizări

EPISODUL 3 din 3. Ce spun angajatele despre petiția scrisă în numele lor

O anchetă internă a fost demarată săptămâna trecută la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, după ce, la finele lunii iulie, pe internet a apărut o petiție care îndeamnă la strângerea de semnături pentru demiterea șefei secției de Neonatologie, medicul Gyulai Gabriella. Textul, semnat în numele asistentelor, infirmierelor și îngrijitoarelor, este scris cu foarte multe detalii specifice activității secției și care înfioară de-a dreptul. Conține acuzații grave la adresa doctorului, despre umiliri, batjocură, amenințări și chiar definește drept „coșmar” acest loc de muncă sub actuala conducere. Problema este că multe dintre cele indicate ca semnatare au negat, în discuțiile cu „Observatorul de Covasna”, vreo legătură cu petiția și resping acuzațiile aduse șefei lor. În plus, acestea au afirmat că sunt deranjate constant pe secție de apeluri telefonice anonime. 

La câteva zile după ce am început documentarea articolului pornit de la petiția înregistrată în 31 iulie 2022 pe site-ul petitiionline.com, intitulată „Demisia Dr. Gyulai Gabriella de la SJU Sfântu Gheorghe judetul Covasna”, cu acuzații grave care i se aduc medicului căruia i se cere demisia, scrise din capul locului în numele asistentelor, infirmierelor și îngrijitoarelor Secției de Neonatologie (fapt infirmat de multe dintre acestea), m-am întâlnit, în calitate de reprezentant al ziarului „Observatorul de Covasna”, în sala de ședințe a spitalului, cu mai multe angajate ale secției, majoritatea asistente, care și-au manifestat dorința de a vorbi cu presa, de a contrazice informațiile care sunt și astăzi vizibile în mediul online, respectiv de a-și declara îngrijorarea față de toate cele care se petrec pe secție de mai bine de doi ani. 

Atmosferă de neliniște este și pentru că există suspiciunea că persoana care a scris petiția este aceeași care sună mereu, fără motiv, tot anonim, pe secție, dar și că aceasta ar lucra sau are legături apropiate cu secția. 

Atmosfera este tensionată. Ne deranjează mereu cineva. Sună telefonul, telefon care este pentru urgențe, pentru nașteri, cezariene. E un stres această hărțuire, pe lângă munca pe care o avem. (...) Sunt zile când e liniște, dar și perioade când îi apucă. Și noaptea, și ziua. (...) Încercăm să ne concentrăm pe muncă, pentru că ne e prioritară. Dar vorbim tot mai puțin, că nu știm de cine să ne ferim. A stricat relațiile dintre noi”, ne-au spus femeile, la mijlocul lunii august, când am discutat pe acest subiect. 

În unele dintre acele apeluri, spun angajatele spitalului, sunt cazuri când cineva doar suflă în receptor, dar sunt și situații când o persoană, în unele cu voce de copil, alteori de femeie sau bărbat, cere să i se facă legătura cu șefa secției. 

A fost chiar o situație, potrivit celor relatate de angajate, când au fost sunate să li se ordone să pună apă la o floare care se afla în unul din birouri. În apel se menționa exact locația și culoarea florii. Lucru neobișnuit, având în vedere că nu foarte multă lume are acces în această secție. 

Una dintre angajate ne-a spus că a primit ea însăși un mesaj anonim și pe telefonul personal, cu amănunte țintite despre propria persoană (mai exact, amintea despre căștile pe care le purta în urechi). 

„Dacă cineva zice că sunt paranoică, are dreptate. Mi-e frică. Dacă vin mesaje, dacă sună telefonul. Cred că și colegelor mele le e frică cine e, ce vrea, ce zice. Nu știm ce să facem, ce replică să îi dăm”, ne-a mărturisit aceasta. 

Eu sunt din Vrancea, dar totdeauna am zis că sunt din Focșani, nu pentru că am ascuns (n.red. localitatea de origini), ci pentru că e mai ușor să identifici orașul în județ. A sunat telefonul pe la ora opt și a zis că vrea cu doamna doctor Gyulai. I-am zis că nu e, e plecată, sunați mâine. A zis: „unde e? A băut vin de la Vulturu și s-a îmbătat?” Am rămas șocată. Am întrebat: „ce ați zis?” Și a repetat: „A băut vin de la Vulturu și s-a îmbătat?”. Vulturu e localitatea unde m-am născut eu. Vă dați seama ce șoc. Te gândești că e lângă tine când sună. Nu am mai știut ce să zic. El sau ea știa cu cine vorbește, eu nu”, ne-a spus o altă asistentă. 

Pe de altă parte, angajatele secției au spus și că unele părți din petiție sunt reale. „Amintea că nu primim sporul de terapie, dar nu depinde de doamna doctor. Sau că e volum mare de muncă și suntem stresate. Tot nu depinde de doamna doctor. Dacă cerințele sunt tot mai multe, tot mai multe și oameni puțini, e clar. Iar legat de mesaje pe Whatsapp, îi trimitem. E interesată de pacienți și e normal”, au explicat acestea. 

Femeile au spus și că s-au gândit să apeleze la un avocat care să le îndrume, în ideea că „nu se știe până unde poate să ajungă. E din ce în ce mai agresiv în mesaj și formă. Ne defăimează pe toate, nu numai pe doamna doctor. Nu am cerut demisia. Nu vrem să demisioneze. Sunt persoane care au semnat petiția și sunt din Brașov. Nu știu ce înseamnă activitatea aici pe secție, nu o cunosc pe doamna doctor, nici pe noi. Oricine poate scrie o poveste”, au susținut acestea. 

În final, le-am rugat pe femeile cu care am vorbit și care au vrut să își spună părerea pe subiect să noteze pe o foaie numele și funcția, ca o dovadă că își asumă, oficial, cele vorbite. Au semnat asistenta șefă, Molnár Tímea, 12 asistente medicale, printre care: Hamza Mária, Csatlós Ágnes, Maricica Jugănaru, Barta Edit, Leicher Otilia, Lorencz Lenke, Brandabura Edit, Andaraș Anișoara, Márk Noémi, Ilyés Mónika, Frenkó Tünde și Szabó Mária, patru infirmiere: Sigmond Etelka, Lonhard Ibolya, Vîlcan Melinda și Vajda Judit, Tumó Edit, îngrijitor de curățenie, și Ghiacomello Csilla, registrator medical. 

Una dintre acestea care nu a putut fi prezentă personal a scris un text, pe care mi l-a înmânat o colegă a sa, care, de asemenea, neagă vreo legătură cu petiția și acuzațiile din aceasta. 

„Dacă persoana care a scris petiția știe așa multe de pe secție, trebuia să scrie și lucrurile bune, nu numai aberații. Că doamna doctor vine și de acasă dacă e nevoie și noaptea dacă e urgență. Au fost cazuri. Fără doamna doctor nu îmi imaginez cum ar merge secția. E un specialist foarte bun”, au mai susținut angajatele. 

Medicul Gyulai Gabriella a ținut să precizeze și ea, în discuția cu „Observatorul de Covasna”, că, în cei 10 ani de când a preluat conducerea Secției de Neonatologie, aceasta s-a dezvoltat, „este una dintre cele mai frumoase secții din spital” și „avem un grup de personal care se înțelege bine, când cineva are o zi de naștere aducem un buchet de flori, o prăjitură, dacă avem o problemă ne ajutăm reciproc, încercăm să schimbăm turele atunci când cineva are o problemă personală. (...) Este o secție cu personal care se pricepe. Sunt asistente și infirmiere care iubesc copiii și le place ceea ce fac”. 

Despre activitatea secției în discuție, inclusiv managerul spitalului a precizat: „Cert este că secția de Neonatologie este una care funcționează bine, este una dintre cele mai bune secții ale spitalului. Șefa de secție o conduce în mod exigent medical, ceea ce este bine, având în vedere specificul și importanța acestei activități”, a spus András-Nagy Róbert. 

Angajatele secției leagă petiția de o știre televizată din 2021 

Este util de spus și că, în iulie 2021, Spitalul Județean a fost în mijlocul unui scandal tot în jurul secțiilor de Neonatologie și chiar Pediatrie, după ce la România TV a fost difuzată știrea numită „O fostă pacientă a spitalului din Sfântu Gheorghe acuză medicii şi asistentele că fac chef cu alcool şi tutun în spital: Mi-au adus copilaşul cu hainele îmbâcsite de tutun”. Atunci, o persoană pe care știrea o prezintă tot anonimă a dat declarație folosind o voce distorsionată, acuzând medicii şi asistentele că fac petreceri în timpul serviciului, oferind ca dovadă și imagini din spital. 

Toți cei cu care am discutat în documentarea despre subiectul petiției leagă știrea – care nu prezintă și un punct de vedere din partea spitalului, cum este deontologic – de petiție și spun că este încă o încercare de a denigra secția de Neonatologie și conducerea acesteia. 

Imaginile prezentate la televizor au fost sustrase, spun angajați ai spitalului, cel mai probabil dintr-un calculator intern unde se stochează astfel de fotografii. Pozele folosite în videoclipul televizat sunt de fapt, așa cum susțin acum persoane care apar în imagini, de la o activitate de rămas-bun, adresată unei colege care s-a transferat, la cerere, vara trecută la spitalul din Târgu Secuiesc, după ani mulți de muncă în colectivul SJU Covasna. Cu toate că în imaginile difuzate și la TV au apărut sticle de șampanie și o altă băutură, angajații care au fost la acel eveniment au spus acum că nu a fost consumată de persoanele aflate în timpul serviciului, nici de cele aflate în timpul liber care erau cu mașina, ci că au fost puse acolo mai degrabă simbolic. 

Cât despre fumat pe secție, angajații și conducerea spitalului au negat vehement. 

Documentarea acestui subiect a început în 31 iulie a.c., când pe site-ul petitiionline.com a fost publicat textul intitulat „Demisia Dr. Gyulai Gabriella de la SJU Sfântu Gheorghe judetul Covasna”. 

Redactată sub umbrela anonimatului pe motiv de teamă a concedierii, petiția vorbește despre umiliri, batjocură, amenințări și de coșmarul de a fi la acest loc de muncă. Mai mult, menționează apeluri pe secție de la cămătari, regulamente interne nescrise, ba chiar că unele asistente ar fi obligate să meargă acasă la medic să îi calce hainele, să îi facă ordine și curățenie și uneori chiar să îi aducă de mâncare. 

Medicul a negat acuzațiile și a precizat că este victima unei campanii de denigrare, începută în iunie 2020. Ba mai mult, Gyulai Gabriella a făcut o plângere la IPJ Covasna în octombrie 2020, din cauză că se simțea hărțuită de aceste întâmplări, fapt confirmat de poliție, care ne-a spus că are în lucru un dosar penal. 

Totodată, managerul spitalului a precizat că săptămâna trecută a fost demarată o anchetă internă cu obiectivul de a verifica dacă se confirmă cele precizate în petiție. 

Petiționara anonimă, cu care am comunicat prin câteva e-mail-uri, a spus și că a înaintat dovezi cu privire la cele afirmate în textul publicat online la DIICOT și DNA, respectiv Ministerului Sănătății. Acesta din urmă a infirmat că ar avea în lucru vreo anchetă care să vizeze Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, aflat, de altfel, în subordinea Consiliului Județean Covasna. 

Rămâne speranța ca ancheta internă de la Spitalul Județean, dar și cea a polițiștilor de la IPJ Covasna, să facă lumină cu adevărat în acest caz pe cât de întortocheat, pe atât de sinistru. 

Din considerentul că acest material a fost amplu documentat, pentru coerență și din lipsă de spațiu editorial în ziarul „Observatorul de Covasna” care să ne permită să publicăm totul în același timp, am ales să îl prezentăm în trei părți. Astfel, încă două articole au fost redactate pe același subiect. Primul, despre petiție, cu reacții ale medicului Gyulai Gabriella, ale managerului András-Nagy Róbert, Ministerului Sănătății și IPJ Covasna, a fost publicat în ediția de vineri, 16 septembrie. Al doilea a apărut în ediția de marți, 20 septembrie, și a prezentat alte informații din perspectiva petiționarului anonim, cu care am avut un scurt schimb de e-mail-uri.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.