ACTUALITATE 1 octombrie 2013

Nemulţumire în localităţile care rămân fără poştaşi

de Agerpres | 605 vizualizări

Mai multe localităţi din judeţul Covasna, în care trăiesc câteva mii de oameni, vor rămâne din octombrie fără poştaşi, în urma restructurării Poştei Române, primarii şi locuitorii acestora fiind nemulţumiţi.

Primarul comunei Băţanii Mari, Simon András, a declarat marţi că atât el, cât şi localnicii sunt foarte nemulţumiţi de această măsură.

„Aşa ceva nu s-a mai întâmplat. Dinainte de 1800 a existat poştă în localitatea noastră, avem registrele şi se poate vedea. Aşa ceva ce se întâmplă azi, nu vreau să exagerez, dar nu mi-am putut imagina că n-o să mai avem poşta. Suntem o localitate cu aproape 5.000 de locuitori, cu cinci sate aparţinătoare, iar oamenii sunt foarte, foarte nemulţumiţi. (...) Nu m-a întrebat nimeni, nu mi s-a cerut nicio părere, iar azi am primit o adresă de la Poştă că momentan se suspendă contractul de închiriere pentru spaţiu. Nu înţeleg nimic, mergem înapoi în Evul Mediu”, a spus primarul Simon András.

Omologul său din localitatea Ozun, Ráduly István, a declarat că oficiul poştal comunal trebuie să preia şi atribuţiile celui din satul aparţinător Bicfalău. „Deocamdată nu ştiu cum vor funcţiona lucrurile, e harababură. Pentru noi poştaşul e important şi îi asigurăm un spaţiu în centru, chiar în clădirea Primăriei, în schimbul sumei simbolice de 1 leu lunar”, a spus primarul Ráduly István.

Liderul sindicatului poştaşilor din judeţ, Cornel Radu, a declarat că începând cu 1 octombrie şi până la jumătatea lunii vor fi disponibilizaţi 85 de angajaţi ai Oficiului Judeţean de Poştă Covasna, iar opt localităţi din mediul rural, printre care Lemnia, Ilieni, Vâlcele, Belin şi Băţani vor rămâne fără factori poştali. Potrivit acestuia, în unele comune au fost restructurate două din trei posturi, iar persoana rămasă ar trebui „să muncească cât trei” pentru acelaşi salariu. În plus, ar trebui să asigure servicii poştale şi pentru satele aparţinătoare comunelor, prin urmare mulţi poştaşi au preferat să se înscrie pe listele de disponibilizări.

Începând cu data de 1 octombrie a fost închis şi Oficiul Poştal din Cartierul Simeria din Sfântu Gheorghe, deşi locatarii zonei, majoritatea pensionari, au strâns aproape 1.600 de semnături în încercarea de a bloca această măsură.

Purtătorul de cuvânt al Companei Naţionale „Poşta Română”, Dan Dumitrescu, a confirmat că în urma restructurării o serie de localităţi au rămas „neacoperite” cu poştaşi, menţionând că sunt situaţii „punctuale” şi „izolate”. Potrivit acestuia, posturile vor fi scoase la concurs, iar până la ocuparea lor serviciile poştale vor fi asigurate de alţi angajaţi ai instituţiei.

„Procesul de restructurare a Poştei Române are ca obiectiv restabilirea echilibrului între volumul de prestaţii poştale şi numărul de angajaţi ai companiei, asigurând astfel premisele creşterii competitivităţii. (...) Deci s-a eliminat excedentul de personal. Sunt câteva situaţii izolate unde posturile au rămas neacoperite, iar aici se vor aplica procedurile standard – mai întâi se va organiza un concurs închis, pentru angajaţi, apoi unul deschis. Până la ocuparea posturilor vacante, vor fi detaşaţi în teritoriu angajaţi ai Oficiului judeţean, prin urmare toate serviciile şi obligaţiile asumate de Poşta Română vor fi onorate. Pensiile se vor livra în continuare acasă, nimeni nu va avea de suferit”, a declarat Dan Dumitrescu.

Angajaţii rămaşi fără locuri de muncă vor primi plăţi compensatorii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.