Muzeul breslelor din Târgu Secuiesc va purta numele 'Incze Laszlo'
Muzeul breslelor din Târgu Secuiesc va purta numele profesorului de istorie Incze Laszlo (1928-2007), care a adunat cea mai mare parte a obiectelor aflate în colecţiile de bază ale instituţiei.
Consilierii judeţeni, reuniţi miercuri în şedinţă ordinară la Târgu Secuiesc, au aprobat schimbarea denumirii muzeului, dând astfel curs cererii venite din partea unor membri ai comunităţii locale, care au dorit să aducă astfel un omagiu celui care a adunat ani de zile numeroase obiecte vechi, pe baza cărora a fost refăcută istoria oraşului şi asociaţiilor meşteşugăreşti din zonă. Iniţiativa a fost susţinută prin semnături de peste 5.000 de persoane.
Muzeul din Târgu Secuiesc prezintă istoria urbei începând cu anul 1407, punând accent pe perioada de înflorire a breslelor şi pe Revoluţia de la 1848. Un spaţiu considerabil este dedicat breslelor olarilor, cizmarilor şi pantofarilor, tăbăcarilor, fierarilor, turtarilor, măcelarilor, pălărierilor, tâmplarilor şi croitorilor, care aveau obiceiurile şi secretele lor. Spre exemplu, meşteşugarii de altădată făceau cizmele pe un singur picior, iar acestea trebuiau 'rotite' zilnic, adică schimbate stângul cu dreptul ca să se tocească uniform. În lipsa telefoanelor, negustorii îşi trimiteau mesaje scrise pe tăbliţe din lemn sau din ceramică prin intermediul slugilor ori ucenicilor, iar fiecare tâmplar avea grijă să cresteze în mobilă un loc ascuns pentru bani şi pentru documentele importante.
Colecţiile aflate în actualul muzeu au fost expuse pentru prima dată în anul 1969, la aniversarea a 120 de ani de la moartea revoluţionarului paşoptist Gabor Aron, într-o clădire aflată pe terenul pe care a funcţionat turnătoria în care acesta a făcut tunurile folosite în Revoluţie. Ulterior muzeul a primit şi alte spaţii, iar clădirea în care funcţionează în prezent a fost inaugurată în martie 1972, deci în urmă cu 4 decenii.
Muzeul din Târgu Secuiesc, aflat în subordinea Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, deţine, de asemenea, o colecţie relevantă pentru activitatea pompierilor voluntari din zonă şi o colecţie de peste 300 de păpuşi îmbrăcate în costume populare.