Muzeu al cercetaşilor, la Sfântu Gheorghe
Un muzeu al cercetaşilor şi al altor organizaţii de copii şi de tineret va fi deschis în curând în municipiul Sfântu Gheorghe.
Iniţiativa aparţine prof. Gaal Sandor, preşedintele filialei judeţene a Uniunii Cercetaşilor Maghiari din România, care lucrează la amenajarea acestui muzeu de aproape un an, împreună cu alţi voluntari - copii şi părinţi.
Muzeul, care va funcţiona într-o clădire din Cartierul Simeria pusă la dispoziţie de Primăria Sfântu Gheorghe, va fi inaugurat luna viitoare şi va reuni obiecte mai vechi şi mai noi legate de activitatea organizaţiilor de tineret - de la cele de cercetaşi din perioada cuprinsă între cele două războaie mondiale, până în ziua de azi.
„Nu va fi dată uitării nici perioada comunistă, când existau şoimii patriei, pionierii şi organizaţiile UTC. Nu e vorba de nostalgie, ci despre o anumită istorie cu bune şi rele, pe care tinerii trebuie să o ştie”, a declarat Gaal Sandor.
Prin urmare, în viitorul muzeu vor putea fi văzute uniforme, embleme, insigne, steaguri, cărţi, fotografii şi filme documentare despre epocile trecute.
„Printre acestea se regăsesc şi câteva decoraţii oferite de regele Carol I unor cercetaşi maghiari”, a spus Gaal Sandor.
Profesorul din Sfântu Gheorghe, care coordonează de 22 de ani mişcarea de cercetaşi din judeţul Covasna, spune că aceasta are un rol educativ foarte important pentru tineri - formează caracterul, dezvoltă aptitudini, consolidează încrederea în sine şi spiritul de solidaritate, punând accent pe valorile morale şi pe respectul faţă de semeni şi faţă de natură.
Lozinca cercetaşilor este una dintre frazele lordului Robert Baden-Powell, fondatorului acestei mişcări – „Încercaţi să lăsaţi lumea puţin mai bună decât aţi găsit-o”.