Mutarea Scenei Comunității a născut o nouă dezbatere în Consiliul Local
Primarul Antal Árpád și consilierul Rodica Pârvan s-au întrecut din nou într-o serie de replici
Proiectul de revenire asupra deciziei de a muta Scena Comunității de la Zilele Sfântu Gheorghe în curtea Liceului de Artă „Plugor Sándor”, depus spre aprobare în plenul Consiliului Local, a fost respins în ședința ordinară de joi, 29 martie. Discuția în jurul subiectului a abordat și protestul de săptămâna trecută și chiar și Biserica Ortodoxă.
Consilierul local din partea PSD Rodica Pârvan a cerut joi colegilor săi din Consiliul Local Sfântu Gheorghe să revină asupra deciziei de a muta, începând din acest an, Scena Comunității din Piața Sfântu Gheorghe în curtea Liceului de Artă „Plugor Sándor”, o hotărâre catalogată ca fiind, printre altele, „inumană”. Aceasta a declarat de asemenea, în expunerea sa de motive, că membrii Comisiei de la Zilele Sfântu Gheorghe, unde s-a votat această decizie, nu sunt reprezentativi pentru comunitatea românească din Sfântu Gheorghe.
„Aș scoate în evidență două motive. Întotdeauna am avut această suspiciune că acea comisie care organizează Zilele Sfântu Gheorghe e o comisie nereprezentativă în ceea ce ne privește. Nu știu cine îi deleagă pe oamenii aceia. (...) Nu-i îndreptățește cu nimic pe acești oameni să facă parte din această comisie. (...) Totdeauna am avut impresia că nu e întrebat cine trebuie pentru că dacă din acea comisie făceau parte oameni care țineau la comunitatea lor, atunci sigur că ar fi avut ceva de comentat. (...) De asemenea, ceea ce a scos din sărite pe toată lumea este că s-a afirmat că în zona Șugaș, în apropiere, în zona aceea unde a fost amplasată scena comunitară, va fi amplasat un podium cu dimensiuni apropiate și cu destinația de a se susține pe acel podium programe de muzică stradală. Adică ce mi-e podiumul, ce mi-e scena? (...) Am conceput un articol numit „Nu sunt steaguri, sunt panglici; Nu e scenă, e podium”. (...) Mașina de vot va intra în funcțiune și rămâne să luăm la cunoștință ce hotărâți dumneavoastră”, a declarat consilierul Rodica Pârvan în expunerea sa de motive din cadrul ședinței ordinare de joi.
Primarul Antal Árpád și-a început contra-argumentația amintind că hotărârea a fost luată pe motiv de restrângere a bugetului evenimentului, din cauza unei decizii a actualului Guvern și a profitat de moment să amintească de protestul organizat săptămâna asta în fața Primăriei Sfântu Gheorghe.
„M-aș fi așteptat să organizați un protest împotriva Guvernului, în fața Prefecturii, pentru a protesta pentru că 7 milioane de lei au fost luați de acest Guvern de la municipiul Sfântu Gheorghe. Întotdeauna uitați de ce discutăm despre această problemă (n.red. a Scenei Comunității)”, a spus edilul.
Scrisoare către Episcopia Covasnei și Harghitei legată de protestul din fața Primăriei
Acesta a continuat dialogul spunând că va trimite către Episcopia Covasnei și Harghitei o scrisoare prin care să afle dacă punctul de vedere al preotului care a protestat cu pancarta „Antal Arpad nu uita/ Sfântu nu-i moșia ta!” este împărtășit și de Biserica Ortodoxă.
„Am pregătit o scrisoare oficială către domnul episcop al Harghitei și Covasnei în care o să îl întreb dacă este punctul de vedere oficial al Bisericii Ortodoxe ceea ce s-a exprimat aici în fața primăriei de către un preot ortodox. Nu îl știu din oraș, nu știu de unde este, de altfel din cei 20 – 25 de participanți (n.red. la protestul de săptămâna trecută) am văzut oameni veniți din București, din Brașov, adică reprezentativitatea celor prezenți lasă de dorit. Răspunsul la întrebarea reprezentativității o vor da acei cetățeni care vor participa la concertele organizate de Zilele orașului. Sunt convins că la toate concertele formațiilor din București sau Republica Moldova vor fi mii și mii de tineri care se vor simți bine. Pentru mine ei sunt reprezentativi și nu acest domn care ține o hârtie în mână pe care scrie „Antal Arpad nu uita/ Sfântu nu-i moșia ta!”. De la un golan aștept un text din-ăsta, dar de la un preot ortodox mă aștept la mai mult. (...) Eu credeam că am o relație instituțională corectă cu Biserica Ortodoxă. Sunt chestiuni în care nu suntem de acord, dar am rezolvat probleme mari cu Biserica Ortodoxă în acest oraș. Iar dacă cineva crede că aducând în fața primăriei pe cel mai mare provocator, pe cel mai mare otrăvitor al relațiilor româno-maghiare va schimba ceva, s-a înșelat”, a spus primarul care a continuat să sublinieze o lipsă a reprezentativității comunității românești din Sfântu Gheorghe în rândul celor care au ales să boicoteze Zilele Sfântu Gheorghe.
„Mă bucur că cei care se autodeclară reprezentanți ai comunității românești boicotează Zilele Sfântu Gheorghe pentru că vor vedea când cu acest boicot al lor românii din Sfântu Gheorghe se vor simți foarte bine de zilele orașului, vor ieși în număr mare la concertele nu numai românești, ci și cele ungurești și străine și vom avea un eveniment foarte frumos cu boicotul celor care ar dori să facă legea în acest oraș și care nu au pic de înțelegere și care spun „nu putem să mergem la Muzeul Național Secuiesc pentru că se numește secuiesc”. (...) Sunt unii care dacă nu se întâmplă ceva exact cum își doresc ei, atunci strigă „discriminare” la București”. (...) Din punctul meu de vedere acest „grupuleț” nu este reprezentativ pentru comunitatea românească din acest oraș, este poate reprezentativ pentru foarte mulți din această țară, dar reprezentativi pentru acest oraș vor fi cei tineri și mai puțin tineri care vor fi în piețele din municipiul Sfântu Gheorghe și se vor distra la concertele românești, ungurești și internaționale. Vă mulțumesc și să trăiască orașul nostru!”, și-a încheiat argumentația primarul Antal Árpád.
„Înainte de a fi universal ești național”
Răspunsul din partea consilierului Rodica Pârvan nu s-a lăsat așteptat. Aceasta a subliniat că propunerea sa nu are legătura cu Scena Principală și cu artiștii care vor concerta acolo, dar și că promovarea tradițiilor românești și maghiare trebuie să aibă loc în centrul orașului, nu la margine.
„Și eu am făcut parte din „grupul de presiune” – cum i-ați spus dumneavoastră, care a protestat în fața primăriei pentru că așa am simțit că se cade. Eu sper că pot să îmi asum calitatea de apărător sau de membru al comunității românești, dovadă că sunt la al cincilea mandat. (...) Mie mi se pare că nu vedem pădurea din cauza copacilor. Se face o confuzie voită între scena comunitară pe care noi o doream în centrul orașului și unde evoluau formații de la copii, tineri și adulți care prezentau tradițiile și obiceiurile românești sau maghiare și scena pe care evoluează nu știu cine, care poate cânta oriunde, oricând. (...) Înainte de a fi universal ești național. Eu întâi vreau obiceiuri și tradiții și după aceea să cânte Compact și nu știu cine pe scenă. (...) Haideți totuși, stimate domnule primar, să facem o deosebire între ceea ce vrem noi și ce pare că vrem. (...) Am înțeles foarte bine fondul problemei. Deci dumneavoastră ne explicați că de fapt susținătorii comunității românești vor fi de fapt acei tineri. Păi dacă mutăm concertele ăstea la Vâlcele sau Arcuș, ei se duc acolo unde cântă muzica asta care e la modă și care e și normal să le placă. (...) Noi voiam scena pe care erau promovate obiceiurile și tradițiile românești și maghiare și voiam ca această scenă să fie în centrul orașului și nu în spatele șurii, adică acolo unde dumneavoastră ați dorit neapărat să o mutați. (...) Noi dorim scena aceea să ne promovăm obiceiurile în centrul orașului și nu la margine”, a fost argumentul final adus de consilierul Rodica Pârvan.
Deznodământul dat de voturile consilierilor a însemnat respingerea categorică a propunerii cu 12 voturi împotrivă, 4 pentru și 2 abțineri.
Discuția s-a încheiat abia după încă două replici, de fiecare tabără, care au mai și rimat: „Mașina de vot și-a făcut datoria!”, respectiv „Asta e democrația!”.
Sursă foto: Facebook, Mihaela Aionesei.