ACTUALITATE 22 septembrie 2015

Murăturile - lux sau necesitate?

de Mirela Cara Dragu | 781 vizualizări

Odată cu venirea toamnei, începe și sezonul murăturilor și al conservelor de tot felul. Primii pregătiți pentru acest sezon sunt comercianții de legume din piață, care deja și-au umplut tarabele cu vinete, gogonele, gogoșari, castraveți, varză, țelină, morcovi, conopidă, ardei și tot felul de fructe care pot fi transformate în gemuri, dulcețuri și compoturi.

Deocamdată nu au crescut vânzările la fructele și legumele de conservat

Cu toate acestea, vânzarea de legume și fructe pentru conservat nu este foarte mare în Piața Centrală din Sfântu Gheorghe. „Sezonul murăturilor a început, dar lumea nu cumpără cine știe cât, mai sunt unii care iau mai multe kilograme, dar deocamdată nu pot spune că vindem foarte mult“, ne-a mărturisit un comerciant.

„Lumea vine, se interesează de prețuri, dar cei mai mulți așteaptă să mai scadă prețul. Dar nici noi nu putem să le dăm pe nimic. Și oricum, să știți că nu mai e ca în alți ani. Înainte făcea lumea bulion, suc de roșii, făcea zacuscă și tot felul de sortimente de murături. Acum, rar care mai face“, ne-a spus un alt comerciant.

Lipsa de timp și prețurile mari ar putea fi o explicație

Dacă multora li se pare că prețul legumelor este prea mare pentru a fi cumpărat cu sacul în vederea conservării, pentru alții lipsa de timp este principalul motiv pentru care nu se grăbesc să pună murături. „Eu am doi copii și serviciu. Abia reușesc să mă descurc cu treburile zilnice: școală, serviciu, teme, curățenie, spălat, călcat... Când să mai pun și murături? Noi avem norocul că mama stă la țară și mai luăm de la ea. Și ea are legume în curte“, ne-a mărturisit o doamnă.

„Eu nu văd absolut niciun motiv pentru care să îmi pierd vremea la bucătărie cu murături și alte conserve. În primul rând că nici nu prea știu să le fac, dar și dacă aș ști, chiar nu văd de ce m-aș apuca să fac așa ceva. Numai până speli și toci legumele trece o zi întreagă. Și nici nu mi se pare mai economic pentru că tot se consumă bani pe gaze, pe sare, oțet, ulei, borcane, condimente, legume și tot ce-ți mai trebuie. Plus că nici nu am unde să le pun în casă. Eu locuiesc într-un apartament. Nu am un beci pe care să îl umplu cu murături. Mai bine iau de la ma­gazin când îmi trebuie și gata“, a fost de părere o altă doamnă.

Nici argumentul sănătății nu pare să mai convingă doamnele de astăzi să își piardă vremea în bucătărie conservând fructe și legume. „Sinceră să fiu eu chiar nu mai cred că mai cumpărăm ceva sănătos. Știți foarte bine că și țăranii pun tot felul de substanțe chimice și nici nu știm dacă pun doza admisă sau o depășesc. Ca să nu mai zic că unii se dau agricultori și ei aduc fructe și legume tot de prin angrouri. Așa că mai bine iau direct conserve și asta e“, ne-a expus o tânără părerea sa.

tarabe piata sept 2015 (4)

Sunt și cumpărători care optează pentru murături

Pentru alte persoane, murăturile, gemul, bulionul de casă și zacusca sunt totuși o necesitate la care nu renunță orice ar fi. „Sunt într-adevăr cam scumpe legumele la noi. Am o vecină care le ia de la Brașov și la jumate de preț. Dar până te duci după legume, ce mai dai și pe mașină, tot acolo ajungi. Noi punem mereu murături. Mie îmi place să dau la nepoți. Am doi nepoți. Unul e înnebunit după zacuscă, celălalt după compot de prune. Și le fac în fiecare an. Așa m-am obișnuit și nu pot să nu fac. Nouă ne place mâncarea făcută în casă“, ne-a spus o bunică.

Banii împacă timpul cu sănătatea

Pentru doamnele cu dare de mână, care vor să consume pre­parate de casă, dar să nu își piardă timpul pregătindu-le, pe tarabele din Piața Centrală există deja opțiuni. Ce-i drept, un borcan de zacuscă de 400g poate costa între 10 și 15 lei, față de numai 3-4 lei cu cât se vinde la supermarket. La fel de scumpe sunt și siropurile de coacăze, zmeură sau fructe de pădure, care ajung la 20 de lei per 500 ml.

Prețuri orientative

Cei interesați să conserve fructe și legume trebuie să știe că prețurile nu sunt foarte mici – deși fiecare judecă în funcție de buget. Un kilogram de roșii costă de la 3 la 5 lei, în funcție de mărime și de starea în care se prezintă. Ardeiul gras, kapia și gogoșarii au prețuri aproximative de 5-6 lei, deși sunt și tarabe unde se vând ceva mai ieftin. Ceapa și cartofii pot fi cumpărate la prețuri de până la 3 lei/kg. Prețul unui kilogram de vinete poate ajunge până la 4 lei, morcovii se vând cu 2-4 lei, iar verdeața costă în general 1 leu legătura.

Nici fructele nu sunt mult mai ieftine. Un kilogram de struguri pornește de la 3,5 lei și poate ajunge la 6 lei. Prunele și merele au prețuri variate în funcție de sortimente și origine, iar pe tarabe mai sunt afișate și multe alte fructe care nu sunt de sezon, dar care ar putea fi conservate de către gospodinele pricepute.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.