ACTUALITATE 10 august 2011

Munca la negru, în scădere

de Monica Vrânceanu | 382 vizualizări
Controalele severe efectuate de ITM Covasna au dus la scăderea numărului de abateri de la codul muncii Numărul cazurilor de muncă la negru s-a diminuat în ultima perioadă, ca urmare a controalelor severe pe care Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna le-a derulat în baza unei tematici naționale, alături de Jandarmerie și Garda Financiară. Directorul ITM Covasna, Ordog Lajos, a declarat că se continuă campania de identificare a muncii la negru, fiind controlate zeci de societăți comerciale, pentru a identifica

Controalele severe efectuate de ITM Covasna au dus la scăderea numărului de abateri de la codul muncii

Numărul cazurilor de muncă la negru s-a diminuat în ultima perioadă, ca urmare a controalelor severe pe care Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna le-a derulat în baza unei tematici naționale, alături de Jandarmerie și Garda Financiară.

Directorul ITM Covasna, Ordog Lajos, a declarat că se continuă campania de identificare a muncii la negru, fiind controlate zeci de societăți comerciale, pentru a identifica neregulile. Potrivit lui Ordog, în luna iulie în județul Covasna existau 52.578 contracte de muncă, încheiate pe durată determinată sau nedeterminată. Referindu-se la Legea zilierilor, șeful ITM Covasna a arătat că s-au solicitat până acum 160 de registre, legea spunând că pentru fiecare punct de lucru este necesar un registru; potrivit lui Ordog, cele mai multe contracte pentru zilieri se încheie în domeniul agriculturii.

 

Dosar penal pentru 21 de muncitori fără acte

 

Inspectorul-șef pe controale de muncă din cadrul ITM Covasna, Liliana Balmuș, a declarat că numărul crescut al controalelor începând din luna mai a determinat o scădere a numărului de sancțiuni în ultima lună. Astfel, dacă în luna mai au fost identificate 37 de persoane care lucrau fără forme legale, în iunie inspectorii au identificat 9 astfel de persoane iar în iulie alte 10. În ceea ce privește valoarea amenzilor aplicate ca urmare a muncii la negru, în luna mai s-au aplicat amenzi în valoare de 160.000 de lei, în iunie de 66.000 de lei iar în iulie de 100.000 de lei. În plus, la societatea Halav Love s-a întocmit dosar penal, deoarece aici au fost identificați 21 de muncitori fără forme de angajare.

 

Mai puţine accidente de muncă

 

În ceea ce privește protecția muncii, inspectorul-șef pe siguranță, Silviu Crăciun, a declarat că în prima jumătate a acestui an au existat mai puține accidente de muncă cu urmări grave sau deces decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Astfel, în acest an s-au înregistrat până acum 10 accidente de muncă, din care unul s-a soldat cu deces - o firmă de exploatare a lemnului din Covasna și altul cu invaliditate - tot o firmă de exploatare a lemnului, de la Valea Crișului; în 2010, însă, au existat 27 de evenimente de acest gen, 5 fiind mortale și 3 soldându-se cu invaliditate.

Potrivit lui Crăciun, numai în luna iulie s-au efectuat 404 controale, aplicându-se 6 amenzi în valoare de 39.000 de lei; aceste date arată, conform inspectorilor în muncă, faptul că firmele au înțeles importanța respectării normelor de siguranță la locul de muncă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.