ACTUALITATE 8 martie 2017

Munca în folosul comunităţii, sărită de beneficiarii de ajutor social din Întorsura Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 3651 vizualizări

Persoanele din oraşul Întorsura Buzăului care primesc ajutor social şi care trebuie, conform legii, să presteze servicii în folosul comunităţii îşi îndeplinesc mai puţin de 10% din aceste obligaţii, spun autorităţile locale, care mai precizează că nu reuşesc să identifice o soluţie pentru această problemă. Potrivit unei Hotărâri de Consiliu Local, aproape 90 de persoane care beneficiază de venit minim garantat ar trebui să lucreze 5.027 de ore într-o lună în folosul comunităţii, însă acest lucru nu se întâmplă.

„Statul român plăteşte cam 35.000 de lei pe lună pentru persoanele din oraşul Întorsura Buzăului care beneficiază de venitul minim garantat, iar munca pe care o fac ei nu ştiu dacă e de 3.500 de lei, adică 10%, ceea ce nu este în ordine. Avem în jur de 100 de persoane, +/-5, care beneficiază de ajutor social. Am şi doi angajaţi din Primărie care îi supraveghează şi îi normează, dar nu funcţionează nici asta. Mi-e foarte greu să cred că cineva are o soluţie pentru această problemă. Sunt primării care nici nu îi mai cheamă la muncă şi le dau, pur şi simplu, banii. Legea mă obligă să desfăşor o activitate în folosul comunităţii, iar noi am pregătit un program: trebuie să măture, să spele, să care, să spargă lemne, orice este în folosul oraşului”, ne-a declarat săptămâna trecută primarul Leca Băncilă.

Problema a fost ridicată şi în cea mai recentă şedinţă a Consiliului Local, la o interpelare a unuia dintre consilieri către conducătorii Primăriei. „Într-o şedinţă de Consiliu am aprobat programul de activităţi al celor de la venitul minim garantat. Atunci am aprobat acel program cu menţiunea, pentru care majoritatea am fost de acord, ca programul de activitate, de muncă zilnică, să fie respectat, adică ziua să fie de opt ore. Vreau să ştiu dacă s-au transmis paşii celor responsabili de munca persoanelor la venitul minim garantat şi cine e responsabil dacă se dovedeşte că cineva nu îşi îndeplineşte toate cele opt ore?”, au fost întrebările adresate de consilierul Marcel Murea. „Da, s-a transmis directorului de la administraţie publică, iar acesta a comunicat mai departe responsabililor, iar răspunzător este cel care face normarea”, a fost răspunsul oferit de către secretarul oraşului, Maria Magdalena Găitan.

Hotărârea Consiliului Local Întorsura Buzăului nr. 3/2017 din 31 ianuarie, privind aprobarea planului de lucrări de interes local ce se vor desfăşura în 2017, cu beneficiarii Legii nr. 416/2001, arată că „la întocmirea planului de lucrări pe anul 2017 s-a avut în vedere numărul de persoane apte de muncă pentru această perioadă. În 2017 se estimează un număr de 89 de persoane posibil apte de muncă. La întocmirea planificării orelor de muncă am avut în vedere şi nivelul cuantumului social pe care îl primesc, pentru acesta luând în considerare 67,91 de lei/zi. Din acest calcul a reieşit un număr de 5.027 de ore/lună pentru tot anul 2017, rezultând un număr de 60.400 de ore/an, respectiv un număr de 7.550 de zile”.

Printre lucrările pe care le au de făcut cele aproximativ 90 de persoane apte de muncă, beneficiari ai venitului minim garantat, conform Planului de acţiuni întocmit de Primăria Întorsura Buzăului, se găsesc: lucrări specifice de iarnă (deszăpezit, aplicare material antiderapant) pe drumurile comunale, străzi şi trotuare, şcoală şi grădiniţă în localitatea Întorsura Buzăului, satele Floroaia, Brădet, Scrădoasa; lucrări de curăţenie; confecţionarea de mături de nuiele; amenajarea şi pregătirea spaţiilor verzi pentru plantarea florilor; plantarea de flori şi arbori în zona spaţiilor verzi; lucrări de întreţinere a şanţurilor aferente DJ121 şi DN10; repararea şi întreţinerea spaţiilor de joacă pentru copii; lucrări de întreţinere şi curăţare a albiei râului Buzău şi pâraielor Floroiţa şi Mînecel; lucrări de întreţinere a şcolilor din localitate; pregătirea materialului lemnos şi aprovizionarea şcolilor cu lemn de foc pentru sezonul rece; dar şi alte lucrări urgente şi neprevăzute.

Un raport privind ajutorul social (venitul minim garantat) pe luna ianuarie 2017 al Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială arată că în judeţul Covasna, la o populaţie de 228.732 de persoane, 2.674 beneficiază de acest ajutor bănesc, adică mai puţin de 1,2% din populaţie. Valoarea pe care statul o plăteşte pentru aceste venituri este de 867.552 de lei. Suma medie de care beneficiază un asistat social la venitul minim garantat din judeţul nostru este de aproximativ 325 de lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.