ACTUALITATE 9 septembrie 2019

„Munca asta de a transforma te face să te simți puțin Demiurg”

de Daniela Luca | 5264 vizualizări

Tradiția meșteșugului fierarilor, reînviată la Sfântu Gheorghe 

Timp de trei zile, cei mai iscusiți maeștri fierari din România, Austria, Germania, Slovacia, Ungaria, Ucraina, Rusia și Republica Moldova au transformat Piața Centrală a reședinței județului Covasna într-un mare atelier. Cu ajutorul lor, în perioada 6 – 8 septembrie, la a IV-a ediție a Întâlnirii Internaționale a Fierarilor, a fost promovată și prezentată arta meșteșugului tradițional al fierarilor și valoarea fierului forjat. Momentul care s-a bucurat de cea mai mare atenție a publicului a fost desfacerea clopotului din forma de lut, turnat cu o zi înainte cu o tehnică tradițională. 

Încă de la prima ediție, Nagy György, maestrul fierar din Tălișoara, cel care a inițiat acest eveniment, și-a propus să creeze un cadru pentru cunoașterea și promovarea proceselor de muncă a acestui meșteșug, dar și pentru ca cei mai buni din acest domeniu să aibă parte de un schimb prețios de experiență. 

Cu fiecare ediție, se pare că acest lucru îi reușește din ce în ce mai bine, fapt demonstrat de numărul dublu al țărilor participante care au dat curs invitației fierarului covăsnean, comparativ cu ediția precedentă. Mai mult, de la an la an, iubitorii de frumos din Sfântu Gheorghe și împrejurimi sunt tot mai interesați de această meserie nobilă și valoroasă. 

Fierul și focul, o simbioză perfectă

Meșteșugarii și-au dorit să arate celor prezenți că se pot crea opere de artă cu două elemente unice, fierul și focul, dar și să demonstreze că folosirea metodelor și instrumentelor tradiționale sunt în avantajul tehnicii moderne. 

„Obiectele din fier forjat se ridică la nivel de artă, acestea fiind obiecte unicat, dar au și o valoare culturală incomensurabilă. Prin intermediul metodelor și uneltelor tradiționale putem crea opere de artă valoroase și nepieritoare. Dacă privim obiectele din fier forjat observăm cu surprindere dăruirea, respectul, dar mai ales munca imensă pe care meșterul o transpune în obiectele realizate, de aceea cred că este relevant acest schimb de experiență”, a spus Nagy György în deschiderea evenimentului. 

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a subliniat atunci că județul nostru este unul dintre cele mai bogate din România în ceea ce privește meșteșugurile tradiționale. 

„Avem în jur de 500 de meșteri populari care sunt activi. La rândul nostru, prin sursele noastre financiare, dorim să facilităm păstrarea tradițiilor secuiești. Țin să îi felicit pe inițiatorii acestui eveniment, în primul rând pe domnul Nagy György și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe pentru că aduc în vizor, chiar aici în centrul orașului un meșteșug arhaic și deosebit de frumos, arta fierăritului. Invit publicul să descopere această lume interesantă”, a spus vineri Tamás Sándor. 

Cel mai emoționant moment, desfacerea formei de lut în care a fost turnat clopotul 

În cadrul acestui eveniment, cei interesați au putut admira creațiile fierarilor aduse de acasă, iar în cadrul atelierelor vizuale au făcut cunoștință cu procesele de muncă ale acestui meșteșug. Mai mult, oamenii puteau să stea de vorbă cu oricare dintre cei 29 de maeștri fierari pentru a afla mai multe despre munca pe care aceștia o practică cu atâta dăruire.

Fără îndoială, momentul culminant al acestei ediții a fost turnarea clopotului în formă de lut cu tehnică tradițională, dar și desfacerea acesteia, ambele activități bucurându-se de un număr mare de spectatori care urmăreau procesul cu sufletul la gură. 

După ce timp de aproape o oră au îndepărtat lutul cu multă grijă, fierarii au bătut de câteva ori în clopot. În acele clipe, timpul parcă s-a oprit în loc, iar sunetul clar și lin a stârnit ropote de aplauze. 

 „Sunt și eu meșteșugar și mă interesează în primul rând ca și proces de creație. Cred că fierăritul este cel mai complicat meșteșug. Este foarte bună ideea acestui eveniment pentru că e o meserie destul de necunoscută. Mi se pare foarte interesant evenimentul și probabil și pentru ei este important să se întâlnească și să schimbe experiență”, ne-a spus sâmbătă covăsneanul Kovács Áron. 

„Este simplu. Fierul se bagă în foc și se modelează cu ciocanul pe nicovală. Acesta e fier forjat”

Numărul mare al țărilor participante la această ediție i se datorează și lui Sorin Bute, fierarul din Târgoviște care i-a invitat la Sfântu Gheorghe pe unii dintre cei mai pricepuți maeștri din Ucraina, Rusia și Republica Moldova. El spune că pentru a recunoaște fierul adevărat, e nevoie în primul rând de educație. 

„Nu am fost doar la prima ediție, dar la celelalte am fost prezent. M-am implicat și în organizare. Am invitat și eu câțiva fierari. Ei m-au invitat la festivalul lor din Ucraina și atunci i-am invitat și eu la noi. Ce îmi doresc de la ediția asta este să fie cât mai multă lume pentru că în România încă nu este atât de apreciată meseria ca în afară. În România, față de Ucraina, sau chiar și față de Republica Moldova sau Bulgaria, meseria este puțin cunoscută. Cauzele sunt multiple, s-au pierdut multe meserii. În perioada comunistă a fost distrusă de tot, iar acum e foarte scumpă. Există o alternativă chicioasă, industrială, de serie, pe care o numesc tot fier forjat, dar nu e. Unii scriu – «Atelier fier forjat», dar ei sudează, nu forjează în foc și oamenii nu mai știu nici măcar diferența. Este simplu. Fierul se bagă în foc și se modelează cu ciocanul pe nicovală. Acesta e fier forjat. Restul sunt elemente cumpărate și sudate. Se vede obiectul care e lucrat manual, care e forjat și obiectul care e industrial, e identic. Suntem obișnuiți pe toate drumurile cu obiecte identice, de serie. Obiectele care nu sunt de serie, sunt toate diferite. Orice lucrare ai avea, te uiți la fiecare element în parte, chiar dacă sunt asemănătoare, ele nu pot fi perfect identice, pentru că se văd urmele de lovituri, urme de lucru manual, dar asta vine din educație”, ne-a spus Sorin Bute. 

Magia transformării fierului 

Sergiy Polubotko, maestrul fierar care a reușit să reînvie arta fierului forjat în Ucraina, spune că meseria pe care o practică de 30 de ani unește oamenii din întreaga lume. 

„Această meserie unește oamenii. Noi putem să mergem oriunde în lume, să găsim un fierar și fără îndoială devenim prieteni. Deși se zice că în România sunt deocamdată puțini fierari, eu cred totuși că ei sunt, dar procesul acesta de reuniune al lor abia a început pentru că este doar ediția a patra. Se mai crede că această meserie e periculoasă, dar nu cred că e mai periculoasă decât cea de șofer”, ne-a spus Sergiy Polubotko. 

Igor Andryukhin din Sankt Petersburg ne-a împărtășit la rândul său că a venit la Sfântu Gheorghe cu o misiune clară, aceea de a prezenta meșteșugul generației tinere. 

„Patrimoniul cultural al fierăritului este foarte mare aici în România. Acest patrimoniu trebuie nu doar supravegheat și păstrat, ci și dezvoltat. Cei de aici spun că îi doare sufletul că acest patrimoniu se risipește, dar eu cred că ceea ce trebuie să facem este să atragem tinerii. Să le arătăm cât de frumoasă poate fi meseria aceasta. De asta suntem aici. Să atragem comunitatea, tinerii”, ne-a spus maestrul fierar. 

 „Frumusețea acestei profesii constă în magia fierului, în magia transformării lui. Fierul e viață. Dacă nu era fier, nu era nici viață. Fierul este magia vieții la care noi adăugăm și artă”, ne-a spus Ilie Țurcan, fierarul basarabean stabilit în Moscova. 

„E vorba de împlinire interioară personală a fiecăruia care muncește”

Și fierarul Sorin Bute ne-a vorbit despre magia acestui meșteșugărit. Din spusele lui, aceasta intervine în momentul în care te face să te simți ca un creator. 

„Fiecare meșteșug și fiecare meserie are frumusețea ei. Sunt percepute diferit, dar în principiu nu sunt diferite. E vorba de munca în sine. E vorba de împlinire interioară personală a fiecăruia care muncește pentru că în momentul în care muncești se întâmplă ceva cu tine și anume tu transformi lumea, schimbi materia și atunci tu te simți ca un creator. În special bărbații nu se pot simți creatori pentru că nu vor face copii, dar pot modifica. Iei o materie brută și o modifici, adică îi dai viață. Pui într-o materie ideea ta. Munca asta de a transforma te face să te simți puțin Demiurg. Psihologic omul simte că are o responsabilitate față de lumea care îl înconjoară și o modifică puțin, dar nici el nu știe de ce o modifică așa. Omul imprimă și puțin din propriul său chip în ea”, a subliniat fierarul. 

În final, Nagy György, inițiatorul evenimentului, s-a declarat foarte mulțumit de cum au decurs lucrurile la ediția din acest an. 

„Eu zic că anul acesta lumea e mai interesată de eveniment. Spre exemplu la ediția trecută am avut invitați din patru țări, iar acum sunt opt. Programul a fost mărit pentru ca să fie interesant pentru toate vârstele. Cea mai mare atracție a anului acesta este clopotul care a fost turnat. Am demonstrat că omul cu astea două mâini poate să facă așa ceva, nu utilajele”, ne-a spus covăsneanul. 

Ca o amintire vie a celei de-a IV-a ediții a Întâlnirii Internaționale a Fierarilor, clopotul turnat cu efortul tuturor celor 29 de fierari va fi amplasat la Școala Reformată din Sfântu Gheorghe, clădire monument istoric.

Următoare ediție va avea loc peste doi ani, în 2021, iar multitudinea de experiențe și emoțiile trăite de fierarii iscusiți și de cei care au fost martorii măiestriei lor vor fi suficiente pentru a le trezi amintiri frumoase până aceștia se vor întâlni din nou, mânați de dorința de a duce povestea fierului mai departe. 

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad Rad, 10 septembrie 2019
"un numar mare" de 20 de spectatori
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.