ACTUALITATE 21 iunie 2017

Moțiunea de cenzură a trecut; Guvernul Grindeanu pleacă

de Covasna Media | 1584 vizualizări

Moțiunea de cenzură, inițiată de social-democrați împotriva propriului Guvern a fost adoptată. 241 de parlamentari au susținut demiterea premierul Sorin Grindeanu. Acesta va trebui să înainteze imediat demisia Guvernului către șeful statului.

Moțiunea de cenzură „România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor”, inițiată de parlamentarii PSD și ALDE împotriva Guvernului condus de Sorin Grindeanu, a fost dezbătută și votată miercuri în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

Pentru a fi adoptată era nevoie de cel puțin 233 de voturi „pentru”. Votul a fost secret cu bile.

Moțiunea de cenzură a fost depusă la Parlament după ce coaliția de guvernare formată din PSD și ALDE a retras sprijinul politic Guvernului Grindeanu, iar premierul a refuzat să își dea demisia.

În textul documentului se menţionează că, la cinci luni de la instalarea Guvernului, coaliţia de guvernare a făcut o evaluare a activităţii Executivului, în urma căreia a decis să retragă sprijinul politic acordat Cabinetului. Decizia a dus la demisia a 25 din cei 27 de membri ai Cabinetului, care au înţeles „corect responsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democraţii constituţionale”, arată textul, potrivit News.ro.

Evenimentul a marcat o premieră în istoria politicii românești pentru că nu a mai existat un asemenea caz în care puterea să-și conteste propriul Guvern. În ultimii 27 de ani, au mai existat două cabinete demise prin moțiune de cenzură, însă de fiecare dată inițiativa a aparținut opoziției.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.