ACTUALITATE 15 iulie 2020

Monumentul eșecului, într-o epocă a proiectelor

de Covasna Media | 1066 vizualizări
Se lansează noi speranțe privind soarta Casei de Cultură a Sindicatelor 

Cam din patru în patru ani, subiectul Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe revine pe agenda publică. Se discută idei, se caută soluții, dar un vid legislativ face ca straturi și straturi de praf să se așeze peste inițiativele aleșilor locali, județeni sau chiar din Parlament. Toate acestea în timp ce la nivel local lucrurile se mișcă, dar în sensul propriu al expresiei - mobilier, cărți, geamuri, uși, parchet, toate dispar și se fac nevăzute. Acum, se vorbește de o nouă rază de speranță, care ar putea veni din partea Ministerului de Finanțe, după ce Ministerul Muncii și cel al Justiției au pasat responsabilitatea de colo-colo. 

Problema care înconjoară Casa de Cultură a Sindicatelor, construită în mijlocul municipiului Sfântu Gheorghe în timpul comunismului nu mai este de mult o noutate. Se vorbește de ani de zile de vidul legislativ în care clădirea a căzut. Mastodontul, altă dată un simbol al culturii comuniste, astăzi o întruchipare a eșecului Statului, se degradează pe zi ce trece. 

Autoritățile spun, la fiecare ocazie, că problema nu este uitată, că se fac demersuri, dar fără prea mari rezultate. 

Ministerul Muncii și Ministerul Justiției nu au competențe 

Cele mai recente astfel de acțiuni dezvăluite public aparțin senatorului Partidului Mișcarea Populară (PMP) Covasna, Gheorghe Baciu. Parlamentarul a arătat printr-o serie de documente furnizate presei că a transmis întrebări specifice către Guvern. Cu toate că acestea nu au avut efectul scontat. 

Ministerul Muncii și al Protecției Sociale a transmis că patrimoniul în discuţie nu a aparţinut şi nu aparţine statului, drept urmare că „nu are competenţă în a verifica şi controla patrimoniul sindical, singura în măsură să se pronunţe în această privinţă fiind justiţia”. 

Ce spune Justiția? „Ministerul Justiţiei nu are atribuţii în ceea ce priveşte elaborarea legislaţiei ce reglementează activitatea sindicatelor şi regimul juridic al patrimoniul acestora, competenţa de reglementare în domeniu aparţinând Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. Prin urmare, asupra oportunităţii şi necesităţii iniţierii unor demersuri în scopul de a reglementa proprietatea şi administrarea patrimoniului sindical se poate pronunţa numai această instituţie”, potrivit documentului transmis redacției Observatorul de Covasna. 

Între timp, senatorul spune că a mai făcut demersuri, inclusiv la Ministerul de Finanțe. 

„Am cerut să văd dacă e intabulat pe Statul Român în Cartea Funciară și aparține Statului Român, atunci trebuie să o ia cineva. Gestionar ar fi Ministerul Finanțelor. Am scris și la unii și la alții, să vedem ce se întâmplă. Se pare că s-au mobilizat, totuși, și că în curând vom avea un răspuns”, a spus senatorul PMP de Covasna, Gheorghe Baciu, care a precizat că și Prefectura a trimis, recent, adrese vizând aceeași problemă. 

„E strigător la cer că lângă Primărie, lângă Prefectură, lângă Consiliul Județean, lângă Poliție se întâmplă ce se întâmplă”

Senatorul spune că se declară dezamăgit că locul a ajuns adăpost de noapte pentru oamenii străzii și că spațiul a decăzut în așa hal.  

Cineva trebuia să aibă grijă de ea și până acum și n-au avut. Că sunt sindicate, că e primărie. Sindicatele spun că-i a lor, dar în Cartea Funciară nu reiese lucrul acesta. Sindicatele au avut doar în folosință o bucată de teren pe care s-a construit. E construit înainte de 89 și sindicatele nu aveau ele fonduri. S-a făcut din banii țării. La timpul respectiv a fost emblema orașului, de o frumusețe jos cu pălăria. A fost dată de la ac până la tanc, cu tot ce îi trebuie. Acum aud că „locatarii” de acolo, adică oamenii străzii au tocmit să vândă și pianul de acolo, cu 4.000 de lei. Au vândut sau ars fondul de carte. Era unul dintre cele mai mari fonduri de carte românească din județ. Ce n-au băgat pe foc, parchet și cărți, au dat degeaba sau pe băutură. Acum l-am mobilizat pe domnul prefect și chiar s-a ținut de treabă, în sensul că a cerut jandarmilor și poliției locale să aibă câtuși decât grijă de ea. Dar au grijă în sensul că fac patrulări doar în zonă. (...) Sunt destul de mâhnit că s-a ajuns aici. Eu am fost la inaugurarea ei. Am fost și știu despre ce e vorba. E păcat de Dumnezeu că un astfel de obiectiv, o astfel de clădire mare a reușit să ajungă în halul ăsta de degradare. E un dezinteres total al tuturor instituțiilor care au tangență în județul ăsta cu acea clădire. (...) E strigător la cer că lângă Primărie, lângă Prefectură, lângă Consiliul Județean, lângă Poliție se întâmplă ce se întâmplă cu o clădire de felul ăsta”, ne-a mai spus Gheorghe Baciu. 

S-a mai vorbit către Guvern 

De-a lungul timpului au mai existat încercări de a lămuri situația Casei de Cultură a Sindicatelor, dar și a altor clădiri care au situații juridice incerte. 

Primarul Antal Árpád spunea luna trecută că a abordat subiectul într-o întâlnire desfășurată la București, când comitetul director al Asociației Municipiilor din România a avut întâlnire cu premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri la Palatul Victoria, respectiv la Parlament cu președintele Camerei Deputaților, Senatului și reprezentanți ai partidelor politice parlamentare.

„Am solicitat să se găsească la nivel legislativ soluții pentru ca statutul acestor Case de Cultură să fie reglementat printr-o lege și tot așa, imobile ale unor ministere, vorbim de imobile ale Ministerului Transporturilor, care sunt la CFR, de exemplu, sau imobile ale MApN-ului care nu sunt folosite, să fie predate către autoritățile locale”, a spus atunci primarul Antal Árpád.  

Edilul spunea și că nu a existat pe loc un răspuns concret, dar că „problemele pe care le-am ridicat au fost notate” și că speră la „surprize plăcute” din partea conducătorilor de la centru.  

Autoritățile locale din reședința de județ au transmis în multe rânduri că doresc să folosească această clădire din centrul orașului, care în prezent zace în paragină sau este folosită pe post de toaletă publică de oamenii străzii, dar nu au reușit să ducă la capăt niciun demers. 

Un plan al primarului, care a fost anunțat în momentul în care și-a făcut publice intențiile de a candida pentru un nou mandat, în februarie 2020, este de a înființa în fosta Casă de Cultură a Sindicatelor un Muzeul al Comunismului. 

Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe și-a încetat activitatea după 2012, după ce Primăria a blocat conturile instituției pentru o datorie de aproape 500.000 de lei către bugetul local. 

În 2014, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a făcut un alt demers prin care să treacă această clădire din folosința Uniunii Generale a Sindicatelor din România București în domeniul public al municipiului Sfântu Gheorghe și în administrarea Consiliului Local. Nu a reușit acest lucru, spuneau la vremea respectivă autoritățile, pentru că s-a „lovit” de vidul legislativ care stopează orice proces de dobândire legală a obiectivului, prin faptul că entitatea căreia îi aparține în acte clădirea nu mai există. 

Vocile comunității

Mulți dintre cetățenii din Sfântu Gheorghe spun că s-au săturat de explicații și speră ca problema să își găsească într-un fel sau altul rezolvarea pentru că situația actuală este sub orice critică. 

„S-a creat aproape un folclor „cine-i proprietarul”, adică cine are sau a avut drept de folosință. Există un act de intabulare din 1974 în care se specifică faptul că proprietarul este Statul Român cu o cotă de 1/1. Imobil dobândit prin constituire. În 2011 s-a revenit cu un act administrativ prin care s-a corijat o greșeală apărută anterior. Actul normativ a fost o Hotărâre de Guvern. Un alt act HG îl poate anula pe primul, dar Primăria vrea, evident, să recupereze daunele. Primăria poate obține, deci, imobilul prin alt ordin HG sau succesiune. E posibil să nu le convină anularea HG inițial, căci proprietar redevine Statul Român. (...) Important pentru noi, ca și comunitate, este să nu mai vedem relicva comunismului cum putrezește, acum și la propriu”, ne-a spus un locuitor din Sfântu Gheorghe, interesat de problematica în discuție, Lucian Tranca. 

Printre locuitorii reședinței de județ cu care am discutat sunt și cei care susțin că această clădire nu ar mai prezenta niciun potențial de valorificare. Ba mai mult, spun că ar trebui să dispară cât mai curând, pentru că nu are cum să mai fie recondiționată, fiind într-un stadiu de degradare avansat. 

„Acea clădire este „din altă epocă” și pentru că strică aspectul urbanistic al orașului, trebuie să dispară. Banii locuitorilor nu ar trebui investiți într-o clădire care stă să cadă”, ne-a spus un alt locuitor al municipiului.  

Mai în glumă, mai în serios, alții spun că locul Casei de Cultură a Sindicatelor ar trebui să fie luat de o parcare, chiar una supraetajată și modernă. 

Sunt și voci care spun că autorităților locale nu le poate fi reproșat faptul că nu au insistat suficient pentru rezolvarea problemei Casei de Cultură a Sindicatelor. 

Pe de altă, sunt și cei care susțin că lupta cu „trecutul” are nevoie de multă voință. 

„Totuși, încă niciun Guvern nu și-a asumat curajul să se lupte cu sindicatele. Este nevoie de mai multă voință politică”, afirmă un alt cetățean. 

În tot acest timp, clădirea impunătoare rămâne nemișcată, ca ancoră al cărei singur scop pare să fie acela de a ține cu picioarele pe pământ autoritățile care o dau înainte cu discursuri despre planuri, visuri, modernizări și tehnologie. Un monument al eșecului, într-o epocă a proiectelor și studiilor de fezabilitate. 

Iulia Drăghici – Taraș 

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.