Monumentul din Întorsura Buzăului, generator de dispute
Recent, în faţa Şcolii Generale „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului a fost amplasat un monument dedicat „celor care au pătimit şi s-au jertfit pentru credinţă, neam şi ţară în perioada instaurării regimului comunist în România (1945-1964)”. Construcţia a generat, însă, tensiuni între Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România şi autorităţile locale întorsurene. Cei dintâi declară că Primăria nu a respectat proiectul iniţial şi că în starea de acum, monumentul nu reprezintă cauza pentru care a fost proiectat.
„Cu tristeţe am aflat că Monumentul Luptătorilor Anticomunişti, iniţiat de AFDPR filiala Covasna şi închinat celor din Întorsura Buzăului, nu s-a realizat conform proiectului aprobat de Consiliul Local. Acest lucru arată că nici după 26 de ani de la căderea comunismului, în unele zone ale României, mulţi nu au curajul să privească în faţă fosta dictatură comunistă, caracterizată ca fiind una «criminală». Oare din ce cauză tinerii de azi şi generaţiile viitoare nu au dreptul să cunoască numele celor care au luptat cu arma în mână împotriva comunismului?”, scrie în documentul trimis la redacţia ziarului „Observatorul de Covasna” de conducerea AFDPR Covasna, document adresat şi autorităţilor locale întorsurene, în vederea refacerii monumentului.
„Noi credem că prin intermediul acestui monument s-a falsificat istoria. Nu s-a trecut nici denumirea organizaţiei de rezistenţă «Vlad Ţepeş II» şi nici numele foştilor deţinuţilor politici, conform proiectului”, ne-a spus Ioan Stoe, reprezentant al zonei Întorsura Buzăului şi membru în comitetul de conducere al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, care susţine că monumentul nu reprezintă cauza pentru care a fost proiectat şi construit.
„Pentru mine acum este «tovarăşul primar», nu «domnul primar», pentru că nu vrea să recunoască suferinţele din timpul comunismului”, mai spune Ioan Stoe.
Contactat de noi, primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, a declarat că „procedura de oficializare a monumentului nu este terminată. Încă se mai lucrează la avize şi la actele necesare”. Tot potrivit primarului, monumentul nu a fost încă inaugurat oficial şi nici sfinţit.
Leca Băncilă a spus de asemenea că noul obiectiv este unul important pentru zonă. „Sunt oameni care chiar au plătit cu viaţa şi pe care nu îi putem trece în uitare, dacă suntem nişte oameni responsabili. Aceasta este ideea care stă în spatele monumentului realizat şi finanţat din banii publici. Astfel, am hotărât să punem la dispoziţia şcolii un simbol în memoria celor care au pătimit”, ne-a explicat primarul.
„Am strâns semnături de la urmaşii foştilor deţinuţi şi o să merg la următoarea şedinţă de Consiliu Local”, a mai precizat Ioan Stoe, care a mai declarat că dacă Primăria din Întorsura Buzăului nu va respecta planul iniţial al proiectului, AFDPR va acţiona în instanţă instituţia publică.