Modificări legislative privind persoanele condamnate
La data de 14 martie 2025 a fost promulgată Legea nr. 19 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și dispusă publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Odată cu prezenta lege, se adaugă un nou alineat – (3^1) la art. 285 din Codul penal (fapta de evadare), care prevede faptul că se consideră evadare și fapta persoanei condamnate la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliție în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de 7 zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei.
De asemenea, o altă modificare privește alineatul (4) al aceluiași articol din Codul penal care prevede faptul că în situațiile prevăzute la alin. (1), (2), alin. (3) lit. a) și b) și alin. (3^1), pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării.
Articolul II al prezentei legi prevede faptul că, în cazul hotărârilor care au rămas definitive anterior intrării în vigoare a prezentei legi, termenul de 7 zile prevăzut la art. 285 alin. (3^1) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, curge de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Totodată, structurile Ministerului Afacerilor Interne care pun în executare ordinul de dare în urmărire potrivit art. 522 alin. (1) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare, la expirarea termenelor prevăzute de art. 285 alin. (3^1) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, și de art. II din prezenta lege, sesizează organele de urmărire penală competente să efectueze urmărirea penală cu privire la infracțiunea prevăzută de art. 285 alin. (3^1) din Legea nr. 286/2009, cu modificările și completările ulterioare.
Polițiștii de investigații criminale din cadrul IPJ Covasna desfășoară constant activități operative pentru punerea în executare a mandatelor și sentințelor penale, atât la nivel național, cât și în colaborare cu partenerii internaționali, contribuind astfel la combaterea fenomenului de sustragere de la executarea pedepselor și la consolidarea cooperării judiciare.
Exemplificăm în acest sens:
-
Cooperare internațională eficientă – Prin colaborarea cu Biroul SIRENE și autoritățile judiciare din state UE și Regatul Unit, 12 persoane urmărite au fost localizate în afara țării, dintre care 9 au fost extrădate, iar pentru o persoană s-a recunoscut pedeapsa pe teritoriul Ungariei.
-
Colaborare strategică FAST UNGARIA – Doi urmăriți național și internațional au fost arestați în Ungaria și ulterior extrădați în România, ca rezultat al unei cooperări eficiente între unitățile de investigații criminale.
-
Misiuni internaționale pentru extrădare – Polițiștii au participat la patru misiuni de extrădare pe teritoriul Germaniei, Poloniei și Franței, asigurând readucerea în țară a unor condamnați pentru executarea pedepselor.
-
Combaterea sustragerii de la executarea pedepselor – Pe plan național, în urma colaborării interinstituționale, 5 persoane urmărite au fost localizate în județele Brașov, Mureș, Cluj și Timiș, ceea ce subliniază eficiența schimbului de informații între structurile polițienești.
Sursa: Compartimentul Relații Publice IPJ Covasna