ACTUALITATE 9 iulie 2018

Miting pentru susţinerea membrilor mişcării HVIM, condamnaţi la închisoare pentru terorism

de Iulia Drăghici - Taraș | 710 vizualizări

Un miting de susţinere a celor doi membri ai grupării „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM), Szocs Zoltan şi Beke Istvan Attila, condamnaţi recent la 5 ani de închisoare pentru terorism, va avea loc joi, în municipiul Târgu Secuiesc, a anunţat luni liderul Partidului Civic Maghiar, Kulcsar Terza Jozsef, ales deputat pe listele UDMR Covasna.

Kulcsar a declarat, într-o conferinţă de presă, că decizia a fost luată de comun acord cu liderii celorlalte formaţiuni politice maghiare din judeţ, respectiv UDMR Covasna şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), precum şi cu ai Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania.

„Împreună am decis ca joi, de la ora 18,00, la Târgu Secuiesc să organizăm un protest pentru că ce se întâmplă în România este inadmisibil. (...) Ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile este mai mult decât revoltător, mă refer la faptul că cei doi colegi ai noştri au fost trimişi în judecată, judecaţi şi închişi în temniţe fiindcă au vorbit şi au vrut să facă ceva cu petarde şi artificii. (...) Noi considerăm că este o condamnare politică nu doar contra lor, ci a tuturor maghiarilor din Secuime şi din Ardeal. (...) Nu putem accepta ca într-o ţară democratică să se întâmple aşa ceva. Toate formaţiunile politice maghiare şi mai multe organizaţii civice susţin acest miting de protest, aşteptăm să ni se alăture şi bisericile istorice, maghiarii şi dascălii", a declarat Kulcsar Terza Jozsef, care estimează că la această acţiune vor participa câteva mii de persoane de etnie maghiară.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat săptămâna trecută pe Szocs Zoltan şi Beke Istvan Attila la 5 ani de închisoare în dosarul în care erau acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestările de 1 Decembrie, de la Târgu Secuiesc, cei doi fiind încarceraţi la Penitenciarul Codlea.

ÎCCJ a admis apelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi a schimbat încadrarea juridică a faptei din "atentat împotriva unei colectivităţi", în forma tentativei, în infracţiunea de acte de terorism, în baza art. 32 alin. 3 litera a, cu referire la art. 34 din Legea 535/2004, privind prevenirea şi combaterea terorismului, în cazul lui Beke Istvan Attila.

Astfel ÎCCJ a hotărât condamnarea lui Beke Istvan Attila la pedeapsa de 5 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi, scăzând din pedeapsa principală durata reţinerii, arestării preventive şi a arestului la domiciliu, care a însumat 6 luni.

Totodată, ÎCCJ l-a condamnat la 5 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi pe Szocs Zoltan, după ce a schimbat încadrarea juridică a faptei din "atentat împotriva unei colectivităţi", în instigare, prevăzută de art. 47 din Codul Penal, raportat la art. 32 alin. 3 litera a cu referire la art. 34 din Legea 535/2004, privind prevenirea şi combaterea terorismului.

Potrivit DIICOT, în calitate de preşedinte al HVIM Transilvania, la data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale formaţiunii, Szocs Zoltan i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să îl detoneze în public.

Procurorii notează că, pe parcursul respectivei întâlniri, s-a convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, prin utilizarea unui fitil care "ar face să se aprindă cel puţin 3 - 4 petarde simultan" şi că mai trebuie "doar o baterie". Dispozitivul urma să fie detonat de la distanţă, prin intermediul unui telefon mobil.

Ca loc de amplasare a dispozitivului a fost propus perimetrul din zona în care se află statuia lui Gabor Aron, unul dintre participanţii la întâlnire propunând ca acesta să fie aşezat într-un coş de gunoi din centrul localităţii, situat pe traseul de deplasare a paradei militare.

Anchetatorii au descoperit că Beke Istvan Attila este administratorul S.C. B.I.A. Electronic SRL, cu sediul în Târgu Secuiesc, judeţul Covasna, şi că folosea un teren situat pe raza localităţii Estelnic, unde are amenajat un poligon de airsoft.

La percheziţiile efectuate la reşedinţele lui Beke Istvan, procurorii au găsit 195 de dispozitive explozive clasa articole pirotehnice categoria a III-a cod FP3, dintr-un total de 400 de bucăţi achiziţionate cu încălcarea legii, materii explozive - clasa articole pirotehnice categoria a II-a cu fum alb, precum şi un dispozitiv de iniţiere şi temporizare a impulsurilor electrice de 12 V. 

Sursa: Agerpres. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.