ACTUALITATE 3 martie 2015

Miting la Sfântu Gheorghe de Ziua libertăţii secuieşti

de Agerpres | 927 vizualizări

Foto arhiva

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) Sfântu Gheorghe va organiza pe data de 10 martie, de Ziua libertăţii secuieşti, un miting în municipiul Sfântu Gheorghe în cadrul căruia participanţii vor cere respectarea drepturilor minorităţii maghiare şi autonomia teritorială a „Ţinutului secuiesc”, respectiv a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş. O solicitare privind autorizarea acestui miting a fost depusă în cursul zilei de marţi, la Primăria Sfântu Gheorghe.

Preşedintele CNS Sfântu Gheorghe, Gazda Zoltán, a declarat marţi că adunarea urmează să aibă loc la statuia păsării Turul, un simbol al maghiarilor (care, potrivit mitologiei, i-ar fi călăuzit pe strămoşii acestui popor din Asia în Europa), care a fost dezvelită anul trecut cu prilejul Zilei libertăţii secuieşti.

Gazda Zoltan a menţionat că participanţii la miting vor adopta o petiţie adresată Guvernului României cu privire la autonomie şi respectarea drepturilor comunităţii maghiare, iar adunarea se va încheia cu un marş până în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe.

Gazda a menţionat că evenimentul este organizat în urma refuzului primarului municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, de a autoriza mitingul CNS de Ziua libertăţii secuieşti din acest oraş. Potrivit acestuia, gestul primarului din Târgu Mureş constituie o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului, motiv pentru care CNS va face plângeri către forurile internaţionale.

Primăria Târgu Mureş a avizat doar manifestarea comemorativă de la Monumentul Secuilor Martiri programată pe data de 10 martie, dar nu şi marşul pe străzile oraşului, ca urmare a încălcării Legii privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice la ediţiile anterioare.

Anul trecut, în 10 martie, participanţii la comemorare au adoptat prin urale un manifest prin care se solicita autonomia ţinutului secuiesc, iar la îndemnul organizatorilor, s-au deplasat către Prefectura Mureş pentru a depune documentul. Pe parcursul deplasării către centrul oraşului, într-un marş neautorizat, unii participanţi s-au îmbrâncit cu jandarmii, au aruncat cu petarde, au cerut anularea Tratatului de la Trianon şi au scandat lozinci cu caracter xenofob.

Incidentele s-au soldat cu aplicarea a 11 amenzi contravenţionale, iar Jandarmeria Mureş a sesizat Parchetul în trei cazuri de natură penală. În urma acestor incidente, primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, e refuzat autorizarea marşului din acest an, motivând că doreşte ca oraşul să fie unul al „armoniei, nu al conflictelor”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
alex, 4 martie 2015
Dacă învățam limba maghiară, pricepeam și eu ce scrie pe monument și ce semnifică acesta. Probabil, placa scrisă a fost donată de un binevoitor, care n-a știut că ar trebui să fie citeste integral
stelian, 4 martie 2015
La miting ca la ... miting! Om trece si peste asta!
Returul, 4 martie 2015
Apai pasărea asta Turul trebuie sa aibă și Returul pe undeva , ca așa-s toate, cu dus-intors.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.