ACTUALITATE 26 martie 2019

Misiunile internaționale nu le sunt străine polițiștilor covăsneni

de Iulia Drăghici - Taraș | 2283 vizualizări

O polițistă de la IPJ Covasna a lucrat chiar în departamentul „Crime de război” din Kosovo  

Zeci de polițiști de la IPJ Covasna au fost decorați, avansați și premiați luni, în cadrul unei ceremonii organizate cu ocazia Zilei Poliției Române, la Sfântu Gheorghe. Printre aceștia, s-au remarcat polițiștii care au experiența misiunilor internaționale, în teatre de operații precum Kosovo, dar nu numai. Doi dintre aceștia, acum șefi în IPJ Covasna, respectiv comisarul-șef Petre-Sorin Anghelescu și comisarul-șef Diana Lolu, ne-au explicat mai pe larg în ce au constat aceste misiuni.

Ziua Poliției Române a fost sărbătorită luni, 25 martie, la fel ca în fiecare an și la Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna. Cu acest prilej, s-a organizat și o ceremonie specială, în cadrul căreia s-au acordat premii și s-au realizat avansări în grad. Printre cei chemați în fața auditoriului au fost și beneficiarii Emblemei de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne „Pentru Misiuni Internaționale” - trei la număr. Dintre aceștia, doi chiar ne-au împărtășit ce au însemnat aceste misiuni și cum i-au pregătit ele pentru a lupta împotriva răufăcătorilor și pentru a-i proteja pe covăsnenii aflați în nevoie.

Este un aspect poate mai puțin cunoscut acesta al activității polițiștilor covăsneni în cadrul misiunilor internaționale, dar să știți că noi suntem doar doi dintre cei care au desfășurat misiuni. Sunt și alți colegi care au desfășurat activități în teatre de operații poate mai dificile, în Africa, Afganistan, zona Caraibelor și altele”, ne-a spus, de la început, comisarul-șef Petre-Sorin Anghelescu.

Misiunile internaționale

În anul 2000, adică în urmă cu 19 ani, actuala șefă a Biroului Investigare Tehnico-Științifică a Locului Faptei din cadrul Serviciului Criminalistic, comisarul-șef Diana Lolu și actualul șef al Serviciului Cabinet, comisarul șef Petre-Sorin Anghelescu terminau studiile la Academia de Poliție și intrau, cu adevărat, în meseria de oameni ai legii în cadrul IPJ Covasna. De atunci, aceștia au adunat nenumărate experiențe profesionale, însă printre cele care i-au marcat se numără și misiunile internaționale la care au reprezentat România și IPJ Covasna cu succes.

Diana Lolu s-a întors în urmă cu săptămână din cea mai recentă misiune, de suport operativ, desfășurată în Köln – Germania. Dar experiențele internaționale au început pentru aceasta încă din 2006. În perioada 2006-2008, ea a participat la misiunea „United Nations Mission in Kosovo”, sub egida ONU, iar în perioada 2008-2009 a fost prezentă în misiunea „EULex – Kosovo”, sub egida UE. De asemenea, și în perioada 2012-2017 a participat la trei misiuni de suport operativ și monitorizare în Londra (în timpul Olimpiadei de Vară), Georgia și Berlin.

Cam în aceleași perioade, și colegul ei încă din Academie, Petre-Sorin Anghelescu, actualul șef al Serviciului Cabinet, care coordonează o gamă largă de misiuni și activități în cadrul IPJ Covasna, a fost de asemenea în Kosovo. În perioada 2006-2008, el a participat la „United Nations Mission in Kosovo” -  misiune internațională de menținere a păcii, sub egida ONU, iar în perioada 2008-2010, acesta a participat la „EULex – Kosovo” - misiune de monitorizare și consiliere desfășurată sub egida UE, în același teatru de operații.

Sacrificiile asumate prin misiunile internaționale

Selecția polițiștilor din România pentru misiunile internaționale se face după unele criterii bine stabilite la Minister, însă, mai important este că totul depinde de voința celui care se încadrează în criterii, ne-au spus cei doi, subliniind, totodată, că acest pas vine cu o serie importantă de sacrificii.

„Există un cadru reglementat la nivelul Ministerului, care stabilește niște condiții, iar odată cu îndeplinirea lor și cu parcurgerea unor cursuri și promovarea unor examene se poate ajunge în misiuni internaționale. Dincolo de aspectul formal, este voința de a-ți desfășura activitatea într-o astfel de zonă. Dincolo de beneficiile pe care în plan profesional activitatea în mediul internațional evident că le aduce nu se poate să nu menționăm și sacrificiile pe care cei care participă la astfel de misiuni trebuie să și le asume. O misiune internațională înseamnă timp petrecut în afara țării, în afara zonei de confort și departe de cei care sunt dragi”, ne-a explicat șeful Serviciului Cabinet de la IPJ Covasna.

Alegerea carierei de polițist

Cei doi spun și că nu întâmplător și-au ales meseria de polițist, ci la bază a stat o puternică dorință de a lupta de partea binelui.

„Pe mine m-a interesat întotdeauna aspectul acesta al dreptății. Mi-am dorit întotdeauna să fiu de partea celor care au posibilitatea de a repara nedreptățile și să îi ajut pe oameni. Bineînțeles, ulterior criminalistica mi s-a părut cea mai adecvată din acest punct de vedere pentru că până la urmă de criminalistică depinde totul”, ne-a spus luni, Diana Lolu.  

 „Am simțit că vreau să contribui cu tot ce pot în ceea ce aș putea să definesc sumar ca „bine al comunității”. Cred că simțul echității a fost un vector important al deciziei pe care am luat-o acum mai bine de 20 de ani, dacă luăm în calcul și cei patru ani pe care i-am petrecut în cadrul Academiei de Poliție”, spune și Petre – Sorin Anghelescu.

Repartizarea lor la IPJ Covasna, în urmă cu aproape 20 de ani, a fost mai degrabă o intervenție a destinului, însă deși nu sunt originari de aici, aceștia numesc acum județul Covasna – acasă.

Respectul față de viață, lecție învățată în străinătate

Multe sunt lecțiile de viață care vin de pe urma meseriei de polițist, după cum ne-au explicat cei doi intervievați, însă misiunile internaționale au adus concluzii valoroase, ca de exemplu importanța pe care o are răbdarea în rezolvarea spețelor sau adevărata valoare a respectului față de viață.

„Mai ales din misiuni am învățat aceste lucruri. Eu în Kosovo am lucrat un an la departamentul Crime de război, în mod concret, la secțiunea de persoane dispărute și exhumări. Pot să spun că am văzut multe, am citit multe dosare și într-adevăr această experiență m-a marcat, dar în mod pozitiv”, ne-a spus comisarul -șef Diana Lolu.

Totodată, și lecția că e important ca un polițist să judece faptele, nu oamenii a venit, mai degrabă, tot în urma misiunilor internaționale, spune și comisarul-șef Petre -Sorin Anghelescu.

„În perioada misiunilor internaționale, am aflat că polițiștii români sunt foarte apreciați  în locurile în care își desfășoară activitatea în spațiul internațional și sunt doriți, au o mare putere de muncă și flexibilitate, care de multe ori iese din comun. Tot experiența internațională m-a ajutat să înțeleg că nu trebuie niciodată, sub niciun fel, să facem evaluări care să țină de naționalitate, de etnie, de sex sau de orice alte aspecte. Trebuie să ne uităm la natura lucrurilor și la frumusețea oamenilor cu care avem de-a face, pentru că de la fiecare avem câte ceva de învățat și e important să fim atenți la asta”, ne-a explicat acesta.

Calitățile unui bun polițist

Deși Covasna este un județ mic, unde infracțiunile de mare violență sunt aproape neînsemnate ca număr, e important totuși să existe polițiști buni, care să fie vigilenți și să contribuie preventiv la menținerea unui climat de siguranță corespunzător. Dar ce calități ar trebui să aibă un polițist ca să fie considerat bun?

„Să îi placă munca pe care o face și să aibă respect față de lege, de ordine, să fie întotdeauna deschis la nou, întotdeauna să învețe ceea ce apare nou. Lumea este într-o continuă schimbare și parcă în zilele noastre viteza este mult mai mare și atunci trebuie să fie foarte flexibil și să se adapteze din mers la orice situație. Bineînțeles, trebuie să aibă dorința de a face bine și de a ajuta comunitatea”, este răspunsul pe care ni l-a oferit Diana Lolu la această întrebare, în vreme ce Petre-Sorin Anghelescu a completat: „Deși în timpul școlii ne pregătim pentru cariera de polițist cu tot felul de situații, viața le bate pe toate. Fiecare caz e unic în felul lui și de aceea trebuie să fii pregătit să îi faci față. E absolut important să fim deschiși în meseria asta și să avem dorința de a înțelege și de a putea să venim în întâmpinarea lucrurilor cu care ne confruntăm”.

Mesajul adresat covăsnenilor

Experiența celor doi polițiști în misiunile internaționale ne arată, încă o dată, că, în ciuda faptului că orice „pădure” are „uscăturile” ei, la IPJ Covasna există o mulțime de oameni pregătiți și dedicați meseriei de polițist.

Mulți dintre aceștia au fost „premiați” în ceremonia desfășurată cu ocazia Zilei Poliției Române la Teatrul Andrei Mureșanu, când au fost avansați în gradul profesional următor 8 ofițeri de poliție și 24 agenți de poliție. Tot luni, 22 de polițiști au fost decorați cu Semnul Onorific „În Serviciul Patriei”, pentru 15, 20 și 25 de ani de activitate in domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale.

Ce mesaj le transmit aceștia covăsnenilor cu ocazia Zilei Poliției Române?

„Să aibă încredere în colegii noștri, în polițiștii de aici, sunt polițiști foarte bine pregătiți care îi pot sprijini în orice problemă. Să vină cu încredere la noi, să apeleze la noi când au probleme pentru că noi îi putem ajuta”, spune comisarul-șef Diana Lolu.

Și Petre-Sorin Anghelescu punctează importanța încrederii cetățenilor în polițiști și aduce, totodată o promisiune: „Siguranța lor este o prioritate absolută pentru noi. Fundamental, existența serviciului  polițienesc este justificată de interesul cetățeanului, de beneficiul cetățeanului și noi știm foarte bine asta. Ne-am bucura foarte mult ca relația cu societatea să fie așa cum o vedem noi, un parteneriat unde e bine ca fiecare să își cunoască atât drepturile, cât și obligațiile. Le recomand covăsnenilor cu toată tăria să aibă încredere că polițistul este în slujba lor, în slujba comunității și că vom face tot ce ține de noi, în conformitate cu atribuțiile noastre legale pentru a ne îndeplini această misiune”.

Că IPJ Covasna este reprezentat cu succes peste granițe de adevărați profesioniști și că astfel de oameni, cu o asemenea experiență, își desfășoară activitatea în județul Covasna nu ar trebui decât să ne bucure și să ne fie, și de această dată, un motiv de mândrie.  

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.