Ministerul Educației schimbă regulile în timpul Bac-ului
Decizia corectării lucrărilor de la Bac într-un alt județ este o problemă pentru Covasna
În ultimii ani asistăm mai mult sau mai puțin îngroziți la spectacolul grotesc pe care miniștrii care se perindă pe la conducerea Ministerului Educației ni-l oferă rând pe rând, fie că ne place, fie că nu. Sunt ani de când apar reforme la reforme, metodologii peste metodologii, ordine de miniștri și decizii care depășesc granițele oricărei imaginații libere și bogate. Ar fi fost deja absurd ca anul 2015 să treacă fără un astfel de eveniment așa că, pentru a nu ne înșela aşteptările, marți au fost introduse noi reguli privind felul în care vor fi corectate lucrările de la bacalaureat, acum când ne aflăm deja în plină desfășurare a unui dintre cele mai importante examene naționale.
Astfel, Ministerul Educației a introdus o nouă regulă „în timpul jocului”, regulă pe care nimeni nu înțelege de ce nu a gândit-o mai devreme. În cadrul unei conferințe organizate marți la IȘJ Covasna, inspectorul general interimar, Kiss Imre, și-a exprimat dezaprobarea față de propunerea secretarului de stat, Vasile Șalaru, de a trimite lucrările de la probele scrise de la Bac într-un alt județ pentru a fi corectate, astfel încât să se elimine orice suspiciuni privind posibilele aranjamente cu profesorii. În acest sens, Șalaru propunea ca județele în care vor merge lucrările spre corectură să fie selectate prin tragere la sorți.
Lucrări în maghiară corectate la... Constanţa?!
Când a înaintat propunerea, secretarul de stat nu pare să fi luat în calcul faptul că în județele Covasna, Harghita, Mureș, o majoritate covârșitoare a elevilor de clasa a XII-a susține probele de bacalaureat în limba maghiară. Cu alte cuvinte, dacă lucrările din Covasna vor merge la corectură în Iași, este foarte greu de stabilit care sunt cadrele didactice care vor putea să corecteze niște teste scrise în limba maghiară. În plus, fiind un județ mic, Covasna va trimite un număr mai mic de lucrări către alte județe, dar va primi mai multe din altă parte, ceea ce va face schimbul inechitabil. „Eu nu am văzut – și nici nu văd – nicio logică în toată povestea aceasta pentru că se pune problema din două puncte de vedere. Vor fi două piedici enorme. Unu: e clar că nu poți să duci subiectele din județul Covasna în orice județ, din moment ce două treimi din lucrări sunt scrise în limba maghiară. Și doi: noi suntem un județ mic, în care sunt înscriși la bacalaureat 1.520 de elevi și, față de alte județe în care participă poate dublu sau și mai mulți elevi, e clar că nu poți să organizezi centrul de evaluare. Dacă la noi vin cu 3.000 de lucrări, nici nu știu de unde am putea să luăm profesori corectori. Apoi, dacă subiectele noastre sunt duse în acel județ, unde facem schimbul, ei față de 3.000 – 4.000 de lucrări vor primi 1.500”, a explicat Kiss Imre, care a adăugat că această măsură este dezavantajoasă și pentru profesorii corectori care pot să vocifereze că vor primi mai puțini bani din cauza numărului mai mic de lucrări pe care le vor corecta. Mai mult decât atât, a punctat că județul în care se vor corecta lucrările din Covasna, de exemplu, va fi selectat prin tragere la sorți (ca pentru toate celelalte județe din țară, de altfel). Or acest lucru înseamnă că tezele din Covasna pot fi verificate la Constanța, unde nu se știe cine le-ar putea corecta pe cele redactate în limba maghiară.
Decizia va pune în dificultate toți organizatorii examenului
La scurt timp după ce Kiss Imre își exprimase punctul de vedere față de o astfel de anomalie, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a comunicat că lucrările scrise de la bacalaureat vor fi corectate în alte judeţe decât cele în care se susţine examenul, începând din sesiunea iunie-iulie 2015, adăugând că hotărârea respectivă va face obiectul unui ordin de ministru.
Sorin Cîmpeanu este conștient că decizia luată în ultimul moment, când bacalaureatul se află în plină desfășurare, va pune în dificultate toți organizatorii examenului. „Pentru lucrările scrise ne gândim la un sistem pentru a înlătura orice fel de suspiciuni. Ne gândim ca lucrările să fie corectate dintr-un județ în alt județ. Această alegere a județului în care să se corecteze lucrările să fie făcută într-un proces de selectare transparent, pe de o parte, aleator, pe de altă parte. Asta nu este foarte ușor din punct de vedere tehnic. În cursul zilei de astăzi perfectăm procedura care va trebui să facă obiectul unui ordin de ministru. Există această intenție fără a însemna că acest lucru înseamnă o lipsă de încredere în sistem. Această procedură se va aplica în acest bacalaureat”, a explicat ministrul.
Situaţie (aproape) imposibilă pentru Covasna
Luat prin surprindere de decizia ministerială care spera să nu fie adoptată cel puțin anul acesta, inspectorul Kiss Imre a mărturisit că îi este cu neputință să găsească o soluție la momentul respectiv și că va avea nevoie de un timp de gândire și de analiză a situației nou create înainte de a stabili cum va proceda mai departe cu acest schimb de lucrări pentru corectură.
Examenul de bacalaureat a început în ziua de 8 iunie cu probele orale şi de competenţe, care se vor încheia vineri, 26 iunie. De luni, 29 iunie, urmează probele scrise la limba și literatura română și limba și literatura maternă, pentru ca, ulterior, să se treacă la proba obligatorie a profilului, respectiv matematică, pentru absolvenţii profilului real, şi istorie, pentru cei de la uman. În 3 iulie, se va susține proba la alegere a profilului şi specializării.
În cazul fericit în care decizia de marți a ministrului Cîmpeanu nu va da peste cap calendarul bacalaureatului, rezultatele vor fi afişate luni, 6 iulie, până la ora 12:00, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12:00 şi 16:00, urmând ca rezultatele finale să fie afişate în 10 iulie.