Micii producători – termen limită pentru înregistrare
Micii producători din judeţ – fermieri, crescători de animale – au ca termen de înregistrare la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) data de 1 februarie pentru a putea să-şi vândă produsele obţinute de la animalele pe care le cresc. Mai exact, ei trebuie să depună la DSVSA o cerere pe baza căreia vor primi documentul de înregistrare sanitar-veterinară. Cererea tip se completează la DSVSA, iar micii producători trebuie să achite pentru comercializarea produselor primare – lapte, ouă, miere, peşte – o taxă de 10 lei pe an şi una de 300 de lei pentru produsele procesate – produse lactate sau din carne şi altele. Pe lângă cerere, solicitanţii mai trebuie să prezinte o copie după buletinul de identitate. Dincolo de partea formală a acestei înregistrări, produsele vândute de micii producători trebuie să corespundă unor cerinţe, respectiv să provină de la animale sănătoase şi cu toate ...
Aceştia sunt aşteptaţi la DSVSA pentru a depune cererile cu ajutorul cărora pot obţine documentul de înregistrare sanitar-veterinară
Micii producători din judeţ – fermieri, crescători de animale – au ca termen de înregistrare la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) data de 1 februarie pentru a putea să-şi vândă produsele obţinute de la animalele pe care le cresc. Mai exact, ei trebuie să depună la DSVSA o cerere pe baza căreia vor primi documentul de înregistrare sanitar-veterinară. Cererea tip se completează la DSVSA, iar micii producători trebuie să achite pentru comercializarea produselor primare – lapte, ouă, miere, peşte – o taxă de 10 lei pe an şi una de 300 de lei pentru produsele procesate – produse lactate sau din carne şi altele. Pe lângă cerere, solicitanţii mai trebuie să prezinte o copie după buletinul de identitate.
Calitate şi igienă
Dincolo de partea formală a acestei înre gistrări, produsele vândute de micii produ cători trebuie să corespundă unor cerinţe, respectiv să provină de la animale sănătoase şi cu toate analizele sanitar-veterinare obligatorii efectuate, să nu fie falsificate şi să prezinte caracteristicile specifice produsului – culoare, miros, gust -, să fie transportate, păstrate şi prezentate în ambalaje corespunzătoare, curate, neruginibile şi uşor de spălat şi dezinfectat, şi să ofere informaţii despre numele producătorului, al produsului şi data obţinerii, respectiv să fie etichetate. Totodată, în locurile în care se obţine produsul trebuie să fie respectate condiţiile de igienă, persoanele care vin în contact cu produsul de la obţinere până la vânzare să nu fie purtătoare de boli transmisibile prin alimente (fapt dovedit prin document avizat), spaţiile de vânzare trebuie să fie avizate sanitarveterinar, să existe dotări minime pentru respectarea igienei, iar persoanele care le vând să poarte halate, şorţuri şi bonete curate. Vânzarea produselor care provin de la micii producători se poate face pe baza documentului de înregistrare sanitar-veterinară, a actului de identitate al producătorului sau al familiei acestuia, documentului din care reiese starea de sănătate a persoanelor care vând produsele, a documentului de sănătate al animalelor de la care provin produsele, avizat de medicul veterinar şi pe baza certificatului de producător, eliberat de Primărie. Până acum câteva zeci de producători din judeţ au venit la DSVSA pentru a se înregistra, iar cei care nu o fac sunt pasibili de amendă. De asemenea, dacă se constată deficienţe în urma unui control se solicită remedierea lui, iar dacă la două controale consecutive se constată că nu s-au luat măsurile necesare, se interzice comercializarea produsului respectiv.
Ana Sidon