ACTUALITATE 25 ianuarie 2023

Mica Unire, sărbătorită la Sfântu Gheorghe: „Ceea ce suntem noi astăzi datorăm eforturilor politicienilor de atunci”

de David Leonard Bularca | 1213 vizualizări

Unirea Principatelor Române, cunoscută și drept „Mica Unire”, a fost sărbătorită marți, pe 24 ianuarie, și la Sfântu Gheorghe, la Grupul statuar „Mihai Viteazul”. Înainte de depunerea coroanelor de flori și de parada militară, prefectul județului Covasna, Ráduly István, și comandantul garnizoanei Sfântu Gheorghe, locotenent-colonel Dorin Neagu, au punctat în discursurile lor importanța acestei zile. 

Prefectul județului Covasna, Ráduly István, a punctat faptul că Mica Unire din 1859 a fost rezultatul unui „proces politic pozitiv”. 

„Omagiem, azi, Ziua Unirii Mici, a Unirii Principatelor Române de la 1859. Atunci, pe 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales la București domnitor și, astfel, s-a săvârșit unirea Moldovei cu Țara Românească. A fost un proces bazat pe puternica apropiere culturală și economică dintre cele două principate. Dar trebuie să constatăm că, poate mai mult decât în oricare alt moment din istoria României, 24 ianuarie 1859 a fost rezultatul unui proces politic pozitiv (...). Liderii politici de odinioară, indiferent de culoarea lor politică, au știut să pună interesele României înaintea intereselor politice personale. Au lăsat deoparte toate neînțelegerile și disensiunile și au ales același domnitor: Alexandru Ioan Cuza. Poate ar trebui să învățăm de la această clasă politică extraordinară și, în contextul geopolitic actual deosebit de complicat, când, în imediata noastră vecinătate, persistă un război cumplit, să dăm un exemplu de unitate atât pe plan intern, cât și pe plan european, pentru ca țara să depășească actuala criză complexă cu cele mai reduse pierderi posibile, a spus Ráduly István, în discursul său. 

Comandantul garnizoanei Sfântu Gheorghe, locotenent-colonel Dorin Neagu, a spus că Mica Unire a reprezentat un moment în care s-a transmis lumii întregi dorința de unitate a românilor.

„Sărbătorim astăzi Ziua Unirii Principatelor. Sărbătorim ziua în care acum 164 de ani colonelul moldovean Alexandru Ioan Cuza era numit domn al Țării Românești, după ce câteva zile mai devreme, pe 5 ianuarie, fusese ales ca domn al Moldovei. Acest act transmitea un mesaj important lumii, transmitea dorința de unitate a românilor, de veacuri. Reformele domnului de la acea vreme, Alexandru Ioan Cuza, au modernizat statul român, au modernizat economia românească și, nu în ultimul rând, au modernizat armata. Reformele sale au fost continuate ulterior de Regele Carol și de urmașii acestuia, iar România a ajuns să fie, după obținerea independenței, un actor important în zonă. Ulterior, după Primul Război Mondial, după Unirea de la Alba Iulia, a ajuns un actor important în Europa, ceea ce suntem și astăzi, mai ales dacă ne gândim că România face parte din cele mai puternice alianțe militare și politice. Este un prilej foarte bun să realizăm că ceea ce suntem noi astăzi datorăm eforturilor politicienilor de atunci, așa cum spunea domnul prefect, și, nu în ultimul rând, acelor ostași, acelor militari, care au luptat cu arma în mână pentru această țară. Este un bun prilej să evocăm memoria lor și să îi cinstim așa cum se cuvine și mă bucur foarte mult că alături de noi avem și generația tânără. Observați, aici, în spatele nostru, câțiva elevi”, a spus Dorin Neagu, făcând referire la câțiva elevi din Sfântu Gheorghe, care au participat activ la ceremonie, ținând drapele ale României. 

După discursurile celor doi oficiali, a avut loc depunerea de coroane de flori, defilarea gărzii de onoare și, ulterior, o horă a unirii. 

Mica Unire se sărbătorește în fiecare an la 24 ianuarie, dată la care se marchează momentul unirii Moldovei cu Ţara Românească (1859), sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866).

Redacția CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna a întrebat trei profesori de istorie din județ ce ar trebui să știe covăsnenii despre Mica Unire. Răspunsurile lor, aici.

În anul 2016, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care ziua de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române a fost declarată sărbătoare legală nelucrătoare, potrivit Agerpres.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.