Gerul din ultimele zile nu a creat victime
Chiar dacă ultimele zile au adus un ger crunt în județul nostru, la Sfântu Gheorghe și Întorsura Buzăului înregistrându-se constant temperaturi între minus 22 și minus 26 de grade, nimeni nu a ajuns în spital și nici nu a fost găsită vreo persoană decedată din cauza degerăturilor.
Directorul Ambulanței Covasna, Tiberiu Poștoacă, a declarat că, contrar așteptărilor și experienței din anii trecuți, perioada de ger nu a fost una tragică, chiar și din punct de vedere al accidentelor cu victime.
”Pe de altă parte, avem de-aface cu foarte multe atacuri de cord, infarcte, accidente vasculare și cerebrale. Zilnic avem câteva cazuri și zilnic transportăm pacienți din județ la Clinica ICO din Brașov, oamenii fiind de diverse vârste și rezistând mai greu la frigul de afară”, a declarat Tiberiu Poștoacă.
Gerul îi afectează în primul rând pe cei cu boli cardio-respiratorii sau cu diabet, drept pentru care ei ar trebui să rămână cât mai mult în casă, la căldură, iar copiii și bătrânii sunt sfătuiți să evite ieșirea din casă dimineața și seara, când temperaturile scad cel mai mult. Medicii dermatologi spun că frigul reprezintă un adevărat inamic pentru piele, faţa şi mâinile fiind zonele cele mai expuse și care, prin urmare, au cel mai mult de suferit. Alte zone expuse la frig sunt faţa şi urechile, la nivelul cărora apar foarte uşor degerăturile. De aceea este indicat ca, în cazul în care temperaturile scad sub 0 grade, capul să fie acoperit, iar pentru faţă să fie utilizate loţiuni hidratante.
Când temperaturile de afară scad sub zero grade Celsius, este bine să evităm pe cât posibil să stăm în frig pentru perioade lungi de timp. Dacă însă acest lucru este imposibil, este indicat să ne mișcăm permanent și în niciun caz să rămânem în vehicule parcate. Pantalonii mai largi țin mai cald decat cei strânși pe picior, în vreme ce mănușile cu un deget păstrează mai bine căldura decât cele normale. Este utilă îmbrăcămintea în straturi, folosind mai multe haine subțiri decât mai puține groase. În această perioadă trebuie să bem cât mai multe lichide calde, evitând însă cafeaua și alcoolul, deoarece acestea slăbesc organismul. În același context, alimentația trebuie să fie bogată în vitamine, proteine, grăsimi nesaturate, fructe și legume.