ACTUALITATE 3 mai 2016

Meşteşugurile tradiţionale, promovate şi revitalizate

de Iulia Drăghici - Taraș | 2436 vizualizări

„Revitalizarea meşteşugurilor tradiţionale depinde de fiecare dintre noi” ne-au transmis sâmbătă, 30 aprilie, reprezentanţii Centrului de Cultură al Judeţului Covasna într-o conferinţă care anunţa încheierea proiectului „Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare”, început în urmă cu un an.

Obiectivul proiectului, derulat în perioada 1 aprilie 2015 – 30 aprilie 2016, a fost „păstrarea identității culturale a etniilor care trăiesc în Ținutul Secuiesc și dezvoltarea comunității prin intermediul revitalizării meșteșugurilor tradiționale populare din Ținutul Secuiesc prin digitalizarea și popularizarea acestora”, potrivit site-ului oficial, www.mestersegek.ro.

Cea mai importantă concluzie a întâlnirii de sâmbătă şi implicit a proiectului a fost că „revitalizarea meşteşugurilor tradiţionale nu poate fi ruptă de un proces mai amplu, de dezvoltare şi promovare a întregului nostru spaţiu cultural, cu fabuloasele sale locuri, pline de poveşti, din care fac parte şi poveştile meşteşugurilor tradiţionale. Este vorba de un proces al cărui succes depinde de fiecare dintre noi, în măsura în care fiecare putem deveni un agent de promovare a locului în care trăim”, spun autorii proiectului.

„Dincolo de demersurile teoretice pe marginea salvării de la dispariţie a meşteşugurilor tradiţionale, în esenţă, există două căi prin care îi putem ajuta pe cei care mai practică vechi meserii: să le cumpărăm produsele sau să îi convingem pe alţii să-i caute pe meşterii care produc în mod tradiţional lucruri bune, frumoase, gustoase şi, mai ales, sănătoase”, ne mai arată Centrul de Cultură al Judeţului Covasna.

Folktrades.ro, bază de date cu meşteşuguri şi meşteri din judeţ

Proiectul de revitalizare a meşteşugurilor tradiţionale, iniţiat de Centrul de Cultură Covasna, a avut ca rezultat principal site-ul www.folktrades.ro, „unde îi putem găsi pe meşterii de care avem nevoie, mai precis localitatea unde îşi au atelierele, datele de contact şi oferta lor de produse. Pe lângă baza de date despre 42 de meşteşuguri tradiţionale şi 250 de meşteri, care au fost înregistraţi în urma unei munci de cercetare prin toate localităţile judeţului, site-ul mai cuprinde o hartă interactivă a meşteşugurilor ce se practică în fiecare localitate, 10 filme documentare şi un muzeu virtual despre trei ateliere meşteşugăreşti - de fierărie, rotărit şi tapiţerie - din Tălişoara. Cele 10 filme documentare - care timp de câteva săptămâni au fost proiectate prin localităţile şi liceele din judeţ, în cadrul unei campanii de promovare a întregului proiect - sunt promovate şi prin 100 de DVD-uri, care vor fi distribuite bibliotecilor publice şi instituţiilor educaţionale din zonă”, punctează autorii programului.

conferinta Mestesuguri traditionale (2) (Copy)

Tot ca parte a proiectului s-a implementat şi o strategie de revitalizare a meşteşugurilor tradiţionale, prin organizarea a trei workshop-uri, în lunile ianuarie, martie şi aprilie, cu participarea unor specialişti în domeniu. Workshop-urile au avut secţiuni teoretice şi practice, în încercarea de a găsi soluţii la probleme legate de procesul de revitalizare a meşteşugurilor tradiţionale: unde şi cum se pot întâlni programele turistice cu atelierele meşteşugarilor, cum poate pătrunde un itinerariu al meşteşugurilor tradiţionale pe piaţa turistică, ce organizaţii şi instituţii pot fi implicate în procesul de revitalizare a meşteşugurilor tradiţionale covăsnene, cum îi poate ajuta Centrul de Cultură al Judeţului Covasna pe meşteri pentru a-şi promova atelierele şi produsele etc. Răspunsurile la aceste întrebări au fost sintetizate în Strategia de revitalizare a meşteşugurilor tradiţionale covăsnene, care urmează a fi publicată pe site-ul Proiectului, www.folktrades.ro, în limbile română, maghiară şi engleză.

„În următorii 5 ani, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna va include în programul său de activitate proiecte de valorificare şi promovare a meşteşugurilor covăsnene, care să faciliteze întâlnirea dintre producătorii tradiţionali şi consumatori, iar publicul consumator vizat nu este doar cel din judeţ, ci din ţară şi din orice colţ al lumii”, informează iniţiatorii proiectului.

Proiectul „Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare” face parte dintr-un program european de conservare şi revitalizare a patrimoniului cultural şi natural, finanţat de statele Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Valoarea totală a proiectului a fost de 301.792 lei.

Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, instituţia aflată în subordinea Consiliului Judeţean Covasna, a luat fiinţă în anul 1968 şi a funcţionat ani buni sub denumirea de „Centru cultural de conservare și promovare a tradiției și creației populare”. Denumirea de astăzi a fost adoptată în anul 2002, la propunerea Consiliului Judeţean.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.