ACTUALITATE 28 februarie 2018

Membrii expediţiei Khumba 2018 au ajuns la Cairo; ei vor traversa Africa în aproximativ 45 de zile

de Agerpres | 679 vizualizări

Cei patru covăsneni care au pornit, la sfârşitul săptămânii trecute, într-o expediţie în Africa, ce are ca scop tranzitarea acestui continent de la nord la sud şi escaladarea muntelui Kilimanjaro (5.895 m), au ajuns la Cairo, de unde urmează să plece într-o călătorie de aproape 45 de zile.

„Membrii expediţiei - Debreczeni László, Demeter László, Szarukán László şi Tulit Zsombor, au plecat pe 25 februarie de pe aeroportul Otopeni cu destinaţia Egipt, iar pe 26 februarie au ajuns cu bine pe aeroportul din Cairo. Aceştia urmează să preia din portul Port Said cele două maşini de teren cu care vor porni în expediţie, acestea fiind trimise cu vaporul, din Constanţa, încă din 9 februarie. Expediţia va dura circa 40-45 de zile, perioadă în care cei patru covăsneni vor străbate peste 16.000 de kilometri şi vor escalada vârful Kilimanjaro“, se precizează într-un comunicat remis AGERPRES de biroul de presă al Khumba 2018.

Înainte de plecarea în călătorie, Tulit Zsombor a declarat pentru AGERPRES că echipa intenţionează să traverseze nouă ţări din partea estică a continentului african şi anume Egipt, Sudan, Etiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Botswana, Africa de Sud, şi să ajungă de la Cairo la Capetown.

„În drumul nostru de la Cairo la Capetown o să avem şi o experienţă montană, vom opri în Tanzania şi vom urca pe Kilimanjaro. Nu ne aşteptăm la dificultăţi în ce priveşte ascensiunea, pentru că Kilimanjaro nu este nici tehnic şi nici foarte înalt, are aproape 6000 de metri, dar nu putem trece pe lângă vârf fără să urcăm pe el“, a spus Tulit Zsombor, preşedintele asociaţiei „Secui la înălţime“.

Tulit este unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti din ţara noastră şi a escaladat de-a lungul timpului câteva dintre cele mai importante vârfuri din lume, printre care Elbrus (Europa), McKinley (America de Nord), Kilimanjaro (Africa), Aconcagua (America de Sud) şi Mount Vinson (Antarctica).

Debreczeni László şi Demeter László, membrii Sepsi Sic Outland Expedition, au participat până acum la mai multe raliuri, printre care Budapesta-Bamako, Asia Race, Sahara Morocco.

„Faţă de aceste expediţii sau raliuri, aceasta este specială prin faptul că am organizat totul noi înşine (...) Dacă din cele 45 de zile, cât ne-am propus, scădem zece zile cât ne-ar lua să urcăm pe muntele Kilimanjaro, ne rămân 35 de zile ca să ajungem la destinaţie, deci trebuie să facem în medie 450 de km pe zi, ceea ce înseamnă că, dacă ne sculăm devreme, zic eu că nu o să fie o problemă (...) Un lucru e sigur, că într-o expediţie de 16.000 de kilometri maşina se strică, oricât de fiabilă ar fi, dar noi suntem pregătiţi cu piese de schimb, roţi de rezervă, cricuri speciale pentru ridicarea maşinilor din nisip sau noroi (...) Maşinile sunt echipate special, pe acoperiş sunt montate corturile în care vom dormi (...), ambele maşini au câte două scaune, iar în spate sunt montate nişte dulapuri speciale, în care sunt medicamente, haine, echipamentul pentru escaladarea muntelui etc“, a declarat Debreczeni Laszlo, înainte de plecare.

Membrii echipajului nu au omis să ia cu ei şi câteva suveniruri pentru băştinaşi.

„Este un altfel de turism pentru noi, pentru că vrem să cunoaştem aceste ţări prin „uşa din spate“, să zicem aşa, ceea ce face foarte rar un turist (...) Să vedem exact cum locuiesc oamenii şi după aceea, în mod sigur, să vedem şi atracţiile turistice, oraşele (...) Deci, eu zic că este un altfel de turism faţă de ce se organizează (...) Avem şi un fan club, pe care o să încercăm să îl ţinem la curent cu expediţia noastră, care se numeşte Khumba după numele unui personaj de desene animate, o zebră care s-a născut cu dungi numai pe jumătate din corp“, a mai spus acesta.

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.