ACTUALITATE 7 decembrie 2014

Marţi începe „Povestea din Ajun”

de Székely Emőke | 691 vizualizări

A noua ediţie a festivalului aduce în acest an multe surprize în preajma sărbătorilor

Cea de-a noua ediție a unuia dintre cele mai importante festivaluri de Crăciun din județul Covasna – „Povestea din Ajun” – va începe marți 9 decembrie, iar până pe 17 decembrie va aduce concerte, colinde, ceai cald, multă bucurie și îl va aduce chiar pe Moș Crăciun la Sfântu Gheorghe. De asemenea vor avea loc flashmoburi, care au menirea de a-i opri pe oameni din febra cumpărăturilor și de a-i face să își aducă aminte că spiritul Crăciunului înseamnă cu totul altceva.

Anul acesta festivalul va începe și se va termina cu un concert. Marți Sala Mare a teatrului va găzdui un concert susținut de Ducu Bertzi, iar ultimul eveniment din cadrul festivalului va fi un spectacol susținut de Popas Band la Club Energy pe 21 decembrie, însă între cele două Snaps Vocal Band va urca pe scenă în cadrul unui recital care va avea loc la Centrul de Cultură de la Arcuș. Coordonatorul din acest al „Poveștii”, Mădălin Guruianu, spune că biletele la concertul lui Ducu Bertzi sunt pe terminate, așadar dacă vreți să fiți prezenți, grăbiţi-vă la Biroul de Organizare din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe pentru a mai prinde unul pentru acest eveniment de deschidere.

PDA2014

Grădina din poveste

Zeci de voluntari au muncit zilele acestea la un loc cu totul special, și anume Grădina din Poveste, care va fi anul acesta locul de desfășurare al mai multor evenimente. „Înainte de concertul Ducu Bertzi vom aprinde luminițele în Grădina din Poveste, care este amenajată în curtea Restaurantului Bastion. Aprinderea luminițelor va fi urmată de un mini recital al celor de la Snaps Vocal Band” – a declarat Mădălin Guruianu. La Grădina din Poveste vor avea loc diferite ateliere ținute de cei de la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, iar în perioada 10-11 decembrie copiii care vor colinda la Catedrala Ortodoxă în cadrul Festivalului „Crăciunul la Români” sunt așteptați și în Grădina din Poveste pentru a primi daruri. În perioada 15-17 decembrie cei care circulă cu autobuzul în Sfântu Gheorghe, au toate șansele să se întâlnească cu un grup de colindători. La fel ca în anii trecuți, va avea loc un turneu de colinde şi la școli, anul acesta turneul cuprinde trei licee și trei școli generale. Nu sunt uitați nici cei mai mici dintre noi, copiii din grădinițe vor primi de la Moșul cărți de colorat „Povestea din Ajun”.

Bani pentru copaci

În fiecare an „Povestea din Ajun” și-a propus să adune bani pentru o cauză nobilă. Dacă în anii trecuţi banii au mers la persoane aflate în suferință, acum voluntarii și-au propus să adune bani pentru plantat copaci. „Ne așteptăm la o sumă de 1.000 de euro, iar din acești bani vom planta în primăvară copaci la Sfântu Gheorghe. În momentul de față ne-am propus să plantăm minim 100 de copaci care să fie copacii Povestea din Ajun și de care să avem grijă și vrem ca această mică pădure să crească de la an la an” – spune Mădălin Guruianu. Din festival nu va lipsi nici teatrul, urmând ca pe 16 decembrie să fie prezentat spectacolul „Țara mea, tara mea”, în regia lui Radu Macrinici, spectacol care a fost distins de UNITER cu premiul pentru cel mai bun spectacol. Piesa va fi prezentată pe data de 16 decembrie, va avea premiera în cadrul Poveștii din Ajun, iar intrarea va fi doar pe bază de invitație.

Finalul poveştii din acest an se va consuma pe 17 decembrie la Centrul de Cultură din Arcuș unde va avea loc un spectacol de gală susținut de Snaps Vocal Band alături de Luiza Zan. Ultimul concert al festivalului va fi susținut de Popas Band pe 21 decembrie la Club Energy.

Sute de voluntari implicați

Mădălin Guruianu spune că deși „Povestea din Ajun” se termină pentru public pe data de 17 decembrie, ultimul moment este un alumni party la care sunt invitați actualii și foștii voluntari ai festivalului, care vin acasă de sărbători. „În momentul de față sunt 425 de voluntari invitați la această petrecere, dintre care peste 100 sunt voluntari care se implică anul acesta pentru ca toate evenimentele să se desfășoare conform planului. Nu sunt toți din Sfântu Gheorghe, unii dintre ei sunt studenți în țară sau în străinătate, dar muncesc și anul acesta la acest proiect” – ne-a declarat Mădălin Guruianu. Acesta a adăugat că în ceea ce privește voluntarii din oraş, anul acesta au cei mai mulți voluntari din Liceul teoretic „Mikes Kelemen” din toate timpurile. Lângă ei sunt evident cei de la CNMV, și celelalte licee și școli din oraș.

9 ani de poveste

Organizat de Asociația „Ecou”, Festivalul „Povestea din Ajun” a pornit la drum în urmă cu 9 ani, la inițiativa lui Emil Pantelimon, și de atunci crește de la an la an, atât în ceea ce privește numărul voluntarilor implicați, cât și paleta de evenimente. Președintele Asociației „Ecou”, Alexandru Ujvarosi, a prezentat o mică retrospectivă a edițiilor precedente spunând că în urmă cu 9 ani au participat la eveniment 470 de colindători, apoi a urmat împodobirea celui mai mare brad de Crăciun din Sfântu Gheorghe, care a avut 14 metri înălţime și 16.000 de beculețe. La cea de-a treia ediție a intrat în scenă și Moș Crăciun, care, așezat pe un tron, a primit copiii mici și mari și le-a ascultat dorințele. Cea de-a patra ediție a însemnat intrarea în cartiere, când „Povestea din Ajun” a ajuns practic printre blocuri. Tot atunci a avut loc un concert susținut de Felicia Filip și a debutat programul de caritate „Căldură pentru copii”. A cincea ediție a adus cartea de colorat oferită cadou copiilor, dar și colindele cântate în autobuze și caravana multiculturală, prin care voluntarii au colindat în școlile din oraș. La edițiile a șasea și a șaptea au urcat pe scenă nume mari, precum Gheorghe Zamfir sau Ștefan Hrușcă, în timp ce anul trecut Mircea Vintilă a fost cel care a susținut un concert la Sfântu Gheorghe.

Festivalul „Povestea din Ajun” este organizat de Asociația de tineret „Ecou” și susținut de Centrul de Cultură al Județului Covasna, Consiliul Local Sfântu Gheorghe, Centrul de Cultură Arcuș, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Teatrul „Andrei Mureșanu” și firmele Dunapack, Tricomserv, Covalact, Bertis, Ariadne, Foto Angelo, Tega, Restaurantul Bastion, Hotel Park, Bon Sweet Bon și Chocopack.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.