Marș de Trianon, organizat la Sfântu Gheorghe
Un marș, care va avea loc între Statuia Ostașului Român de la intrarea în Sfântu Gheorghe și până la Grupul Statuar „Mihai Viteazul” din centrul orașului, va fi organizat vineri, 4 iunie, începând cu ora 18:00, pentru a marca împlinirea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, anunță organizația Calea Neamului, prin intermediul Facebook.
„Marea Unire din 1918 a fost făcută de sutele de mii de români transilvăneni care au participat direct sau prin delegații lor la Marea Adunare de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, de trupele române victorioase din Primul Război Mondial, fiind definitiv pecetluită de Campania Militară din 1919 care a înlăturat orice urmă de împotrivire armată maghiară din Transilvania, această campanie încheindu-se cu ocuparea Budapestei de Armata Română, de Țăranii în Opinci Militare și Generalii lor. Tratatul de la Trianon din 1920 a luat act de toată această realitate și a consfințit juridic, pe plan internațional, Marea Unire.
Acest lucru va fi subliniat de altfel si la Sfântu Gheorghe, pe 4 iunie.
Nu dăm niciun pas înapoi. Vineri, vom respira, în toată această mare de amărăciune a zilelor noastre, un aer de glorie, un aer de istorie dar și de luptă actuală în același timp; ne vom reaminti din nou și din nou că fiecare dintre noi este născut Român, și-atunci vom simți, adânc, dureros până-n prăsele, dar atât de frumos, că avem o datorie și o Țară, pentru care merită să luptăm”, a scris, pe Facebook, președintele Asociației Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu, ocazie cu care a precizat și că Primăria Sfântu Gheorghe a avizat favorabil manifestarea.
Într-o altă postare se arată că pe traseul de la Statuia Ostașului Român și până la Grupul Statuar „Mihai Viteazul” se vor intona cântece patriotice. Participanții vor avea „100 de steaguri tricolore și bannere mari înfățișând Batalioanele Române care trec Carpații, Marea Adunare de la 1 Decembrie 1918, Armata Română în fața Parlamentului de la Budapesta, Harta României Mari, Steagurile de luptă ale Regimentului 15 infanterie, pe care le-am avut la Valea Uzului și mesajul Grupului NOI, dedicat aniversării Trianonului.
În centru, în fața Statuii Voievodului Marii Uniri, se va săvârși slujba parastasului pentru eroii români căzuți pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial și în Campania Militară din 1919. După ceremonialul religios vor avea loc scurte alocuțiuni, precum și un înălțător program de cântec și poezie românească, susținut de Corul Resurrectio, condus de doamna profesoară Gabriela Biea și tinerii din Dobârlău Vale, coordonați de Alexandru Gecse. Îl așteptăm de asemenea cu mare emoție și speranță pe Părintele Costin Butnar din Brașov care cu siguranță va însufleți întreaga atmosferă, așa cu numai Sfinția Sa știe să o facă”, se mai arată în mesajele transmise prin intermediul rețelei de socializare.
La această acțiune partenere sunt și alte asociații, printre care Grupul NOI, Scut Botășănean, Straja Carpaților și Resurrectio, se mai arată în postarea distribuită pe pagina de Facebook „Calea Neamului”.
Se pare că înainte de acest eveniment, în piața centrală din Sfântu Gheorghe, va avea loc încă o manifestare, de această dată pusă la cale de organizațiile maghiare.
Pentru cele două „tabere”, Tratatul de la Trianon are o însemnătate diferită și se marchează diferit.
Prefectul județului Covasna, Ráduly István, a spus că a avut joi discuții cu reprezentanții poliției și ai jandarmeriei, prin care le-a transmis să se asigure că evenimentele vor fi organizate fără provocări și în condiții de siguranță.
„I-am rugat pe reprezentanții celor două instituții ale statului să fim la datorie, ca nu cumva să se întâmple vreo provocare din nicio parte. Orice cetățean, orice grup are dreptul să se manifeste. (...) Doar să nu fie provocări”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, prefectul, care a punctat și că e important ca aceste evenimente să se încheie în condiții bune, pentru că în final, cei care vor rămâne să rezolve problemele ivite și eventualele tensiuni vor fi tot locuitorii județului și instituțiile de aici, nu cetățenii care vin în zonă de câteva ori pe an, indiferent dacă sunt români sau maghiari.
În ciuda pandemiei, și anul trecut, pe data de 4 iunie, au fost derulate acțiuni pentru a marca 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. Pe de o parte, în piața centrală au fost reuniți reprezentanți și membri ai comunității maghiare, care au fluturat steaguri ale Ținutului Secuiesc și drapele negre de doliu, în timp ce ascultau discursuri, iar la Grupul Statuar „Mihai Viteazul” s-a organizat un program cultural românesc, care a debutat cu intonarea imnului de stat al României.
Totodată, în mediul virtual au fost organizate anul trecut și o serie de conferințe și dezbateri pe tema Tratatului de la Trianon, atât de Centrul European de Studii Covasna-Harghita, sub egida Academiei Române, cât și pe pagina preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, care este şi liderul organizaţiei UDMR Covasna.
În 4 iunie 1920 a fost semnat la Versailles Tratatul de la Trianon care a consfințit la nivel juridic internațional încheierea păcii Puterilor Aliate şi Asociate cu Ungaria la finalul Primului Război Mondial. Documentul semnat de către 16 state aliate (inclusiv România) și de Ungaria (în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar) a redus teritoriul acesteia la o treime din dimensiunea anterioară.
Sursa foto: Facebook/Mihail S. Târnăveanul