ACTUALITATE 29 octombrie 2013

Maraton teatral de șapte zile în deschiderea stagiunii TAM

de Monica Vrânceanu | 490 vizualizări

Cu această ocazie va fi inaugurată și Sala Arta, viitorul sediu al Teatrului din fostul Cinema

Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe deschide vineri, 1 noiembrie, stagiunea 2013/2014. Evenimentul este marcat printr-un maraton teatral care va dura șapte zile, intitulat fiind, în mod sugestiv, Zilele Teatrului Andrei Mureșanu. În cadrul acestui maraton, cei de la TAM vor oferi spectacole – unele în premieră, altele reluate și chiar unul invitat, întâlniri cu oameni de teatru, de cultură și de afaceri, evenimente muzicale și expoziții. În plus, Zilele TAM lansează proiectul Cinemateca Teatrală, care-și propune o readucere în actualitate a ceea ce înseamnă teatrul de-a lungul timpului. Și pentru ca spectacolul să fie absolut, evenimentul va cuprinde acțiuni ce se vor desfășura inclusiv în viitorul sediu al TAM, clădirea fostului Cinema Arta, care de acum se va numi Sala Arta, până la mutarea permanentă a TAM în spațiile acesteia.

Zilele TAM dăruiesc cultură și două premiere

Managerul Teatrului, Dan Țopa, a declarat că Zilele TAM constituie un proiect ambițios prin care teatrul își propune să fie în primul rând în comunitate, alături de public, fiind totodată dedicate artiștilor.

Deschiderea unei stagiuni ar trebui să fie o sărbătoare în fiecare an – și asta vrem să facem. Mă bucur foarte tare că proiectul s-a concretizat, fiind un debut pentru mine, ca manager, dar și prin faptul că prima premieră a stagiunii TAM vine în montarea mea – este vorba despre spectacolul Paparazzi, pe textul lui Matei Vișniec”, a spus Dan Țopa.

Potrivit acestuia, cei din TAM au lucrat aproape neîntrerupt în ultimele săptămâni – pe de-o parte actorii, care sunt cuprinși aproape toți în distribuția de la „Paparazzi”, și pe de altă parte personalul tehnic, care s-a străduit să realizeze cât mai bine un spațiu primitor la Sala Arta. În plus, s-a lucrat și la o altă premieră – „Aventurile Peștișorului Azuriu”, un spectacol cu păpuși, iar toate acestea au întrupat un maraton contra cronometru pentru conducere, actori și cei de la tehnic.

Revenind la Zilele TAM, Dan Țopa a declarat că evenimentul are foarte mulți invitați, „prieteni ai teatrului”, care fiecare a contribuit cu câte ceva la schimbările vizibile de aici.

Pentru Zilele TAM avem o concurență mare – în aceeași perioadă se desfășoară Festivalul Național de Teatru de la București, însă mulți dintre cei pe care i-am invitat vor veni și la Sfântu Gheorghe. Nu puteam însă amâna la infinit deschiderea stagiunii”, a punctat Dan Țopa.

Cinemateca Teatrală, un proiect unic de popularizare a teatrului și actorilor

Dincolo de spectacolele pe care le propun Zilele TAM, includerea Cinematecii Teatrale aici își propune de fapt facilitarea accesului tinerilor către imagini inedite. Astfel, prin intermediul ecranului, spectatorii se vor putea întâlni cu texte sau cu spectacole memorabile din marea literatură universală. Astfel, proiectul va prezenta spectacole speciale, cu actori impresionanți. Iar prima producție ce va fi prezentată în cadrul Cinematecii Teatrale este „Becket” (1964), cu Peter O’Toole și Richard Burton, un  film memorabil, construit ca o piesă de teatru. Pe viitor, Cinemateca își propune să prezinte mari spectacole de teatru, aflate în Arhivele TVR, pe care lumea nu prea le cunoaște însă sunt adevărate comori.

Sala Arta, deschisă publicului

O parte din spectacolele și evenimentele Zilelor TAM se vor desfășura în Sala Arta, un loc despre care Dan Țopa spune că are potențial și va reprezenta, cu siguranță, o schimbare benefică pentru TAM, atunci când se va reuși amenajarea sa definitivă și mutarea acolo. Deocamdată, echipa tehnică a Teatrului a lucrat la foc continuu pentru a amenaja spațiile astfel încât publicul și invitații să poată fi primiți.

Faptul că pe 2 noiembrie vom putea juca la Sala Arta un spectacol – e vorba despre „Operele Complete ale lui Shakespeare, pe scurt”, este un lucru extraordinar. S-a reușit ca în câteva săptămâni, o lună, să se facă lucruri care nu s-au făcut în mai mult timp, căci e mai bine de un an de când spațiul este liber”, a spus la rândul său consultantul artistic al TAM, dramaturgul Radu Macrinici.

Conducerea TAM a dezvăluit că au existat probleme grave de infrastructură la clădirea fostului Cinema Arta, printre care țevi sparte, centrale termice defectate, însă cu sprijinul unei măriri de buget acordate de Consiliul Local Sfântu Gheorghe, precum și cu sprijinul unor firme, s-a reușit reabilitarea acestora și se va reuși amenajarea finală. În acest sens, exteriorul clădirii a fost deja modificat prin tapetarea ferestrelor cu afișe înfățișându-i pe actorii Teatrului, iar pentru Zilele TAM exteriorul va fi practic acoperit cu bannere uriașe.

„Actorii TAM meritau acest lucru – imagini cu ei, vizibile publicului. Au dreptul la expunere, oamenii trebuie să-i cunoască și dincolo de sala de spectacol, să le recunoască chipurile, căci ei trăiesc în această comunitate și trebuie să fie prezenți în spațiul public. Actorii trebuie să fie recunoscuți, sunt vedetele noastre, ale comunității. Actorii noștri nu trebuie să trăiască în anonimat, iar eu nu vreau să aud niciodată că ar fi niște actori amărâți. Nu sunt așa, sunt oameni cu suflete mari, care iubesc literatura, arta, viața – da, au salarii mici, dar asta nu înseamnă că sunt săraci, ci sunt oameni care au cu ce ne bucura, sunt bogați sufletește”, a spus Dan Țopa.

TAM caută voluntari

Managerul TAM a mai spus că a început o campanie agresivă de promovare a TAM inclusiv pentru că a simțit că Sfântu Gheorghe are o viață culturală bogată, diversă, în care trebuie să fii permanent în acțiune și cu planuri bine definite. În acest sens, campaniile de promovare TAM și-au propus să integreze Teatrul în viața culturală a comunității, să-l introducă în colaborări cu celelalte instituții culturale, astfel încât să capete vizibilitate tot mai mare. În context, Dan Țopa a precizat că TAM a constituit și o acțiune de atragere a voluntarilor, pe rețeaua de socializare Facebook fiind creat grupul Prietenii Teatrului. Până acum, TAM are 20 de voluntari – tineri care își doresc să fie aproape de teatru și să ajute, așa cum pot, în dezvoltarea acestuia.

Două premiere despre oameni și poveștile copiilor

Despre cele două premiere ale TAM, Dan Țopa a spus că acestea aduc ineditul și noul. Spectacolul pentru copii, „Aventurile Peștișorului Azuriu”, se va juca într-un  spațiu inedit – un Studio amenajat în Foaier. Spectacolul are păpuși deosebite, realizate manual de echipa TAM, iar cadrul în care se desfășoară este unul captivant prin fluorescență, atât pentru cei mici cât și pentru cei mari.

Piesa „Paparazzi” nu a fost aleasă întâmplător pentru deschiderea stagiunii TAM. Piesa aduce în fața spectatorilor un posibil sfârșit al lumii, cu tot contextul aparținător.

„E un univers uman complex, o lume în deriziune – ca și cea în care trăim, cu ordinea dispărută. E, dacă vreți, o oglindă a ceea ce trăim și uneori nu recunoaștem că e așa – oamenii speriați, ciudați, care înțeleg sau nu ce s-ar putea întâmpla”, a explicat dramaturgul Radu Macrinici.

La rândul său, Dan Țopa a spus că „Paparazzi” prezintă un șir de reacții – de la cele ale omului simplu până la cele ale unei dive, la momentul aflării că lumea s-ar putea finaliza. Piesa se desfășoară undeva, peste tot și nicăieri exact, expunând o întreagă paletă de personaje, fiecare cu reacțiile sale în ultimele clipe ale vieții.

Despre „Aventurile Peștișorului Azuriu”, Dan Țopa a spus că textul este unul simplu, în zona poveștilor și a desenelor animate.

„Cred că nu știm să ne mai bucurăm de lucrurile simple, tocmai de aceea ne-a plăcut textul… Am conceput păpuși speciale, împreună cu scenografa Sorana Țopa, iar senzația va fi cea de acvariu și de desene animate. E un spectacol pentru copii, dar și pentru oamenii mari”, a mai spus Țopa.

Șapte zile de teatru

Zilele TAM vor debuta pe 1 noiembrie cu spectacolul „Aventurile Peștișorului Azuriu”, în Foaierul Teatrului, de la ora 11.  După-amiaza, de la ora 17, la Sala Arta va fi lansat noul logo TAM, va avea loc vernisajul expoziției Teatrul din Arhivă și va fi lansată Cinemateca Teatrală. Sâmbătă, de la ora 16, în Foaierul Sălii Arta va avea loc vernisajul expoziției caricaturistului Ștefan Popa Popa's, iar apoi se vor juca „Operele Complete ale lui Shakespeare, pe scurt”. Premiera „Paparazzi” va avea loc în Sala mare a Teatrului de la ora 19,30, iar de la 22,30, în barul Teatrului, Laurențiu Bănescu va prezenta spectacolul one-man-show „Monoloagele Vecinului”.

Pe 3 noiembrie, duminică, copiii sunt așteptați de la ora 11 la spectacolul „Fata Babei și Fata Moșneagului”, iar de la ora 12, în Foaierul Sălii Arta Ștefan Popa Popa's va avea o întâlnire cu publicul și cu elevii de la Liceul de Artă. La Arcuș va avea loc Concertul Muzica Teatrului, aparținând lui Cari Tibor. Ziua se va încheia cu spectacolul „Moartea pentru Patrie”, care se va juca în Sala mare a Teatrului, de la ora 19. Luni, pe 4 noiembrie, de la ora 19,30 este programată o nouă reprezentație „Paparazzi”, iar marți, pe 5 noiembrie, de la ora 11 în studioul din Foaier o nouă întâlnire cu „Aventurile Peștișorului Azuriu”, seara urmând să se joace de la ora 19,30 spectacolul „Natură Moartă cu Nepot Obez”. Pe 6 noiembrie se joacă de la ora 19, în Sala mare a Teatrului spectacolul „În Zăpadă”, iar pe 7 noiembrie se reiau „Aventurile Peștișorului Azuriu” și „Natură Moartă cu Nepot Obez”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.