ACTUALITATE 13 august 2010

Mâncăruri cu flori la Restaurantul Park

de Monica Vrânceanu | 60 vizualizări
Friptură de pui cu gălbenele, trandafiri şi struguri, budincă din petale de muşcată, orez cu flori de dovlecel, gogoşi cu petale de trandafir sau ruladă cu brânză şi dovleac - acestea sunt doar câteva feluri de mâncăruri speciale prezentate ieri seară la ediţia zero a Festivalului Florilor Comestibile, găzduită de Restaurantul Park din Sfântu-Gheorghe. Ineditele mâncăruri au fost prezentate în grădina Restaurantului

Friptură de pui cu gălbenele, trandafiri şi struguri, budincă din petale de muşcată, orez cu flori de dovlecel, gogoşi cu petale de trandafir sau ruladă cu brânză şi dovleac - acestea sunt doar câteva feluri de mâncăruri speciale prezentate ieri seară la ediţia zero a Festivalului Florilor Comestibile, găzduită de Restaurantul Park din Sfântu-Gheorghe. Ineditele mâncăruri au fost prezentate în grădina Restaurantului, la Festival venind câteva zeci de persoane curioase de acesta.

Mâncărurile au fost preparate de maestrul bucătar Blasko Janos, invitat de organizatori tocmai de la Restaurantul Matyas Pince din Ungaria. Delicatesele bucătarului din Ungaria au fost degustate de o mulţime de curioşi care s-au arătat încântaţi de neobişnuitele mâncăruri colorate.

„Am apreciat faptul că astfel de evenimente au loc în Sfântu-Gheorghe, cred că aceasta e o provocare gastronomică. Nu cred că e doar o alternativă culinară pe timp de criză, ci şi ceva foarte interesat, căci niciodată nu m-am gândit că aş putea mânca florile din glastră sau jardinieră.

Mai ales pentru gospodine cred că a fost o experienţă deosebită, putându-le da idei de mâncăruri rare”, a spus Ioana Aldea, venită să deguste interesantele mâncăruri.

Potrivit organizatorului, Kovacs Istvan, căutarea florilor a durat mai bine de o săptămână, deoarece numai anumite tipuri sunt comestibile.

„Intenţionez să introduc anumite flori şi în meniul Restaurantului Park - mai ales la sosuri, dar şi ca decoraţiune, ideea nefiind aceea de a mânca numai flori ci de a le combina pe acestea cu restul mâncărurilor”, a declarat Kovacs Istvan.

Dintre florile comestibile se numără gălbenelele, care pot fi folosite drept substitut pentru șofran, iar petalele se folosesc la mâncăruri gătite pe care le colorează frumos în galben sau portocaliu. Foarte cunoscută este și păpădia, ale cărei flori sunt bune când sunt tinere și proaspete, în străinătate fiind la modă vinul de păpădie. Alte flori care se folosesc la mâncăruri sunt zorelele, limba mielului, panseluţele sau crăiţele. Foarte bune şi cu un gust special sunt multe din florile de la usturoi, busuioc, mărar, arpagic sau chimen dulce, care fac mâncarea mai atractivă.

Sursa foto: Observatorul de Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.