ACTUALITATE 1 februarie 2010

Mamele fără adăpost au rămas ... fără Adăpost

de Covasna Media | 640 vizualizări
Ele au fost mutate la Sing Sing cu tot cu copiii lor. Consilierii încearcă să găsească formula corectă de închidere şi pe hârtie a acestui Adăpost 01feb2010-adapost„Adăpostul Temporar pentru Femei şi Copii aflate în situaţie de risc social” din strada Mikes Kelemen s-a desfiinţat “de facto” prin mutarea celor 8 mame cu 13 copii în Căminul Social Sing Sing. De jure, consilierii locali nu au căzut încă de acord asupra formulei pe care să o adopte în Consiliul Local (CL) privind închiderea lui, începând din data de 1 martie, astfel că la ultima şedinţă au considerat în unanimitate

Ele au fost mutate la Sing Sing cu tot cu copiii lor. Consilierii încearcă să găsească formula corectă de închidere şi pe hârtie a acestui Adăpost

01feb2010-adapost„Adăpostul Temporar pentru Femei şi Copii aflate în situaţie de risc social” din strada Mikes Kelemen s-a desfiinţat “de facto” prin mutarea celor 8 mame cu 13 copii în Căminul Social Sing Sing. De jure, consilierii locali nu au căzut încă de acord asupra formulei pe care să o adopte în Consiliul Local (CL) privind închiderea lui, începând din data de 1 martie,  astfel că la ultima şedinţă au considerat în unanimitate să amâne acest punct de pe ordinea de zi, până se lămuresc. Cert este însă că acest Adăpost nu mai funcţionează, iar un alt punct care urmează a fi discutat de consilieri este schimbarea regulamentului de funcţionare al Direcţiei de Asistenţă Comunitară şi a drepturilor şi obligaţiilor beneficiarilor din centrele sociale, având în vedere situaţia în care unele dintre acestea au ajuns şi costurile mari pe care le presupun lunar din bugetul local.

Un Adăpost necesar

Problema închiderii Adăpostului pentru Mame a iscat multe discuţii şi controverse în rândul consilierilor, care pe de o parte admit că spaţiul nu mai păstra destinaţia pentru care a fost construit, iar pe de alta că oraşul are nevoie de un asemenea Adăpost pentru mame aflate în risc social.

Potrivit consilierului Nicolae Ivan, problema mamelor cu copii care sunt aruncate în stradă este una extrem de gravă şi trebuie găsită o formă pentru ca ele să fie protejate de asemenea situaţii. De asemenea, şi el şi consilierul local Rodica Pârvan au ridicat problema desfiinţării celor două posturi de la Adăpost, amintind că ar trebui să li se ofere altceva acelor oameni. Rodica Pârvan a menţionat că una dintre angajate a renunţat deja, însă în cazul administratorului Hrehorovici Margareta ar trebui făcută o reevaluare a activităţii ei, întrucât are pregătirea şi experienţa necesară, plus două facultăţi, pentru a nu părăsi instituţia.

“O aruncăm în stradă că nu o mai place nimeni?!”, a spus Rodica Pârvan.

Romii au acaparat clădirea

Administratorul Adăpostului, Hrehorovici Margareta, a spus în cadrul şedinţei că se simte foarte nedreptăţită de întreaga situaţie şi că în loc să se dezvolte serviciile sociale în cadrul biroului social, mai degrabă s-au angajat 11 oameni în ultimii ani.

Ea a întrebat retoric câte proiecte sociale a scris biroul care ar trebui să se ocupe de acest lucru şi de ce nu s-a beneficiat de consiliere psihopedagogică, apreciind că faptul că Adăpostul nu a funcţionat cum trebuie se datorează şi unui dezinteres din partea conducerii.

“E greu de descris situaţia în care ne aflam, romii au desfăcut clădirea, îşi fac necesităţile pe unde apucă, umblau la noi după apă, pentru gătit, spălat rufe, iar etajul I este infiltrat cu apă şi urina lor. Eu înţeleg că Primăria nu poate să îi evacueze, că nu are ce să facă eu ei, dar de ce le-au demolat cocioabele”, a spus femeia.

Nu a fost pază

Acest Adăpost deşi funcţionează din anul 2005 nici până acum nu este clar dacă serveşte pentru mame victime ale violenţei sau pentru mame aflate în risc social, întrucât s-ar părea că proiectul a fost scris pentru violenţă, iar autorizaţia s-a dat pentru risc social.

Adăpostul a mai găzduit la parter şi familii fără locuinţă, dar în vara lui 2007 ele au fost silite să plece şi în locul lor au năvălit mai mulţi romi care au ocupat parterul şi etajele superioare.

În luna decembrie anul trecut, ei au folosit nişte încălzitoare improvizate care au ars sistemul de alimentare cu energie electrică şi Adăpostul a rămas fără curent din 17 decembrie, mamele fiind mutate în data de 5 ianuarie în Sing Sing. Administratorul spune că romii au reparat curentul, dar nu se ştie cine îl va plăti.

“Problema cea mai mare a instituţiei a fost că nu s-a asigurat pază. 8 ore stăteam acolo şi după un timp după mame acolo au apărut şi concubinii şi vroiau aceleaşi drepturi ca şi mamele. Eu nu sunt pentru desfinţare, reînfiinţare, pentru că sunt de acord că cu mamele astea nu se mai poate, prea mult timp au stat acolo. Soluţia ar fi un nou regulament, severitate”, a mai spus aceasta.

O altă locaţie

Primarul Antal Arpad a afirmat că Primăria va trebui să reducă din posturi, cam 10 – 12 la număr, şi o primă problemă ar fi că acest Adăpost nu mai era pentru mame, ci acolo s-au mai născut şi alţi copii şi stăteau şi bărbaţi.

“E şi vina Primăriei că n-am putut asigura paza, Poliţia Comunitară nu făcea faţă, nu avea destui oameni, mai erau romii care stau ilegal acolo şi trebuie găsită o soluţie”, a afirmat edilul.

Reprezentantul Comisiei Sociale din cadrul CL, Ferencz Csaba, spune că Centrul de mame nu ar trebui desfiinţat definitiv, dar în actuala locaţie nu se mai poate continua, ci ar trebui găsită o soluţie în altă locaţie şi totodată şi o soluţie de finanţare pentru continuarea programului. Acest lucru ar trebui însă să se întâmple mult mai riguros,  cu un regulament strict care să se poată aplica.

“De fapt, noi de jure n-am vrut să desfiinţăm Adăpostul, am înţeles că nici celalalte formaţiuni nu vor să desfiinţeze ca atare această posibilitate. Este neapărat nevoie de un segment din acesta în sistemul social din Sfântu-Gheorghe”, a spus Ferencz.

Adăpostul Temporar pentru Femei şi Copii aflate în situaţie de risc social a fost realizat în cursul anului 2005 printr-un proiect PIN. Consiliul Local şi-a asumat responsabilitatea de a asigura funcţionarea acestui adăpost timp de 3 ani. În proiectul amânat joia trecută, consilierii spun că având în vedere faptul că imobilul în care a funcţionat până în prezent Adăpostul temporar trebuie să intre într-o reparaţie capitală, activitatea acestei subunităţi încetează.

Un nou regulament

Funcţionarea centrelor sociale presupune lunar sume importante din bugetul local. Dincolo de condiţiile precare pe care le oferă – cu excepţia noului Cămin Social din strada Lunca Oltului, în jurul lor – la Sing Sing în general - circulă tot felul de afirmaţii, cum că unii romi ar fi intrat acolo pe bani, sau că nu se lucrează cu asistenţi sociali, aşa cum ar trebui.

În privinţa costurilor, la centrul social de pe str. Romulus Cioflec nr. 144, în anul 2008 s-a consumat gaz metan de 40.171,87 lei, energie electrică de 160.750,49 lei, apă potabilă plus canalizare peste 44.000 lei, salubritate 2.301 lei/lună, astfel că se ajunge la peste  200.000 lei/an.

“Dacă  efectuăm o simulare pentru o lună de iarnă, cheltuielile ce ar reveni pentru o familie care închiriază o cameră din centrul social se cifrează la nivelul de aproximativ 300 lei (…) Prin urmare implementarea unui nou regulament, care să creeze obligativitatea pentru rezidenţi de a-şi achita cota parte ce le revine din totalul de cheltuieli presupune şi facilitarea accesului la formele de sprijin, care sunt prevăzute în legislaţia în vigoare”, siusţin consilierii.

Astfel, în proiectul care a fost amânat data trecută dar va fi repus în discuţie se ridică problema ca beneficiarii centrelor să plătească o cotă parte pentru serviciile primite.

Ana Sidon

Teme articol: copii adăpost Sing Sing mame
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.