Malul Oltului, scăpat de 16 metri cubi de deşeuri
[singlepic=386,400,200,,left]Organizată sub forma unui festival mobil, cu dublu caracter - ecologic şi cultural - acţiunea Asociaţiei Larmafa a vizat, iniţial, ecologizarea a 30 de kilometri de mal al râului Olt, cu pornire din Sfântu Gheorghe şi până în Tuşnad, însă, în cele din urmă, strângerea de deşeuri s-a oprit în satul Zoltan, cu zece kilometri înainte de punctul final. Cantitatea mică de deşeuri adunată este explicată, de către organizator, atât prin vremea
În urma Festivalului mobil axat pe acţiunile de ecologizare a Oltului, organizat la sfârşitul săptămânii trecute de către Asociaţia Larmafa din Sfântu Gheorghe, s-au strâns numai 16 metri cubi de gunoi.
Organizată sub forma unui festival mobil, cu dublu caracter - ecologic şi cultural - acţiunea Asociaţiei Larmafa a vizat, iniţial, ecologizarea a 30 de kilometri de mal al râului Olt, cu pornire din Sfântu Gheorghe şi până în Tuşnad, însă, în cele din urmă, strângerea de deşeuri s-a oprit în satul Zoltan, cu zece kilometri înainte de punctul final.
Cantitatea mică de deşeuri adunată este explicată, de către organizator, atât prin vremea instabilă din prima zi a acţiunii, când spre seară a început să plouă, dar şi prin faptul că la acţiune au participat, în medie, câte 60 de voluntari pe timpul celor trei zile.
„În ultima zi a acţiunii, dumincă, afându-ne în satul Zoltan, în timp ce voluntarii au continuat să adune gunoaiele de-a lungul malului Oltului, s-au organizat jocuri educative din punct de vedere ecologic, pentru copiii aflaţi în tabăra mobilă Larmafa, acestea atrăgându-i şi pe copiii din sat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Larmafa, Raluca Sava.
Potrivit acesteia, Festivalul mobil al Asociaţiei Larmafa s-a încheiat pe ritmurile trupei L'orchestre de roche, actorii trupei Studio M din Sfântu Gheor ghe susţinând, la rândul lor, un spectacol cu jonglerii de foc.
Întregul eveniment organizat de Asociaţia Larmafa şi-a propus conştientizarea populaţiei cu privire la faptul că mediul înconjurător trebuie protejat, sperându-se diminuarea pasivităţii faţă de acesta, în special în contextul în care pasivitatea este considerată a fi legată şi de infrastructura slab dezvoltată a zonei şi de gradul ridicat de sărăcie a populaţiei.
Un week-end nepotrivit
Cei 16 metri cubi de gunoi strânşi de voluntarii Larmafa au fost transportaţi de către angajaţii Tega SA la sediul societăţii de salubrizare. Potrivit direc torului Toth Birtan Csaba, cantitatea de deşeuri adunată a fost una destul de mică, deoarece este un lucru ştiut că malul Oltului nu este păstrat, de regulă, în curăţenie. „Se pare că şi la acţiunea Larmafa sau prezentat destul de puţini voluntari.
Nu înţeleg ce anume s-a întâmplat, ori sunt oamenii mai leneşi, ori mentalitatea este de vină... Dacă luăm în considerare că nici acţiunea de colectare a uleiului ars, ce a avut loc tot la sfârşitul săptămânii trecute, nu a reuşit să strângă decât 15 litri de ulei, ajungem la concluzia că acesta nu a fost un weekend potrivit pentru astfel de activităţi cu rezonanţe ecologice“, a declarat Toth Birtan Csaba.
Monica Rizea