Malnaş, singura localitate din judeţ cu o femeie primar
„Şi o femeie poate foarte bine să facă ce face un bărbat”, spune primarul Szotyori Angéla-Gizella
În anul în care s-au marcat 650 de ani de când comuna Malnaş a fost atestată documentar, cetăţenii săi au decis prin vot să lase administraţia publică pe mâna unei femei. Astfel, din iunie a.c., Szotyori Angéla-Gizella, candidatul Partidului Civic Maghiar, a devenit singura femeie primar din judeţul Covasna, câştigând alegerile locale cu un scor convingător de 78%.
„Şi o femeie poate foarte bine să facă ce face un bărbat. Contează foarte mult ce îţi doreşti, unde vrei să ajungi şi ce vrei să faci pentru comunitatea unde trăieşti. Dacă îţi doreşti cu adevărat ceva, atunci trebuie să lupţi”, ne-a spus singura femeie primar din judeţul Covasna.
Născută la Satu Mare, actualul edil al comunei covăsnene s-a stabilit în Malnaş în urmă cu 26 de ani, când a început să lucreze ca asistent medical la cabinetul medicului de familie.
„Sunt la primul mandat. Am fost consilier timp de opt ani. Am candidat şi în urmă cu patru ani la alegeri, dar am pierdut la distanţă foarte mică. Acum am încercat din nou. Am fost asistent medical la cabinetul din Malnaş timp de 26 de ani. Mă întâlneam zi de zi cu oamenii din comună şi deja le ştiam problemele”, ne-a spus Szotyori Angéla.
Din discuţiile cu singura femeie primar, aflăm că cea mai importantă calitate a unui edil trebuie să fie empatia, calitate de care ea a dovedit-o prin intermediul carierei de asistent medical. „Pentru mine este important interesul comunei, ce putem să facem ca să ajutăm oamenii care sunt nevoiaşi sau ce putem să facem ca să avem o comună cât mai frumoasă. Nu prea m-am gândit la politică, ci la nevoile locuitorilor. (...) Sper că peste patru ani o să avem o comună şi mai frumoasă”.
Din a doua încercare...
Actuala şefă a administraţiei publice din Malnaş nu s-a lăsat descurajată de faptul că prima candidatură nu i-a adus fotoliul de primar şi după patru ani a încercat din nou. „De acum patru ani s-au schimbat multe. De această dată, UDMR şi Partidul Civic Maghiar, de unde am candidat eu, au făcut o alianţă. Am avut susţinere mai mare şi de la judeţ. Oricum, aici la sat nu cred că oamenii sunt interesaţi de partidele politice, ci de candidat în sine. Pe de altă parte, în cultura noastră, mai ales la sate, oamenii văd femeia mai degrabă în gospodărie. Din acest motiv, într-o luptă pentru funcţia de primar, cred că o femeie pleacă cu un deficit de 30%”, ne-a precizat primăriţa.
Potrivit edilului, solicitările cetăţenilor au fost cele care au determinat-o să candideze la funcţia de primar. „Oamenii îmi spuneau că sunt nemulţumiţi. Nu vreau să vorbesc despre trecut şi despre cum a fost fostul primar. Cred că cine stă în judeţul acesta ştie cum a fost. Acum, pentru mine e important ce pot să fac în continuare. Ce a fost rămâne în trecut şi ce putem să facem de aici încolo contează”, ne-a spus aceasta.
Familia şi viaţa după preluarea mandatului
Întrebată ce s-a schimbat în viaţa sa de când a preluat atribuţiile de conducător al comunei, Szotyori Angéla ne-a răspuns: „E mai multă muncă şi sunt mai mult plecată de acasă. Cred că acesta este motivul pentru care nu sunt prea multe femei primar (râde). După serviciu, când mergi acasă, trebuie să rezolvi şi treburile casnice. Acum este mai mult de muncă pentru că trebuie să mă obişnuiesc, trebuie să fac cunoştinţă cu toată lumea, să merg la fiecare şedinţă ca să îmi cunosc colegii. Dar altfel, totul e cum a fost înainte”.
Din discuţiile avute, primarul din Malnaş a dat de înţeles că familia este valoarea sa cea mai de preţ. „Înainte să candidez am discutat cu familia şi ştiam că nu o să mai fie ca înainte, când de la serviciu mergeam acasă. Aici mai sunt şedinţe, probleme şi trebuie umblat. Cred că indiferent dacă eşti bărbat sau femeie, atunci când te decizi să candidezi pentru un post de primar, trebuie să discuţi înainte cu familia. Într-o familie aşa trebuie să fie. Eu am copiii deja mari şi ăsta e un ajutor. Am un băiat de 24 de ani şi o fată de 19 ani. Dacă erau copiii mici, era şi mai greu”, ne-a spus primăriţa.
Legat de noua funcţie şi relaţia sa cu cetăţenii, Szotyori Angéla-Gizella ne-a mai spus hotărâtă că şi-ar dori ca lucrurile să fie ca înainte. „Nu vreau ca atitudinea oamenilor să se schimbe faţă de mine. Vreau să rămânem aşa cum am fost. Ăsta e un loc de muncă, unde vreau să îmi fac treaba. Vreau să rămân cu oamenii cum au fost şi ei cu mine. Ca să fii primar contează ce poţi să faci şi cum să rezolvi lucrurile. Îmi doresc ca atât eu, cât şi oamenii să rămânem aşa cum am fost şi înainte de alegeri. Important e să fii om în orice situaţie”, a explicat aceasta.
În ceea ce priveşte relaţia cu noii colegi de muncă, funcţionarii publici din Malnaş, primarul spune că mizează pe colegialitate mai mult decât pe orice, fiind la început de drum într-o carieră nu tocmai uşoară. „Vreau să facem o echipă. Ei sunt colegii mei şi trebuie să lucrăm împreună. Dacă nu ai o echipă bună şi nu stă toată lumea lângă muncă şi nu putem să discutăm, atunci, cu siguranţă, nu vom merge înainte. Nu poţi să ştii totul. Dacă cineva îmi spune că le ştie pe toate, atunci cred că minte. O viaţă întreagă am făcut o muncă diferită de cea de acum. Pentru mine e important să avem respect unul pentru celălalt şi să lucrăm împreună. Nu vreau să fac pe şefa”, a punctat singura femeie primar din judeţ.
S-au împlinit 650 de ani de la atestarea comunei
La o lună după ce s-a instalat în noua funcţie, Szotyori Angéla a avut de oficiat unul dintre cele mai importante evenimente nu doar din cariera sa, ci şi din istoria comunei: împlinirea a 650 de ani de la atestarea localităţii Malnaş. Mai mult, 2016 este anul în care s-au sărbătorit şi 160 de ani de la construirea noii Biserici Reformate, 100 de ani de la naştere profesorului de teologie Tőkés István şi 65 de ani de la moartea tatălui acestuia, preotul protopop Tőkés József.
„Am sărbătorit împreună Zilele Comunei: cu muzică, mâncare, programe culturale şi la Biserică. Tot atunci am inaugurat un bust al lui Tőkés József, care a fost preot la Malnaş timp de 40 de ani şi a făcut foarte multe pentru comună. (...) Mandatul l-am luat în iunie şi sărbătoarea a fost în iulie. A fost foarte frumos, a venit foarte multă lume”, ne-a spus primarul.
Priorităţi
La mai bine de patru luni de la preluarea mandatului, singura femeie primar din judeţ ne-a prezentat priorităţile, dar şi o parte din problemele cu care se confruntă.
„În iunie când am venit aici nu erau bani în buget. Erau impozite şi taxe neplătite foarte multe şi trebuie să le recuperăm. Acum s-au mai plătit din restanţe”, a spus primarul, completând cu o problemă ceva mai actuală: „Avem probleme cu urşii care intră în sat. Anul acesta am avut deja 10 cazuri cu pagube produse de urs. Dintre acestea 6 cazuri au fost constatate şi evaluate la 5.550 de lei de reprezentanţi de la Protecţia Mediului, Garda Forestieră şi de la Primărie. Am văzut la televizor că sunt probleme şi în alte locuri din ţară. Trebuie să vedem cum putem rezolva această problemă pentru că nu este bine ca ursul să umble pe aici printre oameni”.
Pentru a-şi atinge obiectivul de a avea o comună cât mai frumoasă, după cum ne-a precizat anterior, Szotyori Angéla şi echipa sa de la Primăria din Malnaş au ca priorităţi evaluarea şi intabularea terenurilor şi clădirilor care ţin de comună, ca să poată accesa linii de finanţare europene pentru modernizare şi dezvoltare. „Vrem să modernizăm căminele culturale şi să trecem iluminatul public pe LED, ca să reducem cheltuielile”, a mai spus singura femeie primar din judeţul nostru.