Mai sunt doar câteva zile pentru declararea garajelor din Sfântu Gheorghe
În luna iunie, aproape 200 de proprietari au declarat la Primărie informaţiile despre garajele de pe domeniul public
După cum vă anunţam la începutul acestei luni, 30 iunie este termenul limită pentru ca proprietarii de garaje aflate pe domeniul public al oraşului să comunice Primăriei informaţiile despre acestea. Urmează ca de la 1 iulie, Poliţia Locală să înceapă controalele în privinţa garajelor din Sfântu Gheorghe.
Până acum, numărul celor care au comunicat Primăriei informaţiile despre garajele aflate pe domeniul public se ridică la aproape 500, dintre care aproape 200 doar în luna iunie a acestui an.
Noile măsuri adoptate de Consiliul Local sunt menite să elibereze mai multe locuri de parcare în zonele rezidenţiale şi să facă parcarea mai civilizată pe teritoriul oraşului.
Cele mai importante măsuri îi privesc pe proprietarii de garaje şi pe conducătorii de dube.
Astfel, deţinătorii de garaje aflate pe domeniul public au obligaţia de a comunica Primăriei numărul de înmatriculare al autovehiculului parcat în garaj, respectiv orice schimbare privind acesta. De asemenea, autorităţile aşteaptă comunicări inclusiv de la deţinătorii de garaje care nu au autovehicule parcate în acestea.
În cazul locuitorilor care deţin un garaj dar au mai multe autoturisme, aceştia trebuie să declare doar autoturismul care va fi parcat în garaj pe durata nopţii.
Conform hotărârii, între orele 22:00 – 6:00 se interzice staţionarea autovehiculelor în zona publică în care proprietarul autoturismului are în posesie un garaj pe domeniul public, pe o rază de 300 de metri faţă de garaj.
Comunicarea se va face la Compartimentul de Relaţii cu Publicul, Informaţii, Registratură din cadrul Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, pe un formular tipizat care va trebui completat de fiecare proprietar. Pe lângă datele de identificare ale proprietarului şi ale garajului, trebuie schiţată într-un desen şi zona în care se află garajul pentru a putea fi identificat exact de Poliţia Locală în timpul controalelor.
Parcarea pe timpul nopţii, interzisă pentru dube
Conform aceleiaşi hotărâri, între orele 18:00 – 6:00 se interzice staţionarea vehiculelor cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 1,9 tone pentru transportul de marfă şi a vehiculelor care au mai mult de nouă locuri pe scaune pentru transportul de persoane, în zonele publice semnalizate corespunzător cu indicatoare rutiere. Aceste prevederi nu se aplică pe timpul efectuării operaţiunilor de încărcare/descărcare sau îmbarcare/debarcare, conducătorii acestor vehicule având obligaţia să respecte semnalizarea rutieră din zonă.
Bine de ştiut! Proprietarii de autovehicule care închiriază loc de parcare rezidenţial în condiţiile legii sau beneficiază de locuri de parcare gratuite, nu pot staţiona în alt loc pe domeniul public pe o rază de 300 m de locul de parcare închiriat.
Amenzi pentru nerespectarea hotărârii
Poliţia Locală a Municipiului Sfântu Gheorghe va începe pe 1 iulie efectuarea controlului respectării acestor prevederi, atât în cazul autoturismelor parcate în garaje, cât şi al dubelor.
În prima fază, poliţiştii locali vor aplica avertismente, pentru a aduce la cunoştinţa locuitorilor noile prevederi, însă în cazul în care abaterea se repetă, vor fi aplicate amenzi.
Încălcarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi între 100 şi 2.500 de lei, în funcţie de articolul din hotărâre care este încălcat.
În acelaşi timp, refuzul proprietarului de a comunica numărul de înmatriculare al autovehiculului parcat în garaj, respectiv orice schimbare privind autovehiculul parcat în garaj, se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei.
(Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe • Biroul Imagine)