ACTUALITATE 18 august 2010

Mai puţini turişti din cauza crizei

de Monica Vrânceanu | 54 vizualizări
Mai mult sau mai puțin, criza afectează și turismul din județul nostru, efectele fiind vizibile în datele referitoare la circulaţia turistică din Covasna în primul semestru al acestui an. Potrivit unei analize realizată în acest sens de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, în unităţile turistice care oferă cazare în judeţ a fost înregistrată o scădere de 2,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, un număr de 24.047

Mai mult sau mai puțin, criza afectează și turismul din județul nostru, efectele fiind vizibile în datele referitoare la circulaţia turistică din Covasna în primul semestru al acestui an. Potrivit unei analize realizată în acest sens de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, în unităţile turistice care oferă cazare în judeţ a fost înregistrată o scădere de 2,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, un număr de 24.047 de turişti trecând în această perioadă prin judeţul nostru. CCI apreciază situaţia ca fiind „acceptabilă, spre pozitiv” pentru condiţii de criză, existând totuşi creşteri de 3,7% în ceea ce priveşte sosirile în  hoteluri şi de 13,4% la pensiunile agroturistice.

„Rezultatele reflectă creşterea calitatăţii ofertei judeţului pe piaţa turistică, hotelurile de patru stele Clermont Covasna, Best Western Grand Hotel Balvanyos, Atrium (de trei stele), ajungând să aibă pondere, la care se adaugă gradul bun de ocupare a hotelurilor balneare - în principal de două stele - de la Covasna”, apreciază preşedintele CCI Covasna, Herman Rosner.

Referitor la înnoptările în principalele structuri de primire turistică din judeţ, numărul acestora se ridică la un total de 161.393-  creşterea este de sub 1%,  la hoteluri de 1,9%, la pensiunile agroturistice de 2,38%, în vreme ce la pensiunile turistice se înregistrează o scădere de 2,6%.

Sistarea biletelor de tratament se reflectă în gradul de ocupare

CCI arată că semestrul al doilea al acestui an va fi puternic influenţat mai ales la nivelul hotelurilor de „premiera” neacordării biletelor de odihnă şi tratament subvenţionate de stat pentru pensionari şi bugetari în lunile de vârf - iulie şi august. Cele mai afectate vor fi în primul rând hotelurile din staţiunea Covasna, al căror grad de ocupare pentru aceste luni este preconizat la 50% faţă de 90% cât atingea în alţi ani.

„Impulsurile negative asupra circulaţiei turistice din semestrul doi, precum reducerea salariilor la bugetari, creşterea ratei şomajului, creşterea preţului la utilităţi şi atenţia sportită la cheltuirea banilor de către cei care îi mai au, impun operatorilor din turism, inclusiv asociaţiei de profil a judeţului, acţiuni mult mai active, mai profesioniste şi mai inteligente de promovare a turismului covăsnean. Anul se va putea încheia totuşi cu plus dacă turismul social va primi resursele financiare la nivelul cererii continuu ridicate pentru Covasna, iar hotelierii şi deţinătorii de pensiuni vor deveni mai flexibili şi inventivi, mai activi în promovare”, consideră conducerea CCI Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.