MaghiaRomania a pus punctul pe i la Vox Populi
Amfiteatrul de la UBB – Extensia Sfântu Gheorghe a fost luni seara gazda unei noi ediții Vox Populi. Ca de fiecare dată, discuțiile s-au purtat în jurul temei relațiilor interetnice. Invitații serii de luni au fost trei jurnaliști de la portalul MaghiaRomania, respectiv Mihály Emőke, Szilágyi István și Sever Ioan Miu Olahus.
Cea care a deschis dezbaterile a fost Mihály Emőke, care a vorbit despre o stare de fapt întâlnită la nivel social. Pornind de la comentariile postate pe site-ul pentru care scrie, Emőke a constat că există o tendință a celor care nu cunosc destul de bine spațiul în care conviețuiesc românii cu maghiarii să avanseze idei negative, bazate pe convingeri dobândite pe alte căi decât propria experiență, de regulă din presa centrală care alimentează frecvent opinia publică cu informații trunchiate. De asemenea, ea a precizat că, atât din partea românilor, cât și din partea maghiarilor, există rezerve când vine vorba de interacțiune. „Aproximativ 2/3 din români niciodată nu au avut vreo conversație, măcar formal, de câteva propoziții cu un maghiar și cam jumătate din maghiarii din România niciodată nu au avut o discuție mai lungă și mai adâncă, mai personală, cu românii“, a spus aceasta precizând că principalele motive sunt legate în primul rând de limbă. Pe de o parte, maghiarii se jenează că nu vorbesc destul de corect limba română și se feresc să intre în contact cu românii, pe de altă parte, necunoașterea limbii maghiare îi exclude pe români din cercurile maghiarilor, care adesea aleg să nu își asume prietenia cu un român.
Ceilalți doi invitați au punctat pe rând aspecte care țin de mentalitate, precizând că lucrurile ar sta cu mult mai bine dacă oamenii s-ar concentra mai mult pe asumarea prezentului ca atare și ar renunța la interpretări ale paginilor de istorie în funcție de interesele politice sau de subiectivismul istoricilor. Ei au mai adăugat că, experiența pe portalul MaghiaRomania le-a arătat că, între subiectele către care deocamdată nu există deschidere de niciuna dintre părți, nici cea maghiară, nici cea română, două sunt cele mai sensibile: autonomia și însemnele naționale.
Cei prezenți la eveniment, care de altfel nu au fost în număr foarte mare la această ediție, le-au adresat invitaților întrebări pertinente și au exprimat sugestii posibile de rezolvare a problemelor, demonstrând o luciditate admirabilă și o deschidere spre soluționarea problemelor pe care le presupune relaționarea dintre unguri și maghiari.
Următoarea ediție Vox Populi va avea loc în luna octombrie, când organizatorii promit să aducă un invitat foarte interesant.