Mădălin Guruianu apreciază că primarul Antal Arpad alunecă pe panta naţionalismului
Consilierul local Mădălin Guruianu, liderul PNL Sfântu Gheorghe, consideră că gestul conducerii Primăriei municipiului de a nu arbora drapelul naţional pe turla instituţiei, la solicitarea veteranilor de război, reprezintă o „palmă dată întregii comunităţi româneşti” şi apreciază că primarul Antal Arpad a început „să alunece pe panta naţionalismului”.
„Cum Dumnezeu să nu realizezi că dai realmente o palmă întregii comunităţi româneşti, desconsiderând un simbol esenţial cum este drapelul ţării şi asta mai ales când vorbeşti adesea de importanţa drapelului secuiesc pentru comunitatea maghiară? Pot să-l suspectez de multe lucruri pe domnul primar, dar de prostie niciodată. Asta mă face să cred pe de o parte că domnul primar realizează pierderea de popularitate în urma multor decizii eronate, mai ales în domeniul infrastructurii din oraş, şi atunci mizează pe cartea facilă a naţionalismului, să nu uităm cât de bine a funcţionat această carte la fostul primar. Sau pe de altă parte că domnia sa ţinteşte un post superior, de preşedinte la Consiliul Judeţean sau chiar în ierarhia naţională a UDMR, astfel încât are nevoie de un nou front pe care să-şi etaleze ambiţiile. În ambele perspective este păcat că începe să renunţe la varianta de afirmare pozitivă, cu proiecte şi programe realizate cu şi pentru întreaga comunitate”, menţionează Mădălin Guruianu, într-un comunicat de presă.
Guruianu a ţinut să sublinieze faptul că încă de la intrarea sa în viaţa publică a militat pentru echilibru şi armonie interetnică, sancţionând derapajele naţionaliste venite atât din partea românilor, cât şi a maghiarilor, iar în acest moment consideră că „lucrurile ar trebui să reintre rapid pe făgaşul normal al dialogului şi al conlucrării”, deoarece situaţia apărută marţi „poate degenera”.
„Nu-mi place să generalizez pripit şi nici să etichetez prea rapid, dar faptul că domnia sa (Antal Arpad - n.r) îşi leagă din ce în ce mai des numele de subiecte cu iz naţionalist nu este deloc de bun augur pentru oraşul nostru”, afirmă liderul PNL.
Conducerile Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere şi Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, au cerut Primăriei Sfântu Gheorghe să arboreze pe turla clădirii tricolorul românesc, în afara celor de la intrarea în instituţie, prevăzute de lege, menţionând că municipiul Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie fascisto-hortystă.
Steagul tricolor a fost arborat în acest loc pentru prima dată pe 8 septembrie 1944, ca simbol al libertăţii, dar a fost dat jos în timpul Regiunii Autonome Maghiare. Drapelul a fost repus pe turla Primăriei în 1994, la 50 de ani de la eliberarea oraşului, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în prezenţa Ministrului Apărării Naţionale, generalul Nicolae Spiroiu.
Steagul care ar fi trebuit arborat marţi pe turla Primăriei, la cererea veteranilor, cu prilejul aniversării a 71 de ani de la eliberarea oraşului, a fost adus de la Bucureşti de către membrii ştafetei Invictus România, constituită din tineri veterani ai teatrelor de operaţii din Irak şi Afganistan, militari şi civili. Primăria Sfântu Gheorghe a refuzat să arboreze steagul pe motiv că lucrările de reabilitare a clădirii nu au fost finalizate, iar pe turla instituţiei a fost montat un paratrăsnet.